LED-lys ga nytt liv til gammelt vindu

Et gammelt vindu, litt maling, en lyslenke og stativet til en blomsterkasse. Ved hjelp av (litt for) mange arbeidstimer ble disse ingrediensene til et lysende vindu i hagen.

Nå i de lyse sommernettene skal du lide av alvorlig lakenskrekk for å ha bruk for belysning i hagen – men høsten kommer snart. Da er det koselig å lyse opp litt i hagen.

Solcelledrevet lyslenke

En enkel og rimelig løsning er å bruke en solcelledrevet lyslenke med skumringssensor. Denne lader seg opp på dagtid og lyser når det blir mørkt, uten at du trenger å gjøre noe. Vi kjøpte en lyslenke fra Clas Ohlson med 15 lyspunkter som ser ut som gammeldagse glødepærer. Den kostet 199 kroner og er sikkert ikke av verdens beste kvalitet, men det står opplyst fra produsenten at den kan brukes utendørs året rundt (hvor ellers bruke en solcelledrevet lampe…).

Slik så den ut før glass ble tatt ut og vindusrammen fikk to nye strøk med maling.

Vi kunne naturligvis bare stiftet lyslenken opp på gjerdet, men hvorfor gjøre det enkelt når det kan gjøres tidkrevende?

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

DIY (forkortelse for: Do It Yourself) heter det gjerne, gjør-det-selv om du vil – det tar alltid mye lenger tid enn det ser ut som på bilder… Dette prosjektet er intet unntak. Fra start til ferdig produkt tok det fire dager, naturligvis mest fordi vi måtte vente på at malingen tørket. Men det ble fint til slutt!

Her lages strømmen. Et lite solcelle-panel montert på toppen av nærmeste fuglekasse.
Les også: Slik lager du en ramme med takløk
Vindu på gjerdet

Bjørnhild hadde en idé om å bruke et sprossevindu vi hadde liggende, til å lage en illusjon av et vindu på innsiden av gjerdet mot naboen. To av glassene var knust etter et uvær tidligere i år, så før det kunne brukes måtte alt glasset fjernes. Og det var enklere sagt enn gjort… Vindus-kitten satt utrolig godt fast og det tok (altfor) mange timer å få tatt ut glasset. Vi brukte tapetkniv og en skrape, og fjernet alle fire vindusruter manuelt.

Vi har flere vinduer liggende så hvis noen vet om en enklere måte å få tatt ut glassrutene, tips oss gjerne.

De ser ut som vanlige lyspærer, men de trenger ikke vanlig strøm. Det holder med litt sol.

Når så glasset endelig var fjernet, skrapte vi vekk all løs maling og pusset vekk trefliser. Deretter fikk hele vindusrammen to strøk vanlig utendørs husmaling som vi hadde til overs fra vi malte huset. For å unngå råte ble begge sider malt.

Lyslenken ble så stiftet opp på den ferdig malte vindusrammen, før vi monterte hele «vinduet» på gjerdet.

Les også: Gammelt IKEA-skap ble nytt med gulvmaling
Prikken over i-en: Blomsterkasse

Hvis vi først skal lage et romantisk sprossevindu, hva passer bedre enn en blomsterkasse som henger på utsiden. Et metallstativ som tidligere ble brukt til blomster-kasser på terrassen fikk denne jobben. Det ble kledt med hønsenetting på innsiden, deretter svart fiberduk.

For å forsterke inntrykket av at dette er et vindu, monterte vi en gammel blomsterkasse under.

Med litt jord, to høstasters og en Dichondra med sølvfargede blader fikk vi en fin samplanting på det «nye» vinduet.

Litt rart er det kanskje, men vi liker det.
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut