Øyhopping i Oslofjorden – med kajakk

Har du noen gang sett Operaen i Bjørvika fra sjøsiden? Det hadde ikke Bjørnhild heller, før hun testet ut kajakkpadling for første gang.

Med nesten flatt vann og strålende sol var det perfekte omgivelser for en padletur i Oslofjorden. Bjørnhild ble invitert med av en treningsvenninne til å leie kajakk på Sørenga og padle rundt de nærmeste øynene i fjorden.

Bjørnhild brukte våtdrakt i tilfelle hun skulle havne i vannet på jomfruturen med kajakk. Kartet viser ruten vi padlet.
Lei kajakk av DNT

Turistforeningen, bedre kjent som DNT, driver utleie av kajakker med tilhørende utstyr fra Friluftshuset ytterst på Sørenga. For en rimelig penge kan både DNT-medlemmer og andre leie kajakk for enten 3 timer eller en hel dag.

For å få leie kajakk kreves det at du har et såkalt våttkort, da kan du også ta med deg en venn som ikke har våttkort.

Les også: Tør du å prøve Kollen-svevet?
Husk sikkerheten

Siden Bjørnhild var fullstendig nybegynner innen padling, ble vi anbefalt å bruke noen store og brede gule kajakker. De er så stabile at det skal godt gjøres å kantre, men det skal du naturligvis ikke gamble på. Ann-Karin ga derfor et lite lynkurs til Bjørnhild i «kajakkpadling for dummies». Det viktigste er å være klar til å komme ut av kajakken i tilfelle velt.

Lindøya er en av øyene i Oslofjorden med hyttebebyggelse. Hver gang en av hyttene kommer til salgs blir prisen mange millioner kroner.

Som innehaver av våttkort har Ann-Karin lært kameratredning også, og med 20 grader i vannet føltes det ikke som risikosport.

Kajakkpadling er absolutt ikke vanskelig, så lenge du tar hensyn til deg selv og egen sikkerhet, passer på at utstyret er korrekt montert etc. Det er veldig lurt å være to sammen, for nybegynnere egentlig helt påkrevet. Og da bør det naturligvis ikke være to nybegynnere sammen…

Bjørnhild utenfor Lindøya. GoPro-kameraet som ble brukt for å lage videofilmen, er montert på en bevegelig arm med sterk klemme. Lett å feste og lett å vri kameraet i den retningen du ønsker.

Et tips Bjørnhild fikk av sin mer erfarne venninne var å padle mest mulig langs land, og gjøre kryssinger over åpen sjø så korte som mulig. Det er også ekstremt viktig å følge med på annen trafikk, altså små og store båter. Store båter kan lage en del bølger, som du må ta hensyn til når du padler.

Opplevelse på fjorden

For en opplevelsesrik dag det ble! Kajakk må være den perfekte måten å oppleve Oslofjorden, tett på elementene.

Som kajakkpadler må du alltid passe på annen båttrafikk. Store båter kan skape bølger også.

Padleturen denne gang gikk rundt Hovedøya, Lindøya og Gressholmen/Rambergøya. Det tok drøye to timer effektiv padletid. Blir du sliten er det mange fine steder å gå i land og ta en liten beinstrekk og matpause.

Både på Hovedøya og Gressholmen er det dessuten spisesteder hvis du har lyst til å kombinere friluftsliv med restaurantbesøk.

Les også: Østmarka – Oslo på sitt aller beste

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.