Gdansk – det fargerike Øst-Europa

Lyst på en storbyferie som ikke koster skjorta? Den polske havnebyen Gdansk ligger bare halvannen times flytur fra Oslo, og er en perfekt by å være turist i.

Artikkelen inneholder annonselenker

I sommer var vi på ferie i Polen, der vi blant annet besøkte Gdansk. Dette var en by vi ikke visste så mye om fra før, men som vi likte veldig godt. For i Gdansk er det både spennende historie, unik arkitektur og mye morsomt å finne på for store og små. Det er også et veldig behagelig prisnivå sett med norske øyne på de mange koselige spisestedene.

Finn et fint sted å bo i Gdansk her 
Stranden i Gdyniabukta er en av de beste i Europa, dette er bystranda i Gdynia som fint kan besøkes hvis du er på ferie i Gdansk.

Besøker du Gdansk om sommeren er det også bare å pakke ned badetøy – en av Europas beste strender ligger like ved. Og så må du naturligvis prøve pariserhjulet, der du får en 15 minutter lang tur med flott utsikt over hele byen.

Les også: Sopot – et slags Syden i Polen
Som i mange andre byer er det en bro i Gdansk der folk pleier å feste hengelåser, gjerne i forbindelse med forlovelser og giftemål.[/caption

Ble bombet i filler

Gdansk ligger helt nord i Polen i Gdynia-bukta og har vært en viktig havneby i flere hundre år.

[caption id="attachment_17709" align="alignnone" width="900"] Gdansk het tidligere Danzig, et navn som fortsatt brukes på tysk.

Som resten av Polen ble Gdansk hardt rammet av 2. verdenskrig. Det var faktisk her, på den lille halvøya Westerplatte, at krigens aller første militære slag pågikk fra 1. til 7. september 1939.

Er du interessert i 2. verdenskrigshistorie anbefaler vi et besøk på Museum of the Second World War der du også kan få en guidet tur til Westerplatte.

Vi leide bysykler og syklet fra der vi bodde i Sopot til Gdansk sentrum, cirka 10 km unna.

Til tross for at Gdansk ble bombet sønder og sammen under krigen, ble veldig mange av de historiske bygningene gjenreist slik at byen ser «original» ut. Den eneste bygningen i gamlebyen som overlevde bombene var det gamle rådhuset. Men det aller meste er som nevnt blitt restaurert slik at byen ser ut som i Hansa-tiden.

Et spennende vannspeil foran en bygning som er under restaurering i gamlebyen i Gdansk.
Pastellfargede hus

Det mest spesielle med Gdansk er de høye, smale husene som er malt i ulike pastellfarger og mange av dem er flott dekorert på fasadene.

Disse husene er «typisk Gdansk». Det er vanskelig å tenke seg at de fleste av dem ble bygget på 1950- og 60-tallet.

Det er vanskelig å forestille seg at disse husene bare er 60-70 år gamle. Fasadene er i barokk- gotisk- og italiensk renessansestil. En imponerende gjenreisning – og veldig forskjellig fra det vi har sett i norske byer som ble bombet av tyskerne.

Polakkene er katolikker og er veldig glade i den forrige paven og damen som ble kalt mor Teresa. Hun er etter sin død avslørt som en ordentlig slem dame.

Polakkene er nokså religiøse, og det er mange kirker i Gamlebyen. Mariakirken er den aller største, og den er faktisk verdens største mursteinskirke.

Johannes Paul II var en høyt elsket pave, og den foreløpig siste paven fra Polen.
Kommunismens fall

Gdansk var også fødestedet til Solidaritetsbevegelsen, som under ledelse av Lech Walesa førte til Jernteppets fall. Opprøret startet på Leninverftet i Gdansk, med elektrikeren og fagforeningslederen Lech Walesa i spissen. Han ble tildelt Nobels fredspris og ble senere Polens president.

Den kjente inngangsporten til Leninverftet i Gdansk.

Er du i Gdansk anbefaler vi at du tar turen til Solidaritetsplassen. Her er det også et eget museum hvis du vil lære mer om det som skjedde på 1980-tallet i Polen og resten av Øst-Europa.

Solidaritet. Det var her det startet.

Beveger du deg litt utenfor sentrum kan du se mer av «det ekte Øst-Europa», med klassisk kommunist-arkitektur, grå boligblokker og industri.

Polakker elsker å fiske, og her er det en som prøver fiskelykken i elven Wisla.
Dra dit, bo og spise

Flere norske flyselskaper tilbyr direktefly til Gdansk, flytiden er cirka 1,5 time. Det går også an å reise dit med ferje, enten via Tyskland (Kiel) eller ved å kjøre til Karlskrona i Sverige og ta båten over til Gdynia.

Ferjeterminalen i Gdynia.

Det finnes mange fine hoteller i sentrum der du kan bo relativt rimelig. Det er ikke noe problem å få et dobbeltrom til en tusenlapp pr natt.

Her kan du søke etter ledige rom i Gdansk 

Du kan også velge og vrake i spisesteder i alle kategorier – enten du vil ha polsk eller internasjonal mat.

Du finner overnattingssteder i alle prisklasser i Gdansk. Her et enklere losji.

Det er ikke så mange Trabant-er å se i Polen lenger, denne har gått inn i ny tjeneste som reklamestativ.

 

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut