Hagegleden spirer på Kampen – midt i byen

Bak de fargerike trehusfasadene på Kampen i Oslo, blomstrer hagegleden i krukker, kasser og bed. Én dag i året åpner eierne porten for skuelystne besøkende.

– Velkommen, vil du smake på litt myntevann?

Hos Tommy Grotterød og Mette Thurmann-Moe i Sørumgata må du gå gjennom huset for å komme inn i hagen. Men for en hage! I et lunt atrium formelig bugner det av stauder, og klatreplantene klatrer over taket. Og så har de høner, midt i byen, tenk det!

– Vi hadde hane et par år også, men det var ikke alle naboene som likte det, forteller Mette.

Mangfold av planter på liten plass inne i atriumshagen.

Kampen ligger mellom Vålerenga, Tøyen og Ensjø, og var opprinnelig et arbeiderstrøk med trehusbebyggelse. Mange av trehusene er oppført mellom 1859 og 1878, og Kampen ble innlemmet i Christiania i 1878. En del av trehusbebyggelsen brant i 1879, og ble erstattet av murgårder.

En av de nyere husene på Kampen. Bambus og klematis trives godt sammen.
Får plass til mye

Paret har bodd i det lille gule huset på Kampen i 12 år, og hagen er blitt til etterhvert. Det er dugghosta, flekktvetann, rødkattebusk, pipeholurt, en «Lykkefund»-rose, hasselurt, lungeurt, iris, duppsoleie og akeleier. Og ikke å forglemme urter og pelargonier som dyrkes i krukker og oppbevares i planterommet om vinteren.

Når hagen er en bakgård på noen få kvadratmeter, sier det seg selv at de ikke kan ha «alt», men jammen har de fått plass til mye.

Utenfor bakgårdene vokser det også frodige busker.

– Det vokser veldig bra her siden det ligger inne i et atrium og blir veldig lunt og varmt. Hagen betyr veldig mye for oss, sier Mette.

Siden plassen på bakkeplan er begrenset, dyrkes mye i krukker, og ikke minst tas veggene i bruk. For eksempel til å dyrke druer.

– Det blir alltid mange druer hvert år, små, søte blå som smaker kjempegodt forteller Tommy.

Trendy og sjarmerende

Men det er flere fine hager på Kampen, det idylliske gamle arbeiderstrøket som nå er blitt svært så trendy med høyere kvadratmeterpriser enn arbeidere har råd til.

Blå krukker er visstnok ikke moderne lenger, men det bryr de seg ikke om på Kampen.

Under Kampendagene som arrangeres hvert år i slutten av mai, inviterer Kampen Historielag til byvandring der du kan komme inn i mange bakgårder for å se på hagegleden som utspiller seg på baksiden av trehusene.

Kampen-hagene er langt fra designerhager.

Her er det mange kreative løsninger, sjarm og blomsterglede på liten plass.

Mange Kampen-boere åpner hagene sine under Kampen-dagene.

I Kampengata møtes vi av en gedigen, gul trepion i sin vakreste blomsterskrud. Et gammelt pæretre ble heldigvis spart da terrassen ble bygget, og vokser bokstavelig talt gjennom gulvet.

En rosehagtorn vokser opp av et hull i asfalten og trives tilsynelatende godt.

Bakgårdshagene er ikke strikte designerhager, men like sjarmerende og skjeve som husene de hører til. Det er fargerike stauder, blå krukker selv om det egentlig ikke er moderne lenger, kattepuser som koser seg og avslappede beboere som ønsker velkommen inn.

Pærertreet er eldre enn terrassen, og har fått lov til å bli.
Tips til dyrking i bakgård
  • Velg planter med omhu – du har ikke plass til alt du ønsker deg. Det virker også fort litt kaotisk med for mange ulike farger og fasonger sammen, tenk samplanting.
  • Hvis det er lite jord å dyrke i, bruk opphøyde bed.
  • Tenk i flere dimensjoner – bruk veggene.
Gentspireaen blomstrer flott i slutten av mai.
    • Plant i store krukker, det blir fort varmt på små flater og planter liker ikke å tørke ut. Hvis du er mye borte er det smart med selvvanningspotter eller automatisk vanning.
    • Pass på at du har en plass til å sitte ute og nyte plantene også.
    • Hvis du misunner de som har stor hage: Tenk på at du slipper unna både brunsnegler og mye ugress midt i byen. (Men pass på at du ikke tar det med deg inn i hagen fra andre steder.)

</ul

Blomsterbutikken Blomsterenga er godt kjent både på Kampen og andre steder i byen.
En av beboerne åpner kiosk en gang i året.
Dette er et kjøretøy for finværsdager.