Sov som en dronning på en svensk herregård

I Sverige ligger herregårdene tett, og mange av dem er gjort om til hoteller og restauranter. Vi har testet to herregårder og en prestegård i Värmland.

Skal du først bo på hotell, hvorfor ikke prøve noe annet enn Ikea-senger og respatex-bord? Siden det ikke er så lukrativt å være «herre» lenger, er mange herregårder gjort om til overnattingssteder der du kan leie deg inn for en natt eller flere.

Du sover godt i sengene på Hennickehammars herregård.

Siden herregårder som regel ligger langt ut på landet er det også lagt opp til at du kan spise, drikke og kose deg på herregården uten at du trenger å gå lenger enn fra rommet og bort til spisesalen.

Vinkelneren Anna på Dömle Herrgård var både blid og flink.

Spirea.no var nylig i Värmland på en liten roadtrip, dette vakre skogfylte landskapet som har fostret storheter som Selma Lagerlöf, Gustav Fröding, Tage Erlander og Christer Sjögren.

Les også: Alfred Nobel og et eksplosivt arveoppgjør
Hennickehammars Herrgård

I Filipstad, som er Värmlands nest eldste by (etter Karlstad), ligger Hennickehammars Herrgård idyllisk tett inn til en liten sjø. Gården er fra 1700-tallet, og det er historisk sus i veggene både på rommene og i spisesalen. Ikke rart mange velger å booke hele herregården til bryllup.

På denne tiden av året kan du sitte i frokostsalen og se morgentåken komme sigende.

Uteområdet og hagen er virkelig flott, og vi kan tenke oss at det er deilig å bade eller ta en båttur på sjøen om sommeren.

Når du først er på en herregård, stikker du ikke på nærmeste Sibylla og kjøper pølse – her er det treretters middag som gjelder.

Flott fasade på Hennickehammars Herrgård.

Og kokken på Hennickehammar kan sine saker, både forrett, hovedrett og var perfekt! Her fikk vi smake både Vänerlöjrom, som er rogn fra sik fisket i Vänern, og indrefilet av elg, før vi avsluttet med desserten med blant annet nydelig svensk multe. Det var virkelig en positiv overraskelse!

En av salongene som fritt kan benyttes av gjestene.

Det var også en hyggelig og imøtekommende betjening som gjerne fikset kaffe til desserten, selv om det tydeligvis ikke er vanlig i Sverige.

Vil du også prøve å bo på en herregård? Her kan du bestille rom. (Annonselenke)
Dömle Herrgård

Turen videre til Dömle Herrgård i Deje drøye tre mil nord for Karlstad var heller ingen skuffelse. Her er det hele 66 rom som alle har hvert sitt særpreg, og senger der du sover som «prinsessen på erten».

Menyen er ikke veldig omfattende, men alt som står der smaker godt!

Når du går til middag i den store spisesalen finner du svenske råvarer tilberedt på det ypperste vis på menyen, fra rådyr til røye.

Vi valgte hjorten, og det angret vi ikke på.

Dömle er veldig populær veldig populær blant golfspillere, det ligger en golfbane bare 100 meter fra herregården. Og ganske nylig har de også fått sin egen spa-avdeling.

Ja, det er faktisk en Rolls Royce som står parkert utenfor Dömle Herrgård.

Og ikke minst har de en meget rikholdig vinkjeller, som også kan leies hvis du for eksempel reiser med en gjeng som vil være litt i fred (og bråke så mye dere vil).

Herregården er kjent for sin kjeller med dyre dråper. Hvis du vil smake på denne armagnacen fra 1975, må du kjøpe hele flasken. Prisen? «Over 50.000 kroner» var svaret.

Vil du utforske nærområdet, er det også kjempefint å sykle langs Klarälvsbanan, en 90 km lang sykkelvei som går der som det tidligere var jernbane spor. Her har vi faktisk vært før for å gå på rulleski – det kan du lese om her.

Sjekk om det er ledig plass på Dömle Herrgård. (Annonselenke)
Ölme Prästgård Gästgiveri
Ölme Prästgård er over 200 år gammel, men nå bor det ingen prester her lenger.

Er du fortsatt ikke mett bør du også kjøre innom Ölme Prästgård Gästgiveri som ligger mellom Karlstad og Kristinehamn. En prestegård er naturlig nok litt enklere enn en herregård, men like koselig, og maten blir laget av lokale råvarer i sesong, av en kokk som åpenbart har kjærlighet til matlaging.

Vi skulle bare spise en enkel lunsj, men ble altså så mette! Risottoen med nærplukket «Karl Johan-svamp» (steinsopp) kan anbefales!

Risotto med håndplukket «Karl Johan-svamp» var en helt nydelig forrett.

Vil du prøve å bo på en prestegård er det mulig å ta inn på ett av de åtte rommene som alle er innredet forskjellig.

Her kan du bestille rom på Ölme Prästgård Gästgiveri (Annonselenke)

Spirea besøkte Värmland på en pressetur høsten 2019 der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.