Her er våre tips til å lykkes med lavendel

Elsker du også lavendel? Selv om den egentlig hører hjemme ved Middelhavet, går det fint an å lykkes med lavendel i Norge.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Lavendel er blitt en skikkelig trendplante de siste årene, og det er ikke så rart. For lavendel blomstrer lenge, dufter godt og er veldig populær hos humlene. Vi mennesker er også sånn at vi gjerne liker de plantene vi ser på ferieturer ekstra godt.

Lavendel er en av de plantene med lengst blomstringstid vi har i vår hage. For ekstra blomstring kan du knipe av visne blomster etterhvert. Da kommer det flere.
Middelhavsplante

Skal du først velge en middelhavsplante er lavendel den letteste å lykkes med. Både sitron og oliven må settes frostfritt om vinteren, mens lavendel fint klarer en vinter i sone H4. Lavendel er også veldig mye brukt i engelske hager, der er det vanlig med hekker av lavendel.

Hekker av lavendel er mye brukt i engelske hager.

Dette gjelder vel å merke «vanlig» lavendel, Lavandula angustifolia på latin. Sommerfugllavendel/fransk lavendel (Lavandula stoechas) er ikke vinterherdig i Norge.

Sommerfugllavendel har større blomster enn vanlig lavendel, men tåler ikke å overvintre ute i Norge.
Hvis du lurer på hvilken klimasone din hage ligger i – les mer om dette her.

Tips: Hvis du bor i en del av landet der lavendel ikke overvintrer, kan du prøve kattemynte i stedet.

Les også: Derfor elsker vi kattemynte
Hva trenger lavendelen?

For det første må du plante den over i en større krukke enn den du kjøper den i. Det å sette plastpotten i en potteskjuler og sette på bordet, blir kortvarig glede.

En kurv med lavendel er fin bordpynt, men planten trives bedre hvis den plantes i bakken på et solrikt sted. Sommerfugllavendel overvintrer uansett ikke ute, så den kan godt brukes som ettårig.

Det går fint an å plante lavendel i krukke hvis du bor i mildere strøk av landet. Vi har en lavende som har stått i en stor krukke i flere år, den er blitt kjempestor og fin. Men det er viktig at det er god drenering i bånn – lavendel liker bedre å stå litt tørt enn å «drukne». Den kan gjerne også tørke litt opp mellom hver vanning.

Lavendel kan godt brukes som lav hekk mot veien. Mye finere enn tujahekk, i hvert fall!

Hvis du vil være helt sikker på å få lavendelen til å overvintre, er det tryggest å plante i bakken, på et solