Nå er det på tide å klatre i trær!

I dag var det varmt nok til å kunne jobbe ute uten hansker. Da passet det fint å gjøre en liten beskjæring på epletreet.

Minst en gang i året får Bjørnhild testet sine egenskaper som treklatrer. De er ikke på nivå med Tarzan akkurat, men nok til å komme opp i epletreet ved hjelp av en gardintrapp.

Bjørnhild måtte «juksa litt» for å komme opp i det ganske lave epletreet. Men gardintrapp må da være lov for voksne damer som skal klatre i trær!
Vi «låner» naboens tre

Epletreet er forresten ikke vårt, det tilhører naboen. Men han sier det er greit at vi både beskjærer treet og høster frukten. Veldig grei nabo!

Treet er ikke så høyt, så vi slapp å ringe brannvesenet for å få Bjørnhild ned igjen…

For noen år siden tok vi initiativ til å få skikk på epletreet, som hadde blitt neglisjert i mange år. Det var et eneste virvar av greiner på kryss og tvers, og veldig mange av dem vokste rett opp. Det ga heller ikke særlig mye frukt, og frukten smakte ikke så godt.

Her kan du se bilder og lese om hvordan epletreet var i 2017.
Bjørnhild skred til verket «bevæpnet» med Felco-saks og Sandvik-sag.

Gjennom en planmessig beskjæring over 3 år har vi fått skikk på epletreet igjen. I fjor høstet vi masse epler som ble til deilig eplesyltetøy. Det ser også veldig mye penere ut, og vi gleder oss til å nyte blomstringen om noen uker.

Her er det litt for tett med greiner og kvister. Mesteparten ble tatt vekk. Loddet i bakgrunnen er brukt for å bøye ned en grein for å få flere fruktbærende greiner på treet. Skudd som vokser rett opp, gir ikke frukt.
Men først er det altså beskjæring

Siden treet nå har fått den fasongen vi ønsker, er den årlige beskjæring bare litt «pynting». Vi klipper vekk nyskudd som peker rett opp, greiner som går inn i treet eller er for nært andre greiner.

En sammenleggbar sag er til uvurderlig hjelp når du skal beskjære frukttrær.

Det er alltid vanskelig å vite hvor mye man skal klippe, og det føles alltid som at man har tatt for mye. Kan det virkelig vokse epler på et så «frisert» tre, liksom? Men, det samme tenkte vi i fjor, og det ble massevis av epler.

Pass på å få et rent kutt så nært inntil hovedstammen som mulig.
Du må klatre

Eller, du må ikke, men det er enklest å gjøre beskjæringen da. Når du kommer opp i treet er det lettere å få oversikt over hva som skal klippes. Men vær forsiktig!

Treklatring er den greieste måten å beskjær et epletre.

De to helt nødvendige redskapene du bruker er en vanlig håndsaks, og en sammenleggbar sag. Sistnevnte er et helt genialt redskap! Da kan du klatre opp i treet med sag i lomma, uten å være redd for å skade deg. Den vi har sager også i begge retninger, som gjør at den er veldig lett å bruke.

Les også denne beskjæringsguiden vi har laget i samarbeid med Hageselskapets gartnere.
Før beskjæringen hadde epletreet mange kvister som sto rett opp. De gir ikke frukt.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut