Hagen i Holtaunet med alt det rare i!

«Bedre å være lykkelig og gal, enn kjedelig og normal», står det på et skilt i hagen til Beathe Lovise og John Hilmar Fornes i Steinkjer. I samlerhagen finnes 1400 ulike stauder, 360 busker og trær, 50 fuglekasser, hønsegård og veldig mye annet rart.

Det er sikkert noen som vil kalle det galskap å bruke all sin fritid på en fem mål stor hage, og kjedelig kan du i hvert fall ikke kalle «Hagen i Holtaunet» utenfor Steinkjer.

Hagen i Holtaunet er så stor at det ikke er mulig å få et oversikrsbilde fra bakkeplan. Men med drone får du et godt inntrykk av størrelse og mangfold.

Beathe samler på stauder, hittil har hun samlet bortimot 1400 forskjellige navnsorter. John samler på busker og trær og har 360 eksemplarer i samlingen.

På en plakat ved inngangen «advarer» de også mot at det ikke er lagt avgjørende vekt på det estetiske i samlerhagen. Men det hagen eventuelt mangler i landskapsdesign og fargesynkronisering, tar den til gjengjeld igjen i sjarm og oppfinnsomhet.

En vedvegg av rogn, med vindu der du enten kan se ut i skogen eller inn i hagen.

For her er gamle oljefat beplantet med prydgress og busker, en kunstgjødselspreder brukes til sommerblomster, det henger skjeer i trærne og plogen er satt midt i bedet.

Gamle oljefat kan gjenbrukes som potter til både busker og trær.
Gartner på jobb og privat

Beathes hageinteresse startet med at sønnene, som nå er i 20-årene, ikke ville være ute og leke alene. Når hun først måtte være ute sammen med barna, fant hun ut at hun like godt kunne gjøre noe. Så hun begynte å lage et bed.

Det store plantemangfoldet gjør at det alltid er noe som blomstrer.

Nå var ikke hage og planter fullstendig ukjent for verken Beathe eller ektemannen John fra før. De er begge gartnerutdannet og møttes på gartnerskolen på Staup på Levanger. På dagtid jobber Beathe i blomsterbutikk, og John i en byggevarebutikk. Om ettermiddagen, i helgene og feriene jobber de i hagen.

Familien kjøpte eiendommen i 1992, men de første fem årene var ikke tomta særlig godt egnet for hage.

Johns fuglekasser er merket med nummer. Han har over 50.

– Jeg pleier å si at de første fem årene bar vi steiner vekk fra tomta, og etter det har vi båret de samme steinene tilbake, sier John.

Tomta var opprinnelig 2,8 mål, men i 2015 fikk de kjøpt til 2 mål, slik at hele hagen nå er nærmere 5 mål. For John og Beathe er hagen blitt en livsstil – de tilbringer så mye tid de kan utendørs. Med gapahuk og tilhørende bålplass tar de ofte middagen utendørs også – og er det skikkelig dårlig vær har de laget en hagestue med vedovn der de kan gå inn og varme seg.

Gapahuken er samlingsstedet i hagen. Her spiser Beathe og John ofte middag.
Prøver nye planter

Beathes staudesamling blir stadig større, og hun er alltid på jakt etter sorter hun ikke har fra før. Og John har alltid et våkent blikk etter busker og trær som ser litt spesielle ut. Det er ikke alle planter som tåler klimaet, men da prøver de bare noe annet.

John har merket alle sine busker og trær med norsk og botanisk navn.

– Vi pleier å ta en uke ferie hver sommer. Da kjører vi rundt i ulike hagesentre for å se etter planter vi ikke har fra før, forteller Beathe.

John drømmer om å dyrke roser, men det har han foreløpig ikke lyktes særlig godt med. Men han har håp om at det skal gå bedre med rosene i den nye delen av hagen, der jorda forhåpentligvis er bedre egnet til rosedyrking.

En varm og god hagestue er fin å ha når høsten setter inn.
Tar imot hagegjester

Hagen i Holtaunet er åpen for besøk, og tar i mot hagelag og andre interesserte minst en gang i uka gjennom hele sommeren. Noen avtaler på forhånd, andre stikker bare innom. Så lenge hageeierne er hjemme er det helt i orden å komme på besøk.

De har flere ganger arrangert Plantemarked Midt-Norge i Holtaunet, med mange  utstillere og flere hundre besøkende.

Beathe samler frø og sår stauder som hun selger til hagegjester og på plantemarkedet.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.