7 tips til en vakker og lettstelt hage

Ønsker du deg en fin hage uten å slite deg ut? Det er fullt mulig å få til hvis du planlegger godt.

«Lettstelt hage» er på sett og vis en selvmotsigelse, for et hus med hage blir aldri så lettstelt som for eksempel en leilighet med balkong. Hvis du likevel ønsker å ha en hage, men ikke bruke alle ledige stunder på å stelle den, er det en del triks du må vite om.

Det er naturligvis en del jobb med å få hagen vakker og lettstelt i første omgang, men når det er ferdig, er det bare å legge seg i hengekøya. (Nesten, da.)

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 
1) Gjør godt grunnarbeid

Uansett om du overtar en gammel hage, eller skal anlegge en helt ny – det er en stor fordel å starte med blanke ark. Det vil si at forvokste busker, plen full av ugress, 10 meter høy tujahekk og kaotiske staudebed må fjernes. «Cut the crap» sier noen – hvis du ikke er interessert i å gjøre jobben med å rydde opp er det like greit å fjerne alt. Lei en gravemaskin (gjerne inkludert gravemaskinfører), ta vekk det gamle og fyll på ny jord og nye planter.

Før du begynner å plante må du få på plass den grunnleggende arkitekturen i hagen.
2) Dropp plenen, plant busker

Mange tror at den mest lettstelte hagen består av plen og tujahekk. Definitivt den kjedeligste, minst insektsvennlige hagen, men ikke spesielt lettstelt. Plenen må klippes, og det samme bør hekken (selv om mange ikke gjør det). Robotklipper kan fikse plenen, men hekken må du klippe selv, hvert år.

Japanspirea «Magic Carpet» er en lettstelt og flott busk som du ikke trenger å gjøre noe annet med enn å klippe ned hvert 10. år eller sjeldnere.

Hvis du i stedet for å ha plen, planter busker, for eksempel Spirea, Potentilla eller Aronia, trenger du ikke tenke på plenklipping. Et plankegjerde i impregnert tre som du velger å ikke behandle, er også mye mindre arbeidskrevende enn en tujahekk.

Skal du ha sitteplass i hagen (ja, det vil du!), lag en platting enten i stein/heller eller vedlikeholdsfrie terrassebord.

Hvis du likevel insisterer på å dyrke gress i hagen, er det ingen lov som sier at det må være en striglet gressplen. Hvis du lar gresset gro, vil det mange steder bli en vakker blomstereng med prestekrager og blåklokker utpå sommeren. Mulig du må hjelpe til litt ved å drysse ut noen frø (de finner du ved å plukke blomster i grøftekanten). Hvis du har for næringsrik jord vil du få brennesle-eng i stedet.

3) Plant stauder i krukker

De fleste liker å ha noen fine krukker ved sitteplassen og inngangspartiet. Og disse blir tradisjonelt fylt med sommerblomster, som må skiftes ut hvert år. Plant heller stauder som kommer igjen år etter år.

Denne rødbladete alunroten har stått flere år i en krukke, og er like dekorativ om vinteren som om sommeren.

Stauder som er veldig fine i krukker er for eksempel alunrot, mange av sortene beholder bladene like fine hele vinteren. Hosta er også kjempelekre i krukker. De visner ned hver høst, men hos oss er bladene godt oppe igjen rundt 1. juni som regel. En annen dekorativ krukkeplante, er prydgress, men husk å velge en sort som er vinterherdig nok til å overvintre. Vi har fagerrørkvein i en stor krukke, den klarer seg veldig godt hos oss.

I våre krukker er det nesten bare stauder. Det er veldig kjekt med planter som kommer igjen år etter år, og ikke trenger mye stell.

Skal du ha staudene til å overvintre i krukker, bør krukkene være av en viss størrelse, og det må være frostsikre krukker. Det kan være lurt å legge krukkene ned på siden for å unngå at det blir alt for vått slik at plantene råtner.

Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker
4) Dekk jorda – unngå ugress

Luking av ugress er ikke favorittaktiviteten vår, derfor dekker vi jorda i de fleste bedene for å unngå å frøugress slår rot. Vi bruker ulike typer dekkematerialer, treflis, dekorstein, gressklipp eller rett og slett avklipp av fjorårets visne stauder.

Det er mange fordeler med å dekke bedene, det kan du lese mer om i denne artikkelen.
Jordbæråkeren vår er dekket med oppkuttet kvist, det gjør både at det blir mindre ugress og at bærene ikke blir liggende rett på jorda.

Et annet alternativ er å plante så tett at ugresset ikke finner plass, eller bruke bunndekkende planter.

Poenget er at åpen jord også er en åpen invitasjon til ugress. Ved å dekke med organisk materiale gir du også mikroliv og meitemark bedre vilkår.

5) Installer vanningsanlegg

Det finnes flere gode systemer for automatisk vanning, både av krukker og bed. Vi fikk i fjor et vanningsanlegg fra Gardena med dryppvanning og tåkedyser, det fungerer kjempebra og er enkelt å tilrettelegge for forskjellige hager.

Har du mange planter, er det en stor jobb å vanne uten vanningsanlegg.

Spesielt hvis du pleier å reise bort på ferie noen uker om sommeren, er det en kjempefordel at vanningen går automatisk. Planter i krukker tåler ikke mange dager uten vann, og det er ikke alltid det regner nok til å gi plantene det de trenger.

Vi synes det er deilig med automatisk vanning også når vi er hjemme, det er ikke så gøy å gå rundt med vannslangen eller bære tunge kanner.

Les også: Klart for ferie med appstyrt vanningsanlegg
6) Velg planter som krever lite

Hageentusiaster tar det som en utfordring å få krevende planter til å vokse og gro «mot alle odds». Ønsker du deg en lettstelt hage er det ikke magnolia, oliven og stilkroser du skal satse på.

Tenk deg å bli møtt av duften av skjærsmin med en gang du går ut av huset! Denne busken er enkel å lykkes med.

Plant busker i bedene, stauder i krukkene, og velg sorter som er godt utprøvd i norsk klima, da er sjansen stor for at du lykkes. Det finnes massevis av flotte, blomstrende busker som krever nesten ikke noe stell.

Les også: Disse fem buskene bør du ha i hagen
7) Dropp kjøkkenhagen, dyrk i krukker

Det er super-trendy å dyrke sin egen mat, men kjøkkenhage er ikke lettstelt. Vil du likevel dyrke noe du kan spise? Så salat og spinat i krukker, plant jordbærplanter i balkongkassen og kjøp en liten busktomatplante som du setter i en krukke på bordet. Og så kan du ha urter i en annen krukke.

Salat kan helt fint dyrkes i en stor krukke.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut