Dubrovnik – verdensarv verdt å oppleve

Enten du er Game of Thrones-fan eller bare liker gamlebyer – Dubrovnik er vel verdt et besøk. Men det holder med et par dager.

Dubrovnik ligger i Kroatia og gamlebyen er som et eneste stort museum, bilfri, men absolutt ikke turistfri. Men som med alt annet som er fint – det går ikke an å forvente at du skal få oppleve det alene.

Midtpunktet i Dubrovniks gamleby er den 300 meter lange hovedgata Stradun. Den er svært vakker også på kveldstid.

De andre turistene er jo der av samme grunn som deg: Fordi det er så fint, vakkert, spennende og interessant å besøke en by som står på UNESCOS verdensarvliste.

Det er folksomt i de koselige gatene i den vakre verdensarvbyen.
Les også: Venezia – turistfelle du likevel bør besøke

Vi var fem venninner på jentetur i Dubrovnik, og leide en Airbnb-leilighet rett ved bystranda og bare en liten spasertur til gamlebyen. Da vi fikk nøklene fra husverten, fikk vi samtidig noen tips til hva vi burde gjøre når vi først hadde et par dager til overs i en av Europas vakreste byer.

Finn ledige hoteller og sjekk priser i Dubrovnik (Booking.com)
Hele byen er ren og pen, med flotte beplantninger innimellom de karakteristiske sandsteinbygningene. Det blir sjelden minusgrader i Dubrovnik, så det vokser litt andre typer vekster her enn vi er vant til i Norge.
Bading i Adriaterhavet

Vi besøkte Dubrovnik i midten av september, da var det fortsatt veldig behagelig sommerstemning og deilig badevann i Adriaterhavet.

Bystranda i Dubrovnik ligger tett inntil gamlebyen. Badevannet var nydelig i midten av september.

Det er en overdrivelse å kalle Dubrovnik en badeby, men det er fin bystrand der, og hvis du tar båt ut til en av øyene kan du finne fine strender som ikke er så folksomme. Bare vær obs på at det ikke er sand, men runde og noen steder spisse steiner på strendene.

Mye folk på bystranda, men ikke trangere enn at det gikk an å finne seg en krok for seg selv.

Kommer du deg først uti er imidlertid badevannet helt nydelig – klart, blått og like varmt som i dusjen.

Les også: Rimini er Italias strandparadis
Tur på bymuren

En tur på bymuren er bortimot obligatorisk. Dubrovnik var tidligere en uavhengig bystat, og rival til Venezia. Byen har røtter tilbake til 700-tallet, storhetstiden var på 15- og 1600-tallet. I 1815 ble byen underlagt Østerrike, og fra 1918 det nyopprettede kongedømmet Jugoslavia.

Bymuren er 2 km lang og har flere tårn og andre egnede fotostopp-steder.

Bymuren er 2 kilometer lang og ble satt opp mellom år 1200 og 1500. Den er 25 meter høy på det meste, og opptil 8 meter tykk. Et solid festningsverk, med andre ord, men ikke nok til å unngå store skader under krigen i 1991 da serbiske styrker bombet byen slik at 70 prosent av bygningene ble skadet.

Les også: Petra – byen som, var borte i 500 år
Det hjelper å komme litt opp i høyden, og fra bymuren har du god oversikt over det meste av Dubrovnik.

Etter krigen var Dubrovnik svært ødelagt, men takket være økonomiske bidrag fra ulike hold er det meste nå reparert eller rekonstruert. Det hjelper nok også at byen hvert år besøkes av tusenvis av turister som betaler en ganske høy inngangspris for å gå på bymuren.

Trude nyter utsikten mot Adriaterhavet, øya i bakgrunnen er Lokrum.

Masseturisme er imidlertid et tveegget sverd, og UNESCO frykter at alle de sandalkledde gamlebyvandrerne vil slite mer på de vakre sandsteinsgatene enn vær og vind har gjort på mange hundre år.

Church of Saint Blaise er reist til minne om Dubrovniks skytshelgen, og er en av bygningene som blir spesielt ivaretatt av UNESCO.

Utsikten fra toppen av muren er uansett kjempefin, du får en flott oversikt over både den gamle og den nye delen av byen, og ikke minst kysten utenfor.

Les også: Fjellvandring i Makedonia – tre topper på to dager
Båtturer og padling

Dubrovnik er et eldorado for kajakkpadlere, og har du ikke prøvd før er det ikke dumt å melde seg på en av de mange organiserte turene med kajakk. Siden byen ligger bokstavelig talt i sjøen, får du flott utsikt også fra kajakk, eller båt hvis du foretrekker det.

Kajakk er tydeligvis fremkomstmiddelet som gjelder i Dubrovnik.

Vi valgte i stedet å ta båten ut til øya Lokrum, som ligger som en grønn perle rett utenfor gamlebyen. Båtturen tar maks et kvarter og det er avgang hver halvtime fra Dubrovnik gamle havn, som altså ligger i gamlebyen. Det er flere øyer utenfor Dubrovnik, og det går båtturer også fra den andre havnen, som ligger i den nye delen av byen.

Mange flotte båter i havna i gamlebyen.

På Lokrum kan du møte påfugler som spankulerer fritt rundt under trærne, det er et kloster, en botanisk hage og en slags lokal variant av Dødehavet, altså en dam med veldig salt vann.

En lokal variant av Dødehavet på øya Lokrum. Skal visstnok være veldig helsebringende å bade her.

Vi valgte heller å bade i det ekte havet, før vi fant en hyggelig uterestaurant der vi kunne spise lunsj under oliventrærne.

På øya Lokrum er det forbudt å røyke pipe, hvis du skulle ha planer om det.
Les også: Øyhopping i Oslofjorden – med kajakk
God stemning – middelmådig mat

Hvis du besøker Dubrovnik er det naturlig å tilbringe mesteparten av tiden i Gamlebyen. I smale smug går det trapper oppover til neste gatenivå, der fortausrestaurantene ligger tett i tett. Det er veldig hyggelig og fin stemning, men ikke spesielt imponerende mat. Det er mye fisk og sjømat, og mye er åpenbart inspirert av italiensk kjøkken men gjennomføringen står ikke helt i stil med prisnivået som er tilnærmet norske priser.

Men, det må sies, vi var i Dubrovnik som turister i to dager, og gikk selvfølgelig «rett i turistfella».

Fortausrestaurantene ligger tett i tett i gamlebyen. Veldig god stemning her! Og gatene er så trange at du nesten ikke skjønner at du sitter utendørs.

De har imidlertid supergod iskrem der! Isbaren ved Old Port kan vi virkelig anbefale – et utrolig utvalg av forskjellig is og flere av dem var uten melkeallergener til glede for en i vårt reisefølge. Men du trenger ikke å bestille mer enn én kule is, for hver kule er kjempestor!

Andre ting å gjøre i Dubrovnik

Har du sett fantasy-serien Game of Thrones, vil du garantert kjenne deg igjen i byen. Det er visstnok hele 19 steder i Dubrovnik som er brukt under innspillingen av Game of Thrones. I alle suvenirbutikkene selges det ulike Game of Thrones-effekter, og du kan bli med på guidete turer med Game of Thrones-tema.

Fort Lovrijenac eller St. Lawrence festning, blir ofte kalt «Dubrovniks Gibraltar». Fortet spilte en viktig rolle for å forsvare byen mot angrep fra venetianerne. Det er også en av location-ene som blir brukt i Game of Thrones.

Vil du ha enda mer utsikt enn du får fra bymuren, kan du ta gondolbanen til byens høyeste punkt, 405 meter over havet.

Og det er vel stort sett det du rekker på et par dager i «Adriaterhavets perle».

Det er mange «selfie-spots» i Dubrovnik!
Reis til Dubrovnik

Det går direktefly fra Oslo til Dubrovnik både med SAS og Norwegian, dog ikke hele året og ikke hver dag. Du kan få tur-retur-billett ned i et par tusen kroner.

Det er mange private leiligheter tilgjengelig gjennom Airbnb i Dubrovnik. Og det vokser bougainvillea i hagene!

Fra flyplassen er det 15-30 minutter å kjøre, avhengig av trafikken. Det enkleste er å ta en taxi eller bestille transport på forhånd gjennom overnattingsstedet. Vi betalte 45 euro for en maxitaxi med plass til alle fem.

Det går også busser fra flyplassen til busstasjonen i Dubrovnik, men den ligger i helt motsatt ende av byen fra gamlebyen.

Fire fornøyde damer på jentetur. Etter en lang dag med byvandring var det deilig å sette seg litt i skyggen.

Turistsesongen varer fra mai til ut oktober, men hvis du ikke er så opptatt av å bade kan du fint besøke både Dubrovnik og andre steder i Kroatia hele året. Det er naturligvis flere ting som holder åpent om sommeren, men da er det også mer folk der.

Selv om Kroatia er EU-land, bruker de sin egen valuta, kuna (HRK). Prisnivået i Dubrovnik er høyere enn i resten av Kroatia, det meste koster omtrent som i Norge.

Innbyggertallet er cirka 45 000, men det kommer som nevnt noen tusen til hver eneste dag i turistsesongen. Noen lever fortsatt av å fiske, men de fleste livnærer seg av turisme.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut