Kraftstasjon ble kunstgalleri og kafé for fika

Deje var stedet der ingen ting skjedde, til noen kreative ildsjeler kom på at de skulle spille teater i en nedlagt kraftstasjon. Nå er det massive bygget omskapt til kunsthall, musikkscene og økologisk kafé.

– Vi får besøk av folk fra hele verden, og de fleste kommer helt av seg selv, fordi de har hørt om det spesielle galleriet, forteller Linn Sönstebö Mossberg som er virksomhetsleder i Gamle Kraftstationen i Deje, tre mil nord for Karlstad.

Teglsteinsfasaden på den gamle kraftstasjonen fra 1913 er bevart i god stand.

Kraftstasjonen ligger inntil Klarälven, og er den første av fire generasjoner kraftstasjoner i Dejefors. Klarälven starter forresten i Engerdal, der heter den Femundselva, før den skifter navn til Trysilelva, og på svensk side til Klarälven.

Det er et flott industribygg som står på bredden av Klarälven.

Den kraftstasjonen som i dag er kunstgalleri ble bygget i to etapper i 1906 og 1913. På det meste er det 11 meter under taket.

Streken på veggen viser hvor høyt vannet gikk under den største flommen som har vært i Klarälven.

I mange år sto bygningene tomme. På 2000-tallet kom noen på ideen om å spille teater inne i den gamle kraftstasjonen, og i 2008 ble den første oppsetningen holdt. Etterhvert ble ideen videreutviklet og ikke minst ble lokalene gjort i stand til det som i dag er et sesongåpent kunstgalleri med kafé.

Sommeren 2019 kunne virksomhetsleder Linn Sönstebö Mossberg vise de fantastiske bildene fra dokumentarfotografen Peter Gerdehag. Han har blant annet dokumentert livet til bønder i Småland.
Kommer for kunsten

Fra mai til september hvert år kommer 30 000 mennesker innom for å se på utstillingene, som består av anerkjente svenske, men også internasjonale kunstnere.

Det er stor variasjon i det kunstneriske uttrykket til de som stiller ut.

Sommeren 2019 stilte for eksempel dokumentarfotografen Peter Gerdehag ut noen av sine bilder der han dokumenterer det gamle kulturlandskapet i karrige Småland, og de siste bøndene som bruker gamle jordbrukstradisjoner.

Peter Gerdehag sine bilder av hestekaren Stig-Anders har blitt vist både i kunstgallerier og på film.

– Vi har noen som kommer for kunsten, og så er det noen som er mest interessert i den gamle historien til kraftstasjonen. Vi tilpasser guidingene etter publikum, forteller Linn, som selv er født og oppvokst i Deje.

Det er ikke alle besøkende som er like kunstinteresserte, noen kommer for å studere de gamle turbinene.

Med jevne mellomrom arrangeres konserter og andre kulturelle begivenheter i lokalene, som drives av Ulleruds Teateraktörer. 

Historien er tatt godt vare på, blant annet ved å vise bilder av tidligere virksomhet i kraftstasjonen.
«Fika» i kafeen

Ved siden av kunsthallen ligger den økologiske kafeen Culinarium, der bakeren Jeanette serverer sine lekre bakverk. Kafeen ligger på White Guide sin kaféliste, dette er et slags nordisk svar på Michelinguiden som foreløpig er best kjent i Sverige.

Ikke sulten, sier du? Tviler på at du kan motstå denne fristelsen.

Og her er det alltid tid for «fika», som svenskene kaller sin kaffepause. For fika er som regel ikke bare kaffe, det skal være kake i tillegg. I løpet av en vanlig dag, har svenskene gjerne «fika» et par ganger.

Det er alltid tid for «fika». Og gjerne i form av kanelbuller.

– Først spiser vi frokost. Så er det «fika» i 11-tiden. Etter det er det lunsj, og så er det fika igjen, før det er tid for å spise middag, forklarer Jeanette.

Bakeren Jeanette lager de lekreste bakverk i kafeen Culinarium.

Culinariums spesialitet «Lustentårta» er viden kjent, og naturligvis selges kanelboller.

Det er hjemmekoselig stemning i kafeen, og ikke minst veldig gode kaker.
Åpent fra april til september

I skrivende stund har Gamla Kraftstationen vinterstengt, men de åpner igjen i april og holder koken ut desember.

Du finner mer informasjon på hjemmesiden.

Spirea besøkte Värmland på en pressetur høsten 2019 der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden

De rustikke lokalene er godt egnet til et av de mest spesielle kunstgalleriene vi har besøkt.
Gamle ukeblader er flotte minner fra en annen tid.
Også uteområdene brukes til kunst og ulike aktiviteter.