8 tips: Slik starter du hagen igjen

Når sola skinner og bakken er bar, klør det i de grønne fingrene etter å komme i gang med hagesesongen. Mye må fortsatt vente – men her er noe du kan gjøre i helga.

Vi skriver fortsatt mars måned og det er mange uker til vi kan begynne å plante ut sommerblomster og grønnsaker. Hvis du absolutt vil plante noe fargerikt og blomstrende, stikk på hagesenteret og kjøp stemor og påskeliljer – de tåler både frostnetter og annet dårlig vårvær.

Det er likevel mer enn nok å ta fatt på for å gjøre hagen klar til sesongen virkelig starter.

(1) Så frø innendørs

De ivrigste har vært i gang i mange måneder allerede, men det er absolutt ikke for sent å så frø.

Har du god tid og god plass, så noen frø!

Du kan fortsatt så for eksempel tomater, agurk, kålvekster og andre ting til kjøkkenhagen. Sjekk på frøpakka hva som er anbefalt såtidspunkt.

Les også vår frøguide for nybegynnere
(2) Rydde i staudebedet

Stauder er planter som kommer på nytt fra rota hver vår, sånn at de brune stenglene og vissent bladverk er bare å fjerne.

Fjern gammelt rusk og rask fra staudebedene og bruk det som jorddekke eller legg i komposten.

Du bør helst vente med dette til den verste kulda er over, siden de gamle planterestene beskytter de små spirene under mot vær og vind. Men stauder som lever ute hele året tåler fint en frostnatt eller to, og det er kjekt å rydde i staudebedene før plantene har kommet langt opp av bakken.

- Annonse -

Les mer om rydding i staudebedene her
(3) Få ut hagemøblene

Hvis det først er noen finværsdager, er det hyggelig å ha et sted å sitte ute. Start med å gjøre klar den sitteplassen som får mest sol på dagtid.

(4) Sette på plass krukker

Har du krukker med flerårige stauder eller busker, har du sikkert flyttet de inntil veggen eller inn i garasjen før vinteren. Nå kan du sette dem på plass igjen. Det gjør underverker for uterommet å få ting på plass der de skal være igjen.

Her i «solkroken» har vi laget et koselig miljø med krukker. Settet i tre størrelser heter Rivers Atlantic Black, «vasen» heter Ottawa Atlantic Black. Den enorme krukken bak er også fra Krifon mens den til høyre bak er en vi har hatt i mange år. (Bildet er tatt et tidligere år.)
(5) Få kontroll på hage-utstyret

Er gressklipperen i orden? Vet du hvor hagesaksa er? Er spaden klar til bruk? Det er ganske mye forskjellig utstyr som brukes til hagearbeid, når du begynner å telle opp. Tidlig på våren er en fin tid til å rydde i redskapsboden, sjekke om alt fungerer som det skal og eventuelt skaffe nytt hvis det trengs oppgraderinger.

(6) Planlegge nye prosjekter i hagen

Ifølge anleggsgartner og hagebokforfatter Tor Smaaland er det aller viktigste hageredskapet en stol. I denne skal du sitte og se på hagen, tenker over hva du har lyst til å ha, hvor du vil ha nye bed, sitteplasser, etc. Det er fint å gjøre det nå.

(7) Vårstell av plenen

Har du plen, er det lurt å rake over den med en lett plastrive, samt tilføre litt gjødsel nå tidlig på våren. Men ikke gjør alt for mye med plenen før den har begynt å vokse, da kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte.

Lett raking med plastrive og gjødsling av plenen er lurt å gjøre rett etter at snøen er borte.

Tidligere var det vanlig å anbefale å kalke plenen for å få opp pH-verdien etter sur nedbør, men vi har ikke noen stor tro på det, med mindre du har veldig sur jord. Kalk tar ikke mosen, men den kan gjøre det lettere for plenen å ta opp næring fra gjødsel. Uansett bør du ikke kalke hvert år.

Vent en stund før du tar frem plenklipperen første gang. Gresset bør være i god vekst og minst 5 cm langt før du klipper.

(8) Beskjære frukttrær og bærbusker
Treklatring er den greieste måten å beskjær et epletre.

Har du frukttrær eller bærbusker, kan disse beskjæres nå før løvsprett. Beskjæring gjør at trærne blir sunnere og i mange tilfeller gir mer frukt og bær.

Dette kan du lese mer om i vår beskjæringsguide

Lykke til og god hagehelg!

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!