Nå er det tulipan-bonanza i hagen!

I fjor høst satte vi over 1600 blomsterløker ulike steder i hagen vår, og det får vi virkelig «betalt» for nå i vår. Se på bildene hvor flott tulipanene blomstrer!

SPONSET INNLEGG

Det å få en fargerik hage om våren er det mange som ønsker seg, og løkblomster er den enkleste måten å få dette til. I forbindelse med et samarbeid med den norske nettbutikken Hageglede fikk vi i fjor høst tilsendt en stor eske med løk som vi tester ut i Spirea-hagen.

Her kan du lese mer om å sette løk
Vårens vakreste eventyr? Tulipanblomstring er noe av det peneste som finnes.

Løkblomstringen startet tidlig, med blant annet snøklokker og Scilla, fortsatte med påskeliljer, botaniske tulipaner og våriris, og nå er det tulipanene som spiller hovedrollen med perleblomstene i en flott birolle.

Perleblomster har vi flere steder i hagen, både hvite og blå, og i forskjellig størrelse.
Les også: Botaniske tulipaner – nå er de kjempefine

Hos oss er det aldri spesielt tidlig vår pga solforholdene om våren, men vi klarer fint å vente et par uker ekstra på noe så vakkert som tulipaner i blomst.

Blomstrende tulipaner er vakre uansett hvilken vinkel du ser dem fra.
Ulike sorter – ulik blomstringstid

Siden vi satte 8 ulike sorter tulipaner, er det også litt forskjellig blomstringstid, så alle knoppene har ikke blitt til blomster ennå. De som var først ute var Foxtrot, som er nydelige hvite/rosa tulipaner.

Foxtrot heter disse vakre tulipanene.

Det gjør ingen ting om ikke alt blomstrer samtidig, det betyr bare at vi får glede av tulipanene lenge!

Ruteliljer har veldig søte blomster.

To andre nykommere i Spirea-hagen er rutelilje og anemoner. Disse ble også satt som løker/knoller i oktober i fjor, og begynte å blomstre i slutten av april.

Anemone (symre) finnes i flere farger, vi valgte disse vakre blå. Hvis de har gode vekstforhold vil de spre seg og danne et blått teppe i april-mai.

Har du lyst til å planlegge neste års blomsterflor allerede nå, er det mulig å bestille blomsterløk hos Hageglede og få tilsendt når de får det på lager. De har kjempegodt utvalg og kvaliteten på løkene vi fikk var veldig bra.

Les også: Vi har satt 1685 blomsterløker
Skal du først sette løk bør de stå et sted der du ser dem godt.
Ta opp løkene eller la dem ligge?

Hva skal vi gjøre med løkene etter at de er ferdige med å blomstre? Det kommer litt an på hvilke løker det er snakk om. En god del løkblomster er sånn at de kommer igjen år etter år, uten at du trenger å gjøre noe annet enn å la dem ligge i jorda. Noen vil også spre seg utover etter hvert som årene går, for eksempel Scilla og snøklokker.

Insektene setter pris på at vi har tulipaner i hagen om våren.

Tulipaner, derimot, vil bare blomstre et par-tre år hvis de ikke blir tatt opp og delt med jevne mellomrom. Etter at de er avblomstret ser de heller ikke så fine ut, og vi vil heller bruke plassen til noe annet.

Det er ofte veldig fint å plante tulipaner i ulike fargetoner – ton-i-ton.

Vår plan er å erstatte tulipanene med ringblomster og georginer etter avblomstring. Ringblomstene har vi forhåndssådd i potter for noen uker siden, så blomstrer de litt fortere enn hvis vi sår direkte på voksestedet. Georgineknollene har vi satt i potter med jord til forgroing.

Nå spiller tulipanene hovedrollen, men litt senere i sesongen erstatter vi dem med georginer.

Når vi tar opp tulipanløkene legger vi dem i en kasse på et tørt sted, i boden for eksempel. Vi lar hele planten sitte på, slik at mest mulig av næringen kan trekkes tilbake i løkene. Så er det bare å plante dem igjen til høsten.

Vi har satt tulipaner i samme farger i grupper. Dette er Triumph Rose.

I vår hage har vi også mange Allium (prydløk), disse tar vi ikke opp mellom hver sesong. De kommer uansett igjen år etter år, så de har vi plassert på steder der de bare kan stå permanent uten å være i veien. Bladverket er ikke så fint på Allium, så det passer best å sette løkene mellom andre stauder som har stort bladverk, for eksempel Hosta.

Les også: Nå er det allium-o-rama i hagen!
Tulipaner tar seg best ut når du planter mange sammen. Her er det 200 i samme bed.
Disse tulipanene er fra en XXL-pakke med 100 løker i fargemiks av røde og rosa.
Litt ulike sorter tulipaner her, noe fra en pakke kalt «pastellmiks».