Har du ikke drivhus? Bruk en plastboks

Virker det som at «alle andre» har sitt eget drivhus å dyrke i? En gammel, gjennomsiktig plastboks med lokk kan gjøre (nesten) samme nytten.

Dyrking av egne grønnsaker og urter blir stadig mer populært, og mange velger å skaffe seg drivhus. Hvis du ikke har plass eller råd til drivhus, er det likevel veldig mye du kan dyrke.

Gi plantene et forsprang

En av årsakene til at det er kjekt med drivhus, er fordi du kan komme tidlig i gang med forkultivering av planter om våren. Som vi har gjentatt til det kjedsommelige: Den norske vekstsesongen er så kort, at hvis det skal rekke å bli avling, må plantene få et lite forsprang. Dette forspranget kan du gi dem ved å så i potter eller brett før du planter ut i selve kjøkkenhagen.

Les også: Derfor er det lurt å forkultivere grønnsaker

Nå så sent på våren er det bedre å så frøene ute, enn inne i vinduskarmen. Ute får plantene masse lys, samtidig som de blir tilpasset et liv utendørs uten at du trenger å gi dem noen «ekstra-service» slik du må med planter som er sådd innendørs.

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig
Våre «plastboks-drivhus» står foreløpig ulike steder i kjøkkenhagen, men de kan gjerne også plasseres på terrassen eller et annet sted du har plass.

I mangel av drivhus, bruker vi andre metoder når vi forkultiverer planter utendørs. En av løsningene er at vi bruker gamle plastbokser med lokk, som et slags mini-drivhus. Vi sår frøene i små potter eller brett, setter dem ned i plastboksen og setter lokket på.

NB: På veldig varme dager er det smart å ta lokket delvis av for å lufte.

De fleste har noen sånne bokser i huset, til oppbevaring av klær og andre ting. Har du flere enn du har bruk for, kan de gå over i ny tjeneste som drivhus.

Beskyttet miljø

Nede i en gjennomsiktig plastboks får småplantene nok lys, men samtidig et litt mer beskyttet miljø enn hvis vi sår rett i bedet. Plastboksen og lokket tar av for vind, og holder temperaturen litt høyere enn utenfor. De ferske spirene blir heller ikke så lett tilgjengelige for snegler.

Reddiker er grønnsaker som egner seg best å dyrke vår og høst, da de ikke spirer hvis det er for varmt. Det tar bare 1-2 måneder fra såing til du kan høste.

Vi har også en drivbenk, også kaldt kaldbenk, som vi har laget ved hjelp av noen gamle vindusglass. Dette er en annen glimrende løsning for forkultivering, eller permanent dyrking av varmekrevende vekster som gresskar og agurk.

En annen praktisk årsak til å forkultivere, er at bedene ikke alltid er klare til bruk når det er tid for å så ved å samle alle småplanter i såbrett og potter i noen uker, kan vi bruke litt mer tid på å gjøre klar resten av kjøkkenhagen.

Les også: Nedgrodd nabohage blir flott kjøkkenhage
Så rett i boksen

Noen planter trenger ikke forkultur, da de har så kort utviklingstid at de kan sås og høstes på samme sted. Dette gjelder for eksempel salat, spinat, reddik, diverse urter.

Her har vi sådd spinat og en spesiell type rødbeter som dyrkes for bladene.

Samtidig er mange av disse grønnsakene på brunsneglenes favorittmeny, og mang en salatdrøm har gått i knas på grunn av de uønskede hagegjestene.

Nok en gang kommer plastboks-drivhuset til nytte! Lag et par hull i bunnen (for at vann skal renne ut), fyll med plantejord, og så boksen full av godsaker. Sett på lokket og vent noen uker før du kan høste. Genialt!

Les også: Her er plantene brunsneglene ikke liker
Hvor skal boksen stå?

En gjennomsiktig plastboks er ikke veldig lekker rent utseendemessig, så du har sikkert ikke lyst til å sette den på «stasplassen» i hagen. Det trenger du heller ikke.

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden – les mer og bestill på Hageguiden.no
Hvis det er mye vind kan det være lurt å legge en stein på lokket så det ikke blåser vekk.

Hvis boksen står midt i solsteken, kan det også bli i overkant hett. Det beste er om boksen får stå et sted med godt lys, gjerne litt sol noen timer. Prøv deg frem og finn ut hva som funker best, en av fordelene med denne typen «drivhus» er at det er flyttbart.

Les også: Bygget fantastisk drivhus av gamle vinduer

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.