Nå er det fint å ta inn buketter fra hagen

Høysommer betyr rikelig blomstring i hagen. Disse blomstene kan du naturligvis også bruke til å pynte opp inne. Her er noen tips til hvordan du kan lage buketter fra egen hage.

Hvis du er bedt bort på besøk, er det veldig hyggelig å ta med en blomsterbukett. I sommerhalvåret tar vi alltid med en bukett med blomster vi har plukket selv i hagen.

En liten og fargerik bukett med noe av det som blomstrer akkurat nå i juli i vår hage. Vasen er en Kähler-vase.
Innendørs blomsterglede

Noen synes det er «for galt» å ta vekk blomster fra hagen, det synes ikke vi. Det er tvert i mot noe av vitsen med å ha blomster i hagen – at vi kan ta dem inn og glede oss over dem også på en regnværsdag.

Disse vasene er fra Krifon, og har plass til en eller to blomsterstengler. Her har vi brukt frøstander fra Allium.

Men er du redd for å «ødelegge» bedet, er trikset at du heller tar litt fra flere forskjellige planter enn at du tar alt fra én. Vi pleier også å bruke kvister og bladverk i buketter i tillegg til blomster.

Høye stauder passer godt i buketter. Her har vi brukt blant annet stjerneskjerm, Astilbe, revebjelle og Hosta, samt noen frøstander fra Allium.
Vakre snitt-stauder

I vår hage har vi mange stauder og kontinuerlig blomstring fra tidlig vår til sein høst. Akkurat nå er det spesielt stjerneskjerm og astilbe som blomstrer finest. Løytnantshjertene er på gang med blomstring nummer to – fordi vi klippet dem ned etter forrige blomstring. Og bladplantene alunrot og Hosta har også fine blomster nå. Og så har vi erteblomster, som både ser bra ut og dufter nydelig.

Det å lage buketter kan være en fin måte å teste ut ulike samplantinger.
Les også: Stjerneskjerm – stauden som blomstrer lenge

Det er ikke noen fasit for hvilke blomster som egner seg til å ta inn som snitt, men det er noen som visner ned veldig fort når de blir tatt inn. Og så er det noen som får litt for sterk duft inne, som for eksempel høstfloks.

Lavendel-blomster er pene både på planten og som en liten bukett.

De beste «bukettblomstene» er naturligvis de som har høy, stiv stengel, men det går jo også an å lage små buketter i små vaser.

Om du spiser inne eller ute passer det fint med en bukett på bordet.
Tørkede buketter

Tips: For å forlenge hagesesongen enda mer, kan du ta inn frøstander fra stauder og tørke, da får du en dekorativ vinterbukett. Frøstander til Allium, lammeøre, Astilbe og lavendel er veldig fine til tørking.

En tørket bukett varer evig – eller helt til du blir lei av den. Denne inneholder blant annet Allium, lammeøre og Astilbe.
Vi bruker gjerne buketter i uterommet også, som vi flytter inn hvis vi spiser inne en dag.
Les også: Det blir aldri feil med en bukett tulipaner

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.