Sjøsprøyt er ikke noe problem for Trudes tomatplanter, som dyrkes bokstavelig talt i fjæresteinene på Inderøy. De bor nemlig i ett av Norges mest eksotisk plasserte drivhus.
Etter mange år i boligfelt i urbane omgivelser i Malvik utenfor Trondheim, tok Trude Saltnes Johansen steget og flyttet til nybygd hus i sjøkanten på Inderøy i Nord-Trøndelag. Våren 2017 gikk flyttelasset, som blant annet inneholdt massevis av egensådde tomater.
– Jeg kjørte skytteltrafikk med tomatplanter, forteller Trude.
Og tomatplantene var så heldige at de fikk flytte rett inn i et flott drivhus som Trude og mannen har fått bygd ved siden av båthuset. Her kan dyrke sin ganske nyutviklede hagehobby – samtidig som hun elsker sjøen og har lengtet tilbake til Innherred i mange år.
– Jeg tror jeg i bunn og grunn er mer bygdejente enn byjente. Jeg er oppvokst på Steinkjer, og har all familien min der. Jeg kjente at jeg ville nærmere dem, og bruke mer tid på de jeg er glad i, forteller Trude, som ønsker at hagen og huset skal være en samlingsplass for venner og familie.
Fant drømmestedet
De var egentlig ute etter hyttetomt. Men så dukket huset ved sjøen opp, og de forsto at dette var drømmestedet, selv om huset som sto der var i dårlig forfatning. For å gjøre en lang historie kort: Nytt hus ble bygd, etter hvert kom båthus, drivhus og en helt ny hage. Barna flyttet hjemmefra. Det ble til slutt ingen grunn til å bo i Trondheim lenger.
– Jeg fikk meg jobb på NAV-kontoret her på Inderøy, og trives kjempegodt, sier Trude, som også har fått selskap i huset av datteren, som har begynt på skole på Steinkjer.
Mannen jobber i Trondheim og er derfor ukependler, men han er på Inderøy hver helg, og snekrer stadig nye ting til hus og hage. Siste prosjekt er en daybed laget av europaller, kjempekul!
Voksende hageglede
Ikke alle er født med grønne fingre, men Trude Saltnes Johansen er et godt eksempel på at det er mulig å bli en habil hobbygartner selv om du ikke starter før etter fylte 40.
Da Trude fant at hun fikk til å dyrke tomater med godt resultat, oppdaget hun at hun var ganske så hageinteressert. Hun hadde bare ikke hatt tid før.
– Etter hvert som barna ble større fikk jeg lyst til å prøve å dyrke noe selv. Jeg prøvde tomater, og det fikk jeg til ganske bra, forteller Trude.
Familien hadde en stor hage også da hun bodde i Malvik, men i en hektisk hverdag med små barn ble det lite tid til å dyrke hagen.
Tomta på Inderøy er 4,5 mål, og etter hvert er drømmen å lage en stor frukthage. Jordbæråkeren er nylig anlagt og gir foreløpig ikke den store avlingen, men neste år håper Trude å kunne spise egendyrket jordbær med fløte.
Hun dyrker også andre spiselige vekster, i en kjøkkenhage i opphøyde bed på baksiden av drivhuset. Her er det lunt og fint og lite utsatt for ugress.
Naturlige elementer
Trude er opptatt av at hagen skal være både praktisk og pen å se på. Staudebedene er innrammet av store steiner fra tomta, blomsterkassene på veggen er gamle fiskekasser.
– Jeg vet at mye kommer til å mislykkes, men da er det bare å prøve igjen. Hage må læres, som alt annet. Og desto mer jeg lærer, desto mer forstår jeg at jeg ikke kan, sier hun.
Det hjelper også å ikke være arbeidssky – for det er verken Trude eller mannen. De gyver stadig løs på nye prosjekter, og synes det gir mer enn det koster å jobbe i hagen. Kun plenklippingen har de satt bort, til en liten robot. Med flere mål plen, har vi full forståelse for det.
– Helsa legger litt mer begrensninger enn jeg hadde håpet på, men hagen gjør også at jeg holder meg bedre i form. Hagearbeid er helsebringende for meg. Vi hadde heller aldri klart å gjøre så mye på så kort tid uten fantastisk god hjelp av mine foreldre i utrolig mange timer. De stiller alltid opp, sier Trude.
Reisetips: Den Gyldne Omvei
Tar du en avstikker fra E6 på vei nordover eller sørover, kan du stikke innom Inderøy – en halvøy i Trondheimsfjorden. Inderøy er kjent for sitt frodige kulturlandskap og det at det bor mange kunstnere der, som det sies er tiltrukket av det spesielle Inderøy-lyset.
Reiselivsaktører på Inderøy har gått sammen om «Den Gyldne Omvei», som viser vei til mat-, kunst-, og kulturopplevelser langs veien. Her kan du blant annet besøke Nils Aas kunstverksted, Inderøy Brenneri akevittopplevelser, Gangstad Gårdsysteri og Ystgård Gartneri.