I dag var det varmt nok til å kunne jobbe ute uten hansker. Da passet det fint å gjøre en liten beskjæring på epletreet.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Minst en gang i året får Bjørnhild testet sine egenskaper som treklatrer. De er ikke på nivå med Tarzan akkurat, men nok til å komme opp i epletreet ved hjelp av en gardintrapp.
Vi «låner» naboens tre
Epletreet er forresten ikke vårt, det tilhører naboen. Men han sier det er greit at vi både beskjærer treet og høster frukten. Veldig grei nabo!
For noen år siden tok vi initiativ til å få skikk på epletreet, som hadde blitt neglisjert i mange år. Det var et eneste virvar av greiner på kryss og tvers, og veldig mange av dem vokste rett opp. Det ga heller ikke særlig mye frukt, og frukten smakte ikke så godt.
Her kan du se bilder og lese om hvordan epletreet var i 2017.
Gjennom en planmessig beskjæring over 3 år har vi fått skikk på epletreet igjen. I fjor høstet vi masse epler som ble til deilig eplesyltetøy. Det ser også veldig mye penere ut, og vi gleder oss til å nyte blomstringen om noen uker.
Men først er det altså beskjæring
Siden treet nå har fått den fasongen vi ønsker, er den årlige beskjæring bare litt «pynting». Vi klipper vekk nyskudd som peker rett opp, greiner som går inn i treet eller er for nært andre greiner.
Det er alltid vanskelig å vite hvor mye man skal klippe, og det føles alltid som at man har tatt for mye. Kan det virkelig vokse epler på et så «frisert» tre, liksom? Men, det samme tenkte vi i fjor, og det ble massevis av epler.
Du må klatre
Eller, du må ikke, men det er enklest å gjøre beskjæringen da. Når du kommer opp i treet er det lettere å få oversikt over hva som skal klippes. Men vær forsiktig!
De to helt nødvendige redskapene du bruker er en vanlig håndsaks, og en sammenleggbar sag. Sistnevnte er et helt genialt redskap! Da kan du klatre opp i treet med sag i lomma, uten å være redd for å skade deg. Den vi har sager også i begge retninger, som gjør at den er veldig lett å bruke.