Sommerklipp gir stauder ny blomstring

Skulle du ønske at staudene blomstret lenger? Finn frem saksa og gi visne stauder en frisørtime – så kan du få en bonusblomstring på slutten av sesongen.

Du har kanskje hørt at sommerblomster kan klippes ned før du drar på ferie, og så blir de fine og blomstrende igjen når du kommer hjem? Det samme kan du faktisk også gjøre med mange tidligblomstrende stauder.

Nye blomster overtar

Prydkattemynte er en staude som har ord på seg for å blomstre fra juni til september, og dette stemmer faktisk. Men det er jo ikke de samme blomstene som holder koken hele veien fra vår til høst.

Les også: Derfor elsker vi kattemynte

I år startet faktisk våre kattemynter blomstringen tidlig i mai, og humlene elsker den. Men nå i slutten av juli er mye av bladverket blitt gult og vissent, og blomsterstandene er tørre. Inne i planten kommer det derimot friskt grønt bladverk!

En vanlig saks er alt som skal til for å fornye en visnet prydkattemynte midt i sesongen,

Vi tok derfor frem saksa og klippet hardt og brutalt vekk alle de visne stilkene med blader og blomsterstander. Det er ikke så vanskelig, det er bare å klippe alle de lengste stilkene, så kan de friske skuddene i midten få stå igjen.

Midt inne i busken vokser det opp korte stilker med frisk grønnfarge, i motsetning til de gulbrune lange stilkene som har gitt blomstring siden mai.

På denne måten har vi fornyet planten, som kan fortsette å gi nye blomster i mange uker til.

Friskere og penere plante

Det er ikke sikkert at blomstring nummer to blir like frodig som den første blomstringen, men planten vil se mye friskere og penere ut.

Vissent bladverk og tørre stilker kan kastes på komposten.

En annen plante som med fordel kan klippes ned etter blomstring er løytnantshjerte. Den blomstrer i mai og gjerne litt uti juni, men så vil den visne og bli gul i bladverket. Da pleier vi å klippe planten helt ned til 5 cm.

Etter noen uker vil planten vokse seg grønn og fin igjen, og som regel også gi en ekstra blomstring.

Les også: Løytnantshjerte – en staude å glede seg over
Andre «klippe-stauder»

Andre stauder som gjerne kan få sommerklippen er tvetann, storkenebb og honningknoppurt. Peoner pleier vi å klippe vekk frøstandene på, og ellers klippe vekk hvis det er blader som er stygge og brune. Det er helt sikkert mange andre stauder også som kan klippes om sommeren – det gjelder alle de som visner relativt tidlig på sesongen. De som har grønt og fint bladverk trenger du ikke å klippe ned.

Både de hvite og de røde løytnantshjerte blomstrer gjerne to ganger hvis du klipper dem ned.

Det heter seg jo at stauder helst skal få beholde det visne bladverket over vinteren, men dette gjelder først og fremst sentblomstrende stauder som visner ned om høsten. Disse rekker uansett ikke å komme igjen med nytt bladverk og blomster før vinteren, og har best av å beholde bladverket.