Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke

Det blir stadig mer populært å dyrke sin egen mat. Men hvis du ikke har erfaring er det ikke så lett å vite hvor du skal starte. Her er noen nybegynnertips som vil hjelpe deg å beholde entusiasmen utover den første sesongen.

Hvis du ikke har erfaring med planter, hage og dyrking fra før, er det ikke så lett å vite hvilke spiselige vekster som er lettest å få til. Kanskje tar du utgangspunkt i det du liker best å spise, og tror at det går an å dyrke avokado, sitroner og fersken i Norge. Det er jo ikke så rart hvis du tror det, egentlig, siden all mulig frukt og grønt er å få kjøpt i matbutikkene, året rundt.

Men hvis du starter din «dyrke-karriere» med å sette et avokado-frø i jorda, og håper å kunne høste egne avokadoer i løpet av sommeren, vil du bli skuffet. Avokado i Norge kan i beste fall bli en veldig kul stueplante.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Vi har vårt eget sitrontre, men det må bo på spisestua hele vinteren, og begynner å bli veldig stort…

Kjøper du derimot noen salatfrø og putter i jorda i en krukke på terrassen, kan du nokså sikkert høste knasende sprø og grønne blader i løpet av en måned eller to.

Her er vår 10 på topp-liste over andre spiselige planter som er lette å lykkes med:
Rabarbra

Dette er rett og slett en råbra råvare som kan høstes tidlig på våren! Rabarbra finnes i de fleste gamle hager, og den krever ekstremt lite stell. Hvis den står et sted der den trives, og det skal ikke så mye til, så vil den produsere nye, spiselige stengler jevnt og trutt i år etter år. Beste vokseforhold er litt sol, og ikke for tørt, men den vokser godt i skyggen også.

Rabarbraplanten vår bor i et hjørne av kjøkkenhagen, og produserer godsaker tidlig på året.

En rabarbraplante kan du enten kjøpe i hagesenteret, eller du kan be noen venner om å få dele av en bit av deres, i likhet med andre stauder kan den deles etter noen år. Første året etter planting bør du ikke høste, men etter det er det bare å forsyne seg. Du trenger bare én rabarbraplante, og den er flerårig, så det er en engangsinvestering.

Mange steder i landet kan du høste rabarbra allerede fra tidlig i mai, og hvis du passer på å ta litt jevnt kan du nyte den til langt utpå sommeren. Det heter seg at du ikke skal høste rabarbra etter sankthans, men det kan du gjerne gjøre med mindre du spiser enorme mengder rabarbra. Er du redd for å få i deg for mye oksalsyre, dropp å høste de store, grove stilkene.

Les også: Lesernes tips til hva du kan lage av rabarbra
Busktomater med kort utviklingstid

Tomater er veldig populært å dyrke, og det er ikke så rart siden det er en veldig smakfull grønnsak (egentlig et bær) som kan brukes til mange matretter eller spises naturell.

Vi har dyrket tomater i mange år, og prøvd oss frem til hva som funker best. Det første du må tenke på er at «tomater ikke er tomater». Det finnes et uendelig antall, med forskjellig smak, størrelse, størrelse på busken, utviklingstid etc.

Hvis du ikke har drivhus, funker det generelt ganske dårlig å dyrke «vanlige» ranketomater. Dette er hovedsakelig fordi plantene blir to-tre meter høye, og at det tar laaang tid til du får modne tomater.

Hundreds & Thousands er en tomatsort som er utmerket for dyrking i ampler og krukker, og som gir en enorm avling med søte små tomater. Er du nybegynner uten drivhus, prøv denne.

Skal du dyrke tomater i krukker passer det bedre med busktomater, av en type som ikke blir så store/høye, og som gir modne tomater i løpet av ganske kort tid.

Vi har i flere år hatt stor suksess med sorten Hundreds & Thousands, som er en hengende busktomat som gir utrolig stor avling av søte små tomater. I år har vi også kjøpt noen ulike sorter mikro-tomater i nettbutikken til Helene i Tomatprat.

Skal du dyrke tomater fra frø, må du uansett starte innendørs i mars måned eller senest midten av april, og du bør ha ekstra vekstbelysning. Har du bare lyst til å prøve om du får noen modne tomater, kan det være like greit å kjøpe et par planter i hagesenteret.

Les også: Velg riktig tomatsort når du kjøper frø
Grønnkål og brokkoli

Kål høres kanskje ikke superspennende ut å dyrke, og det er det ikke heller hvis du snakker om hodekål. Med den kiloprisen det er rundt fårikålsesongen kan du like godt kjøpe kål i butikken.

Den grønne og fine grønnsaken brokkoli er rik på næringsstoffer.

All kål er imidlertid ikke like billig, og grønnkål og brokkoli er supert å dyrke selv. Brokkoli blir moden tidlig på sesongen og er en super sommer-grønnsak i juli-august. Det finnes mange sorter, du kan så selv eller kjøpe småplanter i hagesenteret.

Grønnkål gir stor avling pr plante.

Grønnkål bruker lenger tid på å vokse seg spiselig, men til gjengjeld kan du høste videre hele vinteren. Den tåler nemlig frost. Våre har faktisk overlevd den milde vinteren og begynt å vokse igjen, og de nye bladene smaker søtere og bedre enn de første som ofte blir litt mer trælete. Etter hvert vil den gå i blomst, så du må så eller kjøpe nye småplanter hvert år hvis du skal ha jevn tilgang til grønnkål.

Les også: 5 matretter du kan lage av grønnkål
Jordbær

Ingen bær smaker søtere enn de norske jordbærene. Det er heller ikke vanskelig å lykkes med å dyrke jordbær, så lenge du velger en sort som er motstandsdyktig mot sykdom. Vi anbefaler Korona, de smaker absolutt best og råtner ikke lett.

Det å kunne hente jordbær fra egen hage, er bortimot meningen med livet om sommeren.

Dessverre er jordbær også på favorittmenyen til de forhatte brunsneglene, sånn at det kan være smart å dyrke jordbær i krukker eller kasser for å holde sneglene unna. Vi har også hatt god suksess med å bruke treflis som jorddekke, da blir det mindre snegler og færre råtne bær.

Men bortsett fra sneglene, er det ikke vanskelig å lykkes med jordbær. De modner tidlig på sesongen slik at de passer over hele Norge, plantene er hardføre og trenger lite stell. Etter 3-4 år når plantene er blitt gamle er det også enkelt å lage nye, ved å ta avleggere.

Les også: Det er ikke vanskelig å dyrke egne jordbær
Rips, solbær og stikkelsbær

Det er en grunn at disse bærbuskene er brukt gjennom flere generasjoner i Norge. De passer rett og slett veldig godt i Norge. Har du en gammel bærbusk i hagen bør du ta vare på den – det tar lang tid før en ny plante gir like mye avling. Det kan hende det trengs litt beskjæring, men det er heller ikke vanskelig.

Rips er en god, gammel bærbusk som funker veldig bra til norske forhold.

Ellers er bærbusker lite kravstore. Hiv på litt gjødsel når du husker det, høst bærene og la dem ellers klare seg selv. Bærene kan du fryse som de er og bruke i smoothie utover vinteren, eller lage saft eller syltetøy.

Bærbusker av denne typen bør imidlertid plantes i bakken, har du bare en krukke tilgjengelig velg heller noe annet.

Les også: Sjekk hvor vi skal dyrke solbær
Squash

Dette har vi aldri dyrket selv, men vi kjenner mange som har lyktes veldig godt med det. Fordelen med squash er at de vokser fort og fint kan dyrkes i en krukke for eksempel på terrassen. Den må imidlertid stå et solrikt, lunt sted. Du kan gjerne så squash i mai og få ferdige frukter i juli-august.

Andre slektninger som agurk og gresskar vokser også fort, men er litt mer kresne, så for nybegynnere anbefaler vi squash.

Bladgrønnsaker

Salat er nevnt, spinat, ruccola og andre planter som dyrkes for bladenes del er lett å lykkes med selv om du er nybegynner i hage-faget. Det er kanskje aller lettest å lykkes med å dyrke i krukker. Start gjerne med plukksalat, den kan høstes 4-6 uker etter såing.

Les også: Derfor skal du dyrke salat i krukker
Hvitløk

Kjøp sertifisert settehvitløk, og sett noen fedd i jorda om høsten, så er de høsteklare utpå sommeren neste år. For at det skal dannes fedd, må hvitløken få en runde med frost. Vi har også satt hvitløk om våren, det funker det også, men da blir det ikke fedd. Det grønne kan spises og brukes som vårløk.

Poteter

Selv om poteten opprinnelig kommer fra Sør-Amerika, er det en grunn til at den har blitt så populær i Norge. Sett en potet i jorda, vent noen måneder og så har du en hel bøtte deilige nypoteter. Men husk å bruke sertifiserte settepoteter, det får du kjøpt i hagesenteret. Har du liten plass er det lurt å gå sammen med andre om å kjøpe settepoteter, det er mange poteter i en pakke.

Poteter kan settes med rundt 30 cm avstand mellom hver.

Har du ikke tilgang til egnet åkerland, kan du dyrke potet i bøtte, det er blitt supertrendy. Og potetplanten er faktisk ganske dekorativ.

Les også: Lag din egen potato pot
Sukkererter

Det er kjekt med planter som vokser fort, og sukkererter kan du nesten se at vokser. Fra du sår til du kan høste tar det et par måneder. Sukkererten er en klatreplante, så du må sette den inntil noe hønsenetting eller noe annet den kan klatre på. Den kan gjerne dyrkes i en krukke, og de fleste sortene blir rundt en meter høye.

Det er mest praktisk å så direkte på vokseplassen i mai måned, følg anvisningen på pakningen.

Jammen, jeg vil dyrke andre ting også…

Naturligvis er det fullt mulig og «lov» å dyrke hva du vil. De eksemplene vi nevner er ting vi anbefaler for deg som har liten erfaring og har lyst til å få mestringsfølelse med en gang.

«Problemet» med mange av de eksotiske, spennende vekstene som for eksempel chili, aubergine, vannmelon etc, er at det tar veldig lang tid fra du sår frøet til du kan høste noe.

Lykke til!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut