Så frø nå og gled deg til det som kommer opp

Det å så frø er lurt av flere årsaker. Det er en hyggelig aktivitet, det gir avbrekk fra hjemmekontoret, det koster ganske lite og du kan gjøre det hjemme. Og så får du noe å spise om noen måneder.
Hageboken vår, «Hageguiden», er nå utsolgt.

«Hagestell er billigere enn psykolog – og du får tomater» står det på smussomslaget til hageboken vi lagde for noen år siden, «Hageguiden». Det er ikke noe vi funnet på selv, men det er godt sagt.

For når det virker som om verden har gått av skaftet, er det godt å holde på med de nære ting. Leste på en nettavis at en garnbutikk hadde hatt kjempeomsetning under korona-krisen, skulle ikke forundre meg om det gjelder frø-butikker også.

Rimelig mestringsfølelse

Frø koster litt, men er likevel en rimelig måte å skaffe nye planter på. Du kan så både grønnsaker, sommerblomster og stauder, og det er ofte overraskende lett å «få det til». En frøpakke kan inneholde mye «mestringsfølelse» som det heter i våre dager.

Det kan definitivt også gi deg følelsen av å mislykkes, men da er det bare å prøve igjen. Du kan så noe hele året, om det bare er karse på en bomullsdott eller ertespirer i en krukke i vinduskarmen.

Du tror det nok ikke før du starter, men du kommer til å gå inn på planterommet og se på spirene flere ganger om dagen.

Som med alt annet i livet – du lære å krabbe før du kan gå. Ikke legg lista for høyt i begynnelsen. Ikke start med å så chili som tar nesten et år fra frø til frukt – så heller plukksalat eller reddiker som tar 4-6 uker før du kan høste. Og ikke start med 100 tomatplanter første året…

Les gjerne også denne frøguiden for nybegynnere som vi har laget
Kjelleren full av spirer

Vi har snart hele kjelleren full av såpotter i ulike faser. Noe står under vekstlys etter å ha vært til spiring inne på badet, blant annet en hel del tomatplanter.

Dill skal dette bli. Det er en av urtene som er aller enklest å få til, og de får dekorative blomsterskjermer hvis de får stå.

I år har vi satset mest på ulike typer mikrotomater, frøene kjøpte vi i nettbutikken til Helene Orskaug, Tomatprat.no. Der er det veldig bra utvalg av alle tenkelige varianter av tomater. Det begynner å haste med å så tomater nå, men hvis du bestiller i dag, så rekker du å få frøene i jorda i tide til å få avling i år (bør skje senest begynnelsen av april.)

I fjor fikk vi utvidet kjøkkenhagen med vår egen «hengende hage» og har derfor plass til mye mer enn før. Dermed har en hel del forskjellige grønnsaker og urter begynt å vokse i små potter og brett. Mais, koriander, aubergine, dill, blomkål, brokkoli, grønnkål, gresskar – vi lykkes sikkert ikke med alt, men noe blir det nok.

Disse ble sådd for drøye to uker siden. Om et par uker til skal de plantes om i hver sin potte.
Vil du prøve selv?

Nå om dagen skal vi jo helst ikke gå ut av huset og inn i butikker i utrengsmål. Men heldigvis finnes det nettbutikker. På grunn av regelendringer er det blitt dyrere å bestille frø fra utlandet – det har vi skrevet litt om her. 

En av de norske som har best utvalg og som vi absolutt vil anbefale, er Garden Living. De har både peiling og superrask service, og selger mye annet enn frø også hvis du trenger det. Fordelen med frø er at de tar så lite plass at du kan få det tilsendt i en vanlig konvolutt som leveres rett i postkassa. Dermed trenger du ikke å dra på butikken for å hente heller, hvis du er redd for smitte.

Garden Living har forresten laget denne kjempefine oversikten over planter som har såtid i april.
Dette er koriander, en urt som er veldig grei å dyrke i kjøkkenhagen.

Frø har også lang holdbarhet, så selv om du har frø liggende som har gått ut på dato, vil de mest sannsynlig spire likevel. Kanskje ikke alle spirer, men vår erfaring er at det meste spirer selv om det er gamle frø.

Det andre utstyret du trenger for å så frø, har de mest sannsynlig hjemme allerede. Du kan så i gamle blomsterpotter, druebeger, melkekartonger etc. – bruk det du har.

Mais har vi prøvd å dyrke før, det gikk ganske bra. Nå prøver vi igjen og håper på en lang og varm sommer.

Du trenger også såjord, står det på alle frøpakninger. Det høres ut som en dyr spesialjord, men såjord er egentlig bare jord som har lite næring/gjødsel. De små spirene vil ofte ikke tåle å stå i vanlig plantejord fra sekk, som er gjødslet opp for å gi næring til større planter.

Dette er altså de «offisielle» rådene. Vår erfaring er at det funker bra å så i vanlig plantejord, tomatene trives for eksempel best der. Du kan også bruke jord som ble brukt i krukker i fjor – denne er utvasket for næring og funker kjempefint som såjord. Eller bare bruk annen jord du har tilgjengelig.

Det går som regel bra uansett. Lykke til!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut