Nye regler gjør det dyrere å kjøpe frø fra utlandet

Fra og med 1. januar 2020 må du betale fortollingsavgift og moms på frø og planter du bestiller fra utlandet – selv om kjøpesummen er under 350 kroner.

Tidligere var det tollfritt å kjøpe frø for en totalsum på inntil 350 kroner fra utenlandske forhandlere, men dette er nå blitt endret.

Har du vært vant med å bestille frø på nett fra fristende utenlandske nettbutikker som Impecta, Rara Växter, Rareseeds og så videre, bør du med andre ord lese videre:

«1. januar 2020 blir toll- og avgiftsfritaket på varer under 350 kroner, fjernet for alle næringsmidler, varer med særavgift og varer underlagt restriksjoner,» skriver toll.no

Frø og planter ligger under kategorien «varer underlagt restriksjoner», og må derfor fortolles fra første krone. Du kan fortsatt kjøpe frø fra utlandet, men det vil altså koste mer.

Postens fortollingsgebyr er kr 299, og i tillegg må du betale norsk mva på det du kjøper. Hvis du for eksempel kjøper frø for 200 kroner, vil totalregningen bli 549 kroner.

Hvis du skal ta frø fra egne tomater, må de fermenteres slik at den spirehemmende geleen blir borte.
Bra at det er restriksjoner

Det er etter vår mening gode grunner til å være mer restriktive med å importere frø og planter fra utlandet. Konsekvensen av å importere for eksempel en plantesykdom som vi ikke har i Norge fra før, kan være katastrofal!

Skal du ta frø selv, bør du bruke tomater du har dyrket selv, ikke butikktomater. Og husk at det ikke er lov å selge frø til andre hvis du ikke er sertifisert.
Dette er også årsaken til at du IKKE skal så frø fra tomater eller paprika du kjøper i butikken! Kjøp sertifiserte frø hvis du skal så selv. 

Er du dermed henvist til å kjøpe frø fra ditt lokale hagesenter eller blomsterbutikken, som har begrenset utvalg?

En deilig bifftomat som dette kan du dyrke selv. Det starter med et lite frø.
Over 300 tomatsorter

Den gode nyheten er at det finnes en hel del norske nettbutikker som selger frø av god kvalitet.

Vi ble skikkelig glad da vi oppdaget at Helene Orskaug, som i flere år har drevet bloggen Tomatprat, nå har startet sin egen nettbutikk. Her selger hun over 300 ulike sorter tomatfrø som hun har testet selv, i tillegg til endel chili- og paprikafrø.

De små frøposene fra tomatprat.no har bilde av hver sort. Fyrstikken er lagt med så du ser størrelsen.

Frøbutikken er godkjent og registrert som såvareforretning av Mattilsynet, og prisene er så lave at de konkurrerer med utenlandske nettbutikker.

Sjekk utvalget i nettbutikken Tomatprat selv.

Det som er utrolig bra er at Helene både har dyrket og smakt alle tomatene, og gir en god beskrivelse av hver sort. Her finner du alt fra bittesmå mikrotomatbusker som passer på hagebordet til flere meter høye ranketomater.

I motsetning til de tomatfrøene du får kjøpt i et tilfeldig hagesenter, er de tomatsortene Helene selger tilpasset dyrking i Norge og ikke i Sør-Europa. Hun har blant annet russiske sorter, skandinaviske sorter og til og med noen sorter hun har krysset frem selv.

Les også: Tomatprat med Helene
Helene Orskaug dyrker hundrevis av ulike sorter tomater i sitt eget drivhus.
Hun har Hundreds & Thousands!

Vi har selv bestilt en hel del frø fra Tomatprat som vi gleder oss til å få sådd. Blant annet Norges mest populære ampeltomat Hundreds & Thousands som vi har dyrket flere år før, men også noen sorter vi ikke har erfaring med. Siden vi ikke har drivhus, velger vi sorter der verken plantene eller tomatene blir så store, så de rekker å bli modne i løpet av sesongen.

Det følger med utfyllende informasjon om hver sort. Spiretemperatur, sådybde og ikke minst når du skal gjøre de ulike tingene for å lykkes.

Vi heier også på at frøene er pakket i noen bittesmå plastposer og blir tilsendt i en liten konvolutt, så koster ikke frakten mye og det brukes ikke masse ekstra papir og plast til emballasje.

Vi anbefaler å ta en tur innom Tomatprat.no hvis du skal dyrke tomater i år – det er absolutt ikke for sent å så ennå.

Les også: 10 tips til dyrking av tomater
Andre gode norske nettbutikker:

Hageglede.no – stort utvalg av både frø, løker, stauder og hageredskaper.

Garden Living – drevet av hageentusiastene Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen.

Solhatt.no – Norges største utvalg av økologiske frø, samarbeider med Maria Berg Hestad i Det grønne skafferi.

Arctic Chili – kjempestort utvalg av chilifrø.