10 ting du kan oppleve i julebyen Gøteborg

Det eneste som mangler er ekte julesnø. Ellers er alle ingrediensene som skaper julestemning til stede dersom du tar en desemberhelg i Sveriges nest største by.

Gøteborg er Norges nærmeste storby, bare en drøyt tre timers busstur fra Oslo. Du kan naturligvis også ta toget, men bussen går oftere. Det går også fly fra Gardermoen til Landvetter, men vi synes landgående transport er vesentlig mer behagelig og tidseffektiv på den korte strekningen.

Her kan du sjekke tider og bestille buss til Gøteborg. (Annonselenke/Nettbuss)

Men hva skal du oppleve dersom du unner deg en helg i Gøteborg i julestria? Det største «problemet» er å velge blant alle tilbudene. Her er vår topp 10-liste:

1. Jul i Liseberg

Liseberg er Sveriges mest populære turistattraksjon, med over 3 millioner besøkende hvert år. 500 000 av dem kommer for å oppleve den magiske «Julen på Liseberg».

Midt på vinteren frister det kanskje ikke like mye å ta karuseller og berg-og-dal-baner, selv om du kan gjøre det også, men i førjulstiden omdannes Liseberg til et helt spesielt juleland. Det er fem millioner julelys, juletrær, (kunstig) julesnø, skøytebane med isshow, julemarkedsboder, julemusikk og julemat på restaurantene.

Fra 15. november er Liseberg gjort om til et eneste stort juleland.

Hele Liseberg er skapt rundt illusjonen av en gammeldags småby, og selv om det er helkommersielt så det holder, er det faktisk veldig koselig. Det skal i hvert fall godt gjøres å ikke smile hvis du tar turen innom «Kaninlandet», der attraksjonene for de minste barna er. Her er det konstant gang og sang rundt juletreet, med både utkledde kaniner og smånisser.

Julen i Liseberg varer fra 15. november til 30. desember.

2. Julpaddan

Den beste måten å ankomme Liseberg i disse tider er naturligvis med båt på kanalen som i sin tid ble bygget for å holde fiendtlig innstilte dansker og nordmenn vekk fra byen. «Paddan» er et kjent syn i Gøteborg, og før jul er den døpt om til «Julpaddan» og går i rute mellom Kungsportsbroen og Liseberg.

Den beste måten å reise til Liseberg, er å ta en tur på kanalbåten «Julpaddan».

På veien må vi igjennom en sluse, og vi får en svært underholdende guiding av en kar som kaller seg «Mackan» (smørbrødet), før vi går av båten og rett inn på Liseberg.

Søk etter ledige hotellrom i Gøteborg (Annonselenke/Booking.com)
3. Julemarkedet Kronhusjul

Gøteborgs eldste julemarked «Kronhusjul» er også det koseligste. Kronhuset er en rød teglbygning i Nordstaden, som er oppført i 1640-årene og opprinnelig ble brukt til å lagre militære kanoner og uniformer.

Hvilken pølse smaker egentlig best? Lurt å prøvesmake før kjøp.

Her er bodene koselige og selgerne likeså. Etter litt prøvesmaking lar vi oss raskt friste til å kjøpe både velkrydrete lammepølser og spennende habanero-gele. I naboboden finner vi «den store juleosten», en 22 måneder vellagret gulost fra Gäsene i Vest-Sverige. I andre boder bugner det av hjemmelaget sjokolade og lokalt håndverk.

4. Gå på julebord

Et tradisjonelt svensk julebord byr på juleskinke, kjøttboller, Janssons fristelse, sild og prinskorv. Og en rikholdig dessertbuffet, så klart. De fleste av Gøteborgs spisesteder har julebord, eller utvalgte juleretter på menyen.

Svenske julebord kommer i mange varianter, men den spesielle drikken Julmust er fast ingrediens for de som ønsker noe alkoholfritt.

Det mest utradisjonelle julebordet får du nok i The Green Room, som er Gøteborgs eneste veganske restaurant og ligger inne på Liseberg. Og, ja, det går faktisk godt an å lage julebord uten kjøtt – vi ble veldig positivt overrasket.

5. Båttur til Hönö Klåva

Lørdag morgen slår vi følge med gøteborgerne og tar en utflukt til det lille øysamfunnet Hönö Klåva, som ligger en times båttur fra havnen (Stenpiren). Fem helgedager i adventstiden er det julemarked der ute, med gode priser i alle butikkene som holder til der ute, salg av lokalt håndverk i fiskemuseet, ølsmaking og underholdning.

