Derfor er busker smartere enn plen i skråning

Vi hadde en bitteliten plen, men plantet busker i stedet. Tre år etter planting er det blitt et vakkert, ugressfritt felt som ikke krever noe jobb.

I Norge er det en slags vedtatt sannhet om at det skal være plen i alle hager. En flott og grønn plen kan være veldig fint, men det passer ikke i alle hager, synes vi.

For eksempel hvis det er skråning, er plen vanskelig å klippe, og hvis det er skygge vil mosen ofte gro bedre enn gresset.

Vår hage er ikke så mange kvadratmeter, og dessuten ligger hele hagen i skrått terreng, delvis på skyggesiden. Vi hadde først litt plen, men hva skulle vi egentlig med 20-30 kvadratmeter gress som måtte klippes?

Les også: Her er våre tips til busker i skråning
Noen never gjødsel

For tre år siden fjernet vi like godt hele plenen, og plantet 15 Spirea-busker i stedet. Nå har dette blitt et tett og frodig felt med busker, som det ikke er noe jobb med. Det er bare å hive på noen never gjødsel et par ganger i sesongen, så klarer buskene seg selv.

På dette området var det tidligere plen, som vi fjernet. Vi fylte opp med jord for å lage bedre vekstforhold for busker.
Slik ble resultatet etter planting. Allerede første år var det dekorativt og pent. Vi har brukt takstein til bedkanter for å hindre at jorda sklir ut.

Buskene vi har valgt er bjørkebladspirea (Spirea betulifolia) og japanspirea (Spirea japonica «Magic Carpet». Førstnevnt får hvite blomster og har et flott grønt bladverk, sistnevnte har gul-røde blader og røde blomster.

Klippes etter 10 år

Fordelen med å plante et felt med hardføre, lettstelte busker er at de er ekstremt lite vedlikeholdskrevende sammenlignet med plen som må klippes jevnlig. Etter 10 år eller noe sånt, har de trolig blitt så grove at de bør fornyes, men da er det bare å klippe dem ned så er de like fine året etter.

Les også: Drastisk beskjæring av brudespirea

Busker som står tett i tett og får godt med bladverk tidlig om våren, hindrer også ugress i å slå seg ned. Og som en bonus er busker stort sett null interessant for brunsneglene som vi dessverre har en del av i hagen vår.

Les også: Plant busker, hagens mest lettstelte planter
OBS: Trekk litt ut fra veggen

Som dere kan se på bildene, ligger vårt buskfelt rett ved husveggen. Det å plante helt inntil husveggen, er ikke uproblematisk verken for huset eller plantene. For det første blir det veldig tørt inntil veggen, og for det andre er det ikke noe særlig å få røtter og fukt ned til grunnmuren.

Allerede i 2019, to år etter planting, hadde buskene vokst sammen til et tett og frodig felt.

Derfor har vi vært veldig nøye med å trekke feltet med busker litt ut fra veggen. I forbindelse med at vi gravde opp store deler av tomta for noen år siden, hadde vi enorme mengder stein til overs. Disse la vi i en grøft inntil husveggen, og dekorstein/elvestein på toppen. Eventuelt overskuddsvann vil derfor dreneres vekk, det er ingen fare for at det blir en dam inntil huset selv om vi vanner buskene.

Les også: Derfor legger vi dekorstein inntil husveggen

Busker for tett inntil huset kan også skape fuktig klima på husveggen, eller skade veggen på annen måte. Det er for eksempel årsaken til at det ikke anbefales å bruke klatreplanter rett på trevegg.