Hjem Reise Kraftstasjon ble kunstgalleri og kafé for fika

Kraftstasjon ble kunstgalleri og kafé for fika

Med 11 meter takhøyde og få vinduer er den gamle kraftstasjonen et velegnet utstillingslokale for kunst.
- Annonse -
Deje var stedet der ingen ting skjedde, til noen kreative ildsjeler kom på at de skulle spille teater i en nedlagt kraftstasjon. Nå er det massive bygget omskapt til kunsthall, musikkscene og økologisk kafé.

– Vi får besøk av folk fra hele verden, og de fleste kommer helt av seg selv, fordi de har hørt om det spesielle galleriet, forteller Linn Sönstebö Mossberg som er virksomhetsleder i Gamle Kraftstationen i Deje, tre mil nord for Karlstad.

Teglsteinsfasaden på den gamle kraftstasjonen fra 1913 er bevart i god stand.

Kraftstasjonen ligger inntil Klarälven, og er den første av fire generasjoner kraftstasjoner i Dejefors. Klarälven starter forresten i Engerdal, der heter den Femundselva, før den skifter navn til Trysilelva, og på svensk side til Klarälven.

Det er et flott industribygg som står på bredden av Klarälven.

Den kraftstasjonen som i dag er kunstgalleri ble bygget i to etapper i 1906 og 1913. På det meste er det 11 meter under taket.

Streken på veggen viser hvor høyt vannet gikk under den største flommen som har vært i Klarälven.

I mange år sto bygningene tomme. På 2000-tallet kom noen på ideen om å spille teater inne i den gamle kraftstasjonen, og i 2008 ble den første oppsetningen holdt. Etterhvert ble ideen videreutviklet og ikke minst ble lokalene gjort i stand til det som i dag er et sesongåpent kunstgalleri med kafé.

Sommeren 2019 kunne virksomhetsleder Linn Sönstebö Mossberg vise de fantastiske bildene fra dokumentarfotografen Peter Gerdehag. Han har blant annet dokumentert livet til bønder i Småland.

{marker_message}<\/p>\n

Address : <\/b>{marker_address}<\/address>\n<\/div>\n","infowindow_geotags_setting":"
\n
{post_title}<\/a><\/div>\n

{post_featured_image}<\/a>
\n{post_excerpt}<\/p>\n

{post_categories}<\/div>\n
{post_tags}<\/div>\n<\/div>\n","infowindow_skin":{"name":"default","type":"infowindow","sourcecode":"
{marker_title} {marker_category}<\/span><\/div>