Enten du er Game of Thrones-fan eller bare liker gamlebyer – Dubrovnik er vel verdt et besøk. Men det holder med et par dager.
Dubrovnik ligger i Kroatia og gamlebyen er som et eneste stort museum, bilfri, men absolutt ikke turistfri. Men som med alt annet som er fint – det går ikke an å forvente at du skal få oppleve det alene.
De andre turistene er jo der av samme grunn som deg: Fordi det er så fint, vakkert, spennende og interessant å besøke en by som står på UNESCOS verdensarvliste.
Les også: Venezia – turistfelle du likevel bør besøke
Vi var fem venninner på jentetur i Dubrovnik, og leide en Airbnb-leilighet rett ved bystranda og bare en liten spasertur til gamlebyen. Da vi fikk nøklene fra husverten, fikk vi samtidig noen tips til hva vi burde gjøre når vi først hadde et par dager til overs i en av Europas vakreste byer.
Finn ledige hoteller og sjekk priser i Dubrovnik (Booking.com)
Bading i Adriaterhavet
Vi besøkte Dubrovnik i midten av september, da var det fortsatt veldig behagelig sommerstemning og deilig badevann i Adriaterhavet.
Det er en overdrivelse å kalle Dubrovnik en badeby, men det er fin bystrand der, og hvis du tar båt ut til en av øyene kan du finne fine strender som ikke er så folksomme. Bare vær obs på at det ikke er sand, men runde og noen steder spisse steiner på strendene.
Kommer du deg først uti er imidlertid badevannet helt nydelig – klart, blått og like varmt som i dusjen.
Les også: Rimini er Italias strandparadis
Tur på bymuren
En tur på bymuren er bortimot obligatorisk. Dubrovnik var tidligere en uavhengig bystat, og rival til Venezia. Byen har røtter tilbake til 700-tallet, storhetstiden var på 15- og 1600-tallet. I 1815 ble byen underlagt Østerrike, og fra 1918 det nyopprettede kongedømmet Jugoslavia.
Bymuren er 2 kilometer lang og ble satt opp mellom år 1200 og 1500. Den er 25 meter høy på det meste, og opptil 8 meter tykk. Et solid festningsverk, med andre ord, men ikke nok til å unngå store skader under krigen i 1991 da serbiske styrker bombet byen slik at 70 prosent av bygningene ble skadet.
Les også: Petra – byen som, var borte i 500 år
Etter krigen var Dubrovnik svært ødelagt, men takket være økonomiske bidrag fra ulike hold er det meste nå reparert eller rekonstruert. Det hjelper nok også at byen hvert år besøkes av tusenvis av turister som betaler en ganske høy inngangspris for å gå på bymuren.
Masseturisme er imidlertid et tveegget sverd, og UNESCO frykter at alle de sandalkledde gamlebyvandrerne vil slite mer på de vakre sandsteinsgatene enn vær og vind har gjort på mange hundre år.
Utsikten fra toppen av muren er uansett kjempefin, du får en flott oversikt over både den gamle og den nye delen av byen, og ikke minst kysten utenfor.
Les også: Fjellvandring i Makedonia – tre topper på to dager
Båtturer og padling
Dubrovnik er et eldorado for kajakkpadlere, og har du ikke prøvd før er det ikke dumt å melde seg på en av de mange organiserte turene med kajakk. Siden byen ligger bokstavelig talt i sjøen, får du flott utsikt også fra kajakk, eller båt hvis du foretrekker det.
Vi valgte i stedet å ta båten ut til øya Lokrum, som ligger som en grønn perle rett utenfor gamlebyen. Båtturen tar maks et kvarter og det er avgang hver halvtime fra Dubrovnik gamle havn, som altså ligger i gamlebyen. Det er flere øyer utenfor Dubrovnik, og det går båtturer også fra den andre havnen, som ligger i den nye delen av byen.
På Lokrum kan du møte påfugler som spankulerer fritt rundt under trærne, det er et kloster, en botanisk hage og en slags lokal variant av Dødehavet, altså en dam med veldig salt vann.
Vi valgte heller å bade i det ekte havet, før vi fant en hyggelig uterestaurant der vi kunne spise lunsj under oliventrærne.
Les også: Øyhopping i Oslofjorden – med kajakk
God stemning – middelmådig mat
Hvis du besøker Dubrovnik er det naturlig å tilbringe mesteparten av tiden i Gamlebyen. I smale smug går det trapper oppover til neste gatenivå, der fortausrestaurantene ligger tett i tett. Det er veldig hyggelig og fin stemning, men ikke spesielt imponerende mat. Det er mye fisk og sjømat, og mye er åpenbart inspirert av italiensk kjøkken men gjennomføringen står ikke helt i stil med prisnivået som er tilnærmet norske priser.
Men, det må sies, vi var i Dubrovnik som turister i to dager, og gikk selvfølgelig «rett i turistfella».
De har imidlertid supergod iskrem der! Isbaren ved Old Port kan vi virkelig anbefale – et utrolig utvalg av forskjellig is og flere av dem var uten melkeallergener til glede for en i vårt reisefølge. Men du trenger ikke å bestille mer enn én kule is, for hver kule er kjempestor!
Andre ting å gjøre i Dubrovnik
Har du sett fantasy-serien Game of Thrones, vil du garantert kjenne deg igjen i byen. Det er visstnok hele 19 steder i Dubrovnik som er brukt under innspillingen av Game of Thrones. I alle suvenirbutikkene selges det ulike Game of Thrones-effekter, og du kan bli med på guidete turer med Game of Thrones-tema.
Vil du ha enda mer utsikt enn du får fra bymuren, kan du ta gondolbanen til byens høyeste punkt, 405 meter over havet.
Og det er vel stort sett det du rekker på et par dager i «Adriaterhavets perle».
Reis til Dubrovnik
Det går direktefly fra Oslo til Dubrovnik både med SAS og Norwegian, dog ikke hele året og ikke hver dag. Du kan få tur-retur-billett ned i et par tusen kroner.
Fra flyplassen er det 15-30 minutter å kjøre, avhengig av trafikken. Det enkleste er å ta en taxi eller bestille transport på forhånd gjennom overnattingsstedet. Vi betalte 45 euro for en maxitaxi med plass til alle fem.
Det går også busser fra flyplassen til busstasjonen i Dubrovnik, men den ligger i helt motsatt ende av byen fra gamlebyen.
Turistsesongen varer fra mai til ut oktober, men hvis du ikke er så opptatt av å bade kan du fint besøke både Dubrovnik og andre steder i Kroatia hele året. Det er naturligvis flere ting som holder åpent om sommeren, men da er det også mer folk der.
Selv om Kroatia er EU-land, bruker de sin egen valuta, kuna (HRK). Prisnivået i Dubrovnik er høyere enn i resten av Kroatia, det meste koster omtrent som i Norge.
Innbyggertallet er cirka 45 000, men det kommer som nevnt noen tusen til hver eneste dag i turistsesongen. Noen lever fortsatt av å fiske, men de fleste livnærer seg av turisme.