Derfor legger vi dekorstein inntil husveggen

Vi elsker blomster og planter, men akkurat inntil husveggen bruker vi heller dekorstein. Dette er bedre både for plantene og for huset.

Rett under taktutstikket er det som oftest ganske tørt, noe som er meningen da dette beskytter huset mot fukt og råte.

Dropp blomsterbedet

Mange velger likevel å anlegge blomsterbed helt inntil husveggen. Det synes vi er en dårlig idé: Planter trenger som kjent vann for å trives, men det er ikke lurt å pøse på vann så tett inntil grunnmuren.

Vi fikk nylig litt ekstra påfyll av elvestein fra noen venner som hadde for mye, det ble en lekker overgang mellom grunnmuren på huset og en gangsti.

Vil du unngå å få problemer som vann i kjelleren, sopp og råte, trekker du heller blomsterbedet et stykke ut fra husveggen.

Helt inn til veggen har vi i stedet lagt elvestein, eller dekorstein som det også kalles. Den vi har brukt er rett og slett naturstein som er hentet ut fra et sandtak, det får du kjøpt i storsekk fra for eksempel Aaltvedt eller Asak miljøstein.

Vi vil forresten slå et slag for å bruke norsk naturstein, det importeres alt for mye stein fra fjerne himmelstrøk til steinrøysa Norge.

Dette området har en grusgang som hadde grodd litt igjen. Ved å legge kanter av elvestein fikk vi strammet opp inntrykket litt, samtidig som det fortsatt har preg av naturhage.
Bruk stein fra egen hage

Har du mye stein i hagen fra før, kan du naturligvis bruke denne i stedet. Det kan være riktig så pent å bruke lokal naturstein som dekor i hagen synes vi.

OBS: Det er ikke lov å hente stein i fjæra eller andre steder i naturen uten avtale med grunneieren.

For å unngå at det kommer opp mye ugress mellom steinene, har vi lagt duk under. Ønsker du at det skal forbli ugressfritt, er det viktig å fjerne eventuelt løv, gressklipp og annet organisk materiale som med tiden legger seg mellom steinene. Ugress har en tendens til å klare seg om det er aldri så tørt…

Norsk elvestein er mer enn pen nok til å brukes som dekor i en norsk hage. Ved å ha en markert kant av stein unngår vi at bedet gror over i grusgangen.

Hvis steinene blir misfarget og ikke er så pene lenger, går det an å ta dem opp og spyle dem med høytrykksspyler. Litt lett spyling med en hageslange kan du gjøre mens de ligger på stedet, men pass på å ikke «vanne» så mye at dreneringen ikke klarer å ta unna.

Les også: Skap lekre detaljer med dekorstein