På 40 kvadratmeter har Laila Brekke laget en hage med alle plantene hun drømmer om.
At plassen ikke er en begrensning for hvor mange planter du kan ha, er Laila Brekke på Lambertseter et synlig bevis på. I 2005 fikk hun sjansen til å kjøpe en leilighet med tilhørende hage i borettslaget der hun bodde fra før. Endelig kunne hun få den hagen hun drømte om!
Sommeren 2017 besøkte vi Laila og vi ble skikkelig imponert over det hun har fått til.
Utnytter plassen godt
– Det er ikke så stort, men det er godt utnyttet. Her har jeg alt jeg ønsker meg. Jeg har kjøkkenhage, stauder, roser, busker og trær. Og så har jeg flere gode sitteplasser der jeg kan kose meg med gjester, sier Laila.
Om sommeren er det sol i hagen fra 11 til 20.30 om kvelden, noe både Laila og plantene trives godt med. Skjønt midt på dagen kan det være så varmt at hun foretrekker å være inne mens solen steker.
Mesteparten av hagen er på en platting av tre, og plantene vokser i kasser og store krukker. I tillegg er det noen bed på utsiden av plattingen.
– Det er mye jobb med å vanne, men jeg koser meg med det. Jeg reiser aldri bort midt på sommeren, forteller Laila.
Les også: Når hagen er en takterrasse
Fysisk og psykisk velvære
For noen år siden ble hun uføretrygdet, og av hensyn til helsa er det ikke så mye fysisk trening hun kan gjøre. Men hagearbeid er perfekt!
– Jeg kan sjaue og holde på i hagen, det er bare bra for meg. For meg gir det å ha hage både fysisk og psykisk velvære, sier Laila.
Hun er veldig glad i farger, og er ikke så streng på hvilke farger blomstene får, bare de er pene. Men på tilbehøret kjører hun en «streng» linje: Gult og grått/sort. I tillegg til blomstene har hun pyntet med figurer fra danske Medusa, som liver opp i hagen.
Prøver seg frem
Laila har bygget opp hagen gjennom mange år, men føler seg på langt nær ferdig. Hun prøver seg stadig frem med nye sorter. I år har hun for eksempel prøvd å dyrke poteter og purreløk som hun har sådd selv.
– Jeg synes det er spennende å se hva jeg kan få til å trives. Noe går ikke så bra, da prøver jeg heller noe annet, sier Laila, som for lengst har mistet tellingen over hvor mange planter hun har.
Liljene er en av favorittene, men dessverre også for liljebillene.
– Jeg bruker ikke gift i hagen, men har prøvd med en blanding av hvitløk og vann. Det er i hvert fall effektivt til å holde lus unna, sier hun.
Som gjødsel bruker hun hønsegjødsel blandet ut i vann, det gir frodige planter er hennes erfaring.
Spiselig fra hagen
Laila nøyer seg som sagt ikke med å dyrke planter som er en nytelse for øyet, kjøkkenhagen er også en stor avdeling i minihagen. Supper av spinat, bladnepe og grønnkål er blant det hun har prøvd med stor suksess. Det hun ikke får spist med en gang, går i fryseren og blir deilige middager i den kalde årstiden når det ikke lenger er noe å høste.
Les også: Dyrk din egen mat i krukker
Tips for hage på liten plass
– Sats på de plantene du virkelig ønsker deg, ikke tenk at du skal ha alt.
– Hvis du sår selv: Ikke så alle frøene i pakken på en gang, så heller noen få av flere sorter. Det er mer spennende med én tomatplante av hver sort enn 18 planter av samme sort.
– Planlegg beplantningen slik at du har blomstring gjennom hele sesongen.
– Velg busker og trær som holder seg forholdsvis små, da får du plass til flere.
– Bruk store krukker eller kasser med stort jordvolum, da er det lettere å få flerårige planter til å overvintre.
Les også: 8 tips til frodige, blomstrende krukker
– Pleier du å reise på ferie midt på sommeren, er det lurt å investere i et automatisk krukkevanningssystem. Eller bruke selvvanningskasser/-krukker.
– Dropp gressplenen, du har ikke nytte av en plen på 10 kvadratmeter, og den trives dårlig hvis det blir for mye tråkk på lite areal. Vil du absolutt ha grønt underlag er kunstgress et bedre alternativ.
– Ikke glem gode sitteplasser slik at du og dine gjester kan nyte hagen.