Vårblomstene som gleder oss og humlene

De tidligste vårblomstene er som regel ikke de mest prangende, men de er veldig kjærkomne både for oss og humler på jakt etter nektar. Her er noe av det som blomstrer i vår hage nå i midten av april.

Når du bare lengter etter at hagesesongen skal komme skikkelig i gang, er det fint at det dukker opp noen små søte vårblomster i mellom vissent løv og tomme krukker.

Snart blir det tett i tett med tulipanblomster her også.

Vårblomstene er dessuten svært nyttige for insektene, som ikke har så mye blomster å finne midt i byen tidlig på våren.

Vil du redde humlene, sett løk, er derfor vår oppfordring.

Les også: Sjekk om du har en humlevennlig hage
Snøklokkene først ute
Slike tuer med snøklokker er det første som dukker opp når snøen er borte.

De første blomstene som dukket opp i hagen allerede tidlig i mars måned, var naturligvis snøklokkene. Vi satte noen løker i fjor høst på et sted der vi håper de vil trives og spre seg til et hvitt teppe etterhvert.

Les også: Vi har satt 1685 blomsterløker

Ikke lenger etter dukket de første krokusene opp. Vi har ikke så mange av disse, men de spretter opp her og der med sine gule, lilla og hvite blomster.

Påskeliljene du kjøper i krukke kan fint plantes ut etter at de er avblomstret, så har du glede av dem i mange år.

Apropos gult så gleder vi oss stort over de gule påskeliljene som slo ut i full blomst en stund før påske. De som blomstrer nå er etterlevninger etter potter med løk vi har kjøpt ferdig drevet tidligere, og som vi har plantet på nytt etter at de var avblomstret. Det er den lille, lave sorten Narcissus tête-à-tête som gleder oss med sine solgul blomster nå.

Les også: Gjenbruk løkblomstene i din egen hage
Scilla, eller russeblåstjerne er en plante som kommer igjen og igjen år etter år.

Det tidlige vårbedet som gir oss mest glede, er en plantekasse på terrassen der vi har satt løker av russeblåstjerne (Scilla siberica), minnesnøstjerne (Chionodoxia lucilae «Alba») og påskeliljer sammen. Nå blomstrer det kjempefint hvitt, blått og gult under kaprifolen som opptar mesteparten av plassen i kassen.

Fin samplanting med påskeliljer, snøstjerne og scilla.
Vårblomstrende iris

Våriris, eller dvergiris, er en annen tidligblomstrende løk som vi satte mengder av i fjor høst. Den lyse Katharine Hodgkin var først ute, men den mørke blå Harmony er nok ikke langt unna.

Se de fine detaljene på våriris Katharine Hodgkin.

Det er også en del tidligblomstrende stauder som ikke kommer fra løk, som gleder oss nå i april. En av de søteste er vårkjæreminne (Omphalodes verna) som er en bunndekker som trives godt i skyggen for eksempel under busker. Den kan spre seg veldig, så passer best hvis  den kan stå alene i bedet og ikke infiltrerer seg i andre planter.

Vårkjæreminne har blomster som minner på forglemmegei, men er mye tidligere og har et flott bladverk.
Les også: 7 vårblomstrende stauder som trives over hele Norge

Vinterglans er en annen flott bunndekker som trives i skyggen og blomstrer tidlig på våren. Det er ellers bladverket som er den viktigste årsaken til å skaffe seg denne stauden, blomstringen er ikke så prangende.

Vinterglans har flotte, grønne blader og blomstrer nå.

Og så kommer vi ikke utenom julerosene, som vi har flere av i vår hage. De er fantastisk flotte og spennende planter som er på sitt peneste når det ikke er så mye annet å se på i hagen.

Julerosen «Pink Frost» har begynt å blomstre. Herlig!
Les også: Julerosene gleder seg til påske