Torden og lyn = ødelagt utstyr

For noen dager siden slo lynet ned noen meter fra huset vårt. Med et brak ble vi kvitt både internett-utstyr og induksjonsovnen… Les videre for å lære hva du skal gjøre hvis du blir rammet av lynnedslag.

Her i huset er vi som regel raske med å trekke ut kontaktene fra TV, datautstyr og annet teknisk utstyr så snart vi hører et tordenskrall. Men det er dessverre litt vanskelig å få tatt ut kontakten av absolutt alt som går på strøm.

El-utstyr tok kvelden

Da lynet slo ned bokstavelig talt rett i nabolaget, ble både vi og flere naboer «kvitt» en del elektronisk utstyr. Routeren til internett tok kvelden, det samme gjorde induksjonsplatetoppen.

Induksjonstoppen likte dårlig lynnedslaget i nærheten av huset. Og denne er det ikke så lett å trekke ut kontakten på i en fei…

Dette har aldri skjedd hos oss før, så dagen etter startet jobben med å undersøke hvordan vi kunne få erstattet det ødelagte utstyret. Er dette noe som dekkes av forsikringen, av garantien på produktene, eller må vi rett og slett betale selv?

Styrtregn kan man vel kalle dette. Hvis du lurer så sto fotografen under en paraply.

Internett-utstyret viste seg å være det minste problemet i så måte. Dette tilhører juridisk vår bredbåndsleverandør som er Get. De har avtale med flere elektro-butikker i Oslo som tar seg av bytte og retur av ødelagt utstyr fra dem. Tore dro derfor til Power XL på Alnabru, og etter noen minutter var det gamle, ødelagte utstyret byttet i nytt.

Så var det naturligvis ikke bare-bare å få det på nett igjen, men sånn er det som kjent alltid.

Krever at det repareres

Den ødelagte induksjonsplatetoppen viste seg å være en vanskeligere sak. Joda, det dekkes av forsikringen, men vårt forsikringsselskap krever at det først må gjøres et forsøk på å reparere det.

Greit nok at vinteren kan komme overraskende noen ganger, men hagl, nå?

Bjørnhild ringte til Siemens, og fikk til svar at «ja, den kan vi nok reparere, men vi har ikke ledig time før om 14 dager…» Med andre ord regner de med at vi klarer oss uten komfyr i to uker!

Heldigvis er det sommer og vi har både grill og en ekstra kokeplate i kjelleren, så vi skal nok få laget mat. Det kunne vært verre – for eksempel som hos naboen som mistet både kjøleskapet og komfyren i det samme tordenværet.

Trappa ved siden av oss ble forvandlet til en elv.
Dekkes av innboforsikringen

Lurer du på hvilken forsikring du må ha for å få dekket skader etter lynnedslag? Det er rett og slett innboforsikringen din som dekker det. Lynnedslag, også følgeskader, regnes som brann. Regelen er at du får dekket utgifter til reparasjon eller kjøp av nytt utstyr, men det er en egenandel. I vårt forsikringsselskap er egenandelen 4000 kroner, men det varierer fra selskap til selskap.

Denne gangveien har fått et eget bekkeløp som er blitt brukt flere ganger i sommer.

Hvis utstyret er veldig gammelt vil det også bli fratrekk på grunn av alder – du kan ikke regne med å få full erstatning for en 30 år gammel klokkeradio… Tordenværet tok også knekken på vår 15 år gamle stereo-forsterker, den kan vi ikke regne med å få så mye for hvis vi velger å kreve oppgjør fra forsikringsselskapet.

God regel å dra ut kontaktene

Det beste er naturligvis å UNNGÅ å få ødelagt elektrisk utstyr. Det å trekke ut kontakten hver gang det begynner å tordne, er derfor ganske lurt. Vi gjør også alltid det før vi drar på ferie, for sikkerhets skyld.

Da det hele var over lå det hagl i hele hagen vår.

Men du kan naturligvis ikke ta ut alle kontaktene. For eksempel kjøleskap og fryser bør få stå i, og komfyren har som regel kontakten sin gjemt slik at du må demontere «halve kjøkkenet».

Litt tidlig å legge om til vinterdekk i august? Eller kanskje ikke.

Har du opplevd å få ødelagt elektrisk utstyr på grunn av lynnedslag? Del gjerne dine tips/erfaringer i kommentarfeltet.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut