Selv om vi skriver slutten av august, er hagesesongen langtfra ferdig. Her er 6 tips til hagearbeid det passer å gjøre nå.
August er en lunefull måned. Den kan både by på «sydenvarme» og nattefrost. For noen år siden besøkte vi en hage i Trysil 12. august, da hadde det vært kuldegrader natten før. Er vi heldige kan det likevel være mange fine dager igjen der vi kan nyte hagelivets gleder før hagen må pakkes sammen for sesongen.
Trenger du inspirasjon til hva du kan gjøre i høsthagen? Her er noen Spirea-tips.
1. Samle frø fra hagen
Er du sånn som oss som liker å starte hagesesongen tidlig ved å så frø, er det veldig smart å samle inn frø fra de plantene du gjerne vil ha flere av. For det første er frø ganske dyrt å kjøpe, dessuten er det ikke alltid så lett å få tak i frø av for eksempel stauder.
Høsting av frø kan du gjøre etterhvert som frøene er modne, du kan lese mer her om hvordan du gjør det.
2. Plante nye planter
Har du også sett at det er salg på stauder og busker i hagesentrene om høsten? Men så har du tenkt at det er for sent å plante? Det er det absolutt ikke. Hardføre stauder, busker og trær kan gjerne plantes til langt utpå høsten, det er ikke noe verre for dem å overvintres i jorda enn i en potte i hagesenteret. Men det er viktig at du behandler plantene som nyplantet også neste vår, med andre ord gir mye vann.
Her kan du lese mer om hvorfor det er lurt å plante om høsten.
3. Luke ugress
Det er muligens ikke favorittaktiviteten, men luking av ugress er viktig å gjøre både høst og vår dersom bedene ikke skal gro igjen. Vi vil si at det er spesielt viktig å ta en runde på høsten, slik at flerårig ugress ikke får forsprang på staudene til våren. Fordelen med å luke om høsten er at jorda er fuktig og det er lettere å få opp røttene.
Hvis du luker ugress nå, kan du slappe av til våren.
4. Ommøblere i bedene
Er noen planter blitt for store, mens andre står på en plass de ikke trives så godt. Om høsten er det greit å få oversikt, og ommøblere i bedene. Skal du flytte planter er det viktig at du får med så mye røtter som mulig, og at du vanner godt etter at du planter. Ikke flytt planter på en solskinnsdag. Er det mye bladverk er det greit å klippe ned plantene sånn at de får konsentrere seg om å etablere rotsystemet i stedet for det som vokser over bakken. Stauder som er blitt veldig store kan du også dele opp i flere planter.
Les mer om å flytte planter i denne artikkelen.
5. Sette blomsterløk
Fra september til november (eller til det er tele i bakken) kan du sette blomsterløk, som vil gi deg masse blomstring til neste vår. Foreløpig er det litt tidlig å sette løkene, men det går an å bestille på nett.
Les også: Bestill blomsterløk nå og få en fargerik vår
6. Sette hvitløk
Visste du at hvitløk skal settes året før de høstes? Har du ledig plass i kjøkkenhagen er det fint å sette noen fedd i bakken nå, og så kan du høste neste sensommer. OBS: Bruk settehvitløk, det anbefales ikke å sette hvitløk fra matbutikken på grunn av smittefare, samt at det ikke er sikkert det er en sort som klarer seg i Norge.