Sola skinte fra blå himmel og stemningen var svært god på båtturen til Hönö Klåva.

Stemningen er høy på båtturen, kanskje spesielt hjemover da det er lov å selge juleøl, og julemusikken ljomer over høyttaleren. Dette er helt tydelig en populær tradisjon for mange gøteborgere, for båten smekk full, i tillegg til at mange kommer med bilfergen som er den faste transporten ut til Hönö for de 5000 innbyggerne som holder til der.

Det er mulig å gjøre mange gode kjøp ute på Hönö, både i markedsbodene, på bruktbutikken og de faste butikkene som kjører «adventstilbud». Vi anbefaler å ta lunsjen på Lilling Cottage, en kjempekoselig middelhavsinspirerte restaurant rett på kaikanten.

6. Palmehuset i Trädgårdsföreningen

Gøteborgs mest sentrale park heter Trädgårdsföreningen, der det er et nydelig viktoriansk glasshus inspirert av engelske Crystal Palace.

Om kvelden er palmehuset vakkert belyst.

Palmehuset er 1000 kvadratmeter stort, 15 meter høyt under taket, og inneholder 6-700 eksotiske vekster. Huset er delt inn i 5 klimasoner, og det er høydepunkter å se uansett når på året du kommer. Vinterstid er kameliablomstringen det mest iøynefallende.

Skal det være et svigermorssete? Denne kaktusen passer nok bedre i palmehuset enn hjemme.

Palmehuset er Gøteborgs nest mest instagrammede sted, etter Liseberg, og besøkes hvert år av over 300 000 mennesker, mange av dem turister.

7. Haga julemarked

Den gamle arbeiderbydelen er «et måste» uansett når på året du besøker Gøteborg. Det er der du får kjøpt verdens største kanelboller (på Kafé Husaren), og det er mange koselige småbutikker og kafeer som selger ting du ikke får kjøpt andre steder. Tresko, for eksempel.

Julegeiter laget av granbar er noe av det du finner i Haga.

Hver helg i desember er hele Haga gjort om til julemarked, med boder med bakverk, håndverk og mye godsaker.

8. Juleshopping i sentrum

Skandinavias største kjøpesenter ligger faktisk midt i sentrum av Gøteborg, det heter Nordstan. Her kan du handle på 320 000 kvadratmeter! Du må nok bruke mer enn en helg for å rekke innom alle de 180 butikkene, men du klarer nok å få handlet julegaver både til slekta og deg selv hvis du setter av noen timer.

For de shoppingglade byr Nordiska Kompaniet på et stort utvalg.

Varehuset Nordiska Kompaniet er også julepyntet til fingerspissene, og et mekka for de shoppingglade.

9. Ta kjæresteselfie under julehjertet

Hele Gøteborg sentrum er full av julelys. Fasadene til hoteller og butikker funkler og glitrer, det er lys i trærne og over gatene.

Selvfølgelig måtte vi ta kjærestebilde under det røde julehjertet!

Og på Kungsportbron som går over kanalen (Vallgraven) er det nylig satt opp et stort, rødt hjerte som naturligvis er et populært sted å ta selfie av deg og kjæresten.

10. Søndagsbrunsj på restaurant Norda

Petter Stordalens prestisjehotell Clarion Hotel Post er i anledning julen pakket inn i en gedigen rød sløyfe. I andre etasje ligger Restaurant Norda, som er litt sånn «Grand Kafé-aktig» med følelsen av luksus.

Clarion Hotel Post er julepyntet for anledningen. Flott hotell, med gode mattilbud.
Sjekk her om det er ledige rom på Clarion Hotel Post (Annonselenke/Booking.com)

Forretten inntas i form av en overdådig buffet med alt fra Skagenrøre til spekemat, og masse deilige salater. Så er det en liten varmrett, vi valgte en cheeseburger, bør du kan kan gyve løs på dessertbordet. Heldigvis har de delt kakene i små stykker, ellers ville det vært vanskelig å velge.

For de som vil serveres også en Bloody Mary som en del av måltidet – med eller uten alkohol.

LES OGSÅ DISSE SPIREA-SAKENE OM GØTEBORG:

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut