Blått i blått i mai-hagen – her er våre tips

- Innhold fra Spirea.no -
Skal vi velge mellom et vell av fargerike planter, faller valget ofte på de som har blå blomster. Her er noen gode tips til stauder og andre tidligblomstrende planter for deg som har blått som favorittfarge.

For en som elsker planter er det vanskelig å klare å holde seg til en viss fargepalett i hagen. Vår mest vellykkede «fargeplanlegging» er nok at vi har klart å få til en hel del ulike planter i ulike blåfarger, som blomstrer samtidig.

Forglemmegei er en av de aller vakreste markblomstene som vokser mange steder i norsk natur – og i hagen vår.
Forglemmegei

En staude som egentlig er en «villblomst», noen kaller den til og med ugress, er forglemmegei. Den frør seg selv i hagen vår, og vi lar den stort sett få lov å stå, eller den blir flyttet til et sted den passer bedre. Akkurat nå er det forglemmegei både her og der, og det er bare utrolig vakkert.

Dette er blomstene til forglemmegeisøster «Jack Frost», til forveksling lik vanlig forglemmegei men altså ikke en slektning. Bladverket er helt forskjellig på de to staudene.
Forglemmegeisøster

I fjor fikk forglemmegei-ene våre en «søster» i hagen, nemlig forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla «Jack Frost»). Den blomstrer omtrent samtidig, og blomstene ligner på «vanlig» forglemmegei, men de er ikke i slekt. Vi valgte «Jack Frost» på grunn av de brokete bladene, vi er nemlig like opptatt av pene blader som av blomster. Det er også en stor fordel i vår hage med planter som tåler skygge, og det gjør «Jack Frost».

- Innhold fra Spirea.no -
Vårkjærminne er en god bunndekkende staude som tåler skygge.
Vårkjærminne

En annen vårblomstrende staude som også minner litt om forglemmegei, er vårkjærminne (Omphalodes verna). Dette er en fin bunndekker som begynner tidlig om våren med blomstringen, og beholder bladverket fint også etter avblomstring. Lite krevende, det eneste vi har opplevd er at den kan være populær på menyen til brunsneglen som vi dessverre er plaget med.

Lungeurt er en av de tidligste vårblomstene i vår hage. Den har frødd seg flere steder, men er tydeligvis ikke frøekte, for det dukker opp både hvite og blå «lungeurt-barn» rundt omkring i hagen.
Lungeurt

Lungeurt (Pulmonaria) er en villig, vårblomstrende staude som har et vakkert bladverk. Vi plantet et par eksemplarer for mange år siden, nå har de frødd seg og dukker opp både her og der.

Perleblomster er en super løkplante, som står i blomst lenge.
Perleblomster

Løkblomster er veldig gøy å dyrke, og lite arbeidskrevende. Men, mange av dem står kort tid i blomst. Perleblomstene derimot blomstrer i flere uker. Og etter at de er ferdige, er frøstandene også veldig dekorative. Vi har både blå og hvite perleblomster, og de er utrolig vakre akkurat nå.

Denne perleblomsten er over toppen av blomstringen, men pen likevel.
Prydkattemynte

En annen staude vi har mange eksemplarer av i hagen, er prydkattemynte (Nepeta faassenii) Den har vi blant annet plantet i vår 7 meter lange plantekasse fra BEDD, fordi den blomstrer bortimot hele sommeren fra mai til frosten kommer.

Den blir riktignok som regel litt sliten utpå sommeren, men da er det bare å ta en runde med saksa, så kommer den en runde til.

Les også: Sommerklipp gir staudene ny blomstring
Kattemynte er en vakker staude som er kjempefin i rabatter.
Stemor

En av de beste sommerblomstene, er uten tvil stemor. Den store fiolen får du i ulike farger, også i blått. Mange bruker stemor bare om våren og bytter ut med noe annet etterhvert, men hos oss lar vi stemor stå i krukkene hele sommeren.

Les også: Stemor skaper nytt liv i krukkene
Stemor er som regel flerfarget.
Anemoner

Anemone heter egentlig symre på norsk, og de mest kjente symrene er hvitveis og blåveis. Vi satte ifjor noen knoller av blå, storblomstrede anemoner som kom opp av bakken for noen uker siden. De er helt nydelige! Den vi har kom i en pakning merket «Blue Shades», og vi håper de etterhvert skal spre seg til et stort og blått vårteppe. Vi har plantet i skyggen, det ser ut som de trives der.

Anemoner, eller symrer, har vakre blå blomster fra april og et godt stykke utpå våren.
Ikke lei av blå blomster? Les våre tips om hvordan du lykkes med lavendel.

 

- Innhold fra Spirea.no -