Nå slipper vi å bære vann i supervarmen!

Med fjorårets tørkesommer friskt i minne, installerte vi automatisk vanningsanlegg foran årets ferie. Det har gjort at vi har brukt minimalt med tid på å vanne plantene – utrolig praktisk.

SPONSET PRODUKT

Det er lett å tenke at «det regner alltid i Norge» og derfor mene at det er bortkastet å investere i et automatisk vanningsanlegg til en privat hage. Men så plutselig slår varmen til og det går mange dager på rad uten en vannskvett fra himmelen.

Dette er skrekken for en hage-eier å komme hjem til. Uten vanning kan plantene fort se sånn ut!

Og tenk på 2018-sommeren! Hvis ikke vi hadde vært hjemme og vannet hele sommeren da, ville hele hagen ha tørket ut og dødd.

Vanningsanlegget vårt er så fancy at det kan styres via en app, og i tillegg er det en automatisk fuktsensor som gjør at det bare vannes når det er nødvendig.

Skjermbilder fra appen som brukes til å styre anlegget. Her får du full oversikt over fuktighet i jorda, temperatur, lysstyrke, batterinivå og alt annet nerder liker å ha kontroll på…
Hvordan det fungerer kan du lese mer om her.
Jevn fuktighet er best

Problemet med å la plantene tørke helt ut mellom hver vanning er at vannet som kommer da, bare vil prelle av og renne rett gjennom krukkene. Det er derfor bedre for de fleste planter å holde jorda jevnt fuktig, og det er lettere å få til med et automatisk vanningsanlegg.

Ved å bruke tåkedyser som er plassert i samme høyde som plantene, slipper du å vanne «hele nabolaget» slik det ofte blir med en vanlig vannspreder.

Før vi dro på ferie samlet vi alle potter og krukker sånn at de fikk vann fra vanningsanlegget. Etter at vi kom hjem har vi satt alt på sin vanlige plass, slik at det er noen få krukker som må vannes manuelt.

Men det er altså stor forskjell på å vanne 4-5 krukker for hånd, sammenlignet med å vanne hele hagen! Og så er det jo noen planter, som for eksempel lavendel, som ikke nødvendigvis trenger så mye vann hver dag, men trives best med å tørke opp mellom hver vanning.

Les også: Her er våre tips til å lykkes med lavendel

Det automatiske vanningsanlegget som vi har fått sponset fra Gardena, har utvilsomt spart oss for masse jobb og også gjort at plantene våre er friskere og frodigere enn noen gang før.

Skjult anlegg

Et annet argument mot vanningsanlegg, er at «blir det ikke veldig stygt med alle ledningene som ligger utover overalt?».

De små vannsprederne er godt gjemt inne i bedet, slik at du slipper at hagen din ser ut som et gartneri selv om du har vanningsanlegg.

Dette var også vår største skepsis før vi fikk vårt eget automatiske vanningsanlegg fra Gardena. Vi tenkte vel egentlig at dette var noe vi kom til å bruke når vi reiste på ferie, men ikke ellers.

Men så viste det seg at Gardena-anlegget kunne plassbygges og tilrettelegges sånn at det nesten ikke synes i det hele tatt! Det er naturligvis ikke helt usynlig, men det er ikke langt unna. For når alle dyser og slanger og koblinger festes helt ned til bakken så vokser det i praksis igjen i løpet av kort tid.

Vår konklusjon etter den første sommeren med automatisk vanningsanlegg er at dette er en helt genial løsning for en hage som vår, med mange krukker, kasser og opphøyde bed.

Les også: Vanningsanlegget er på plass

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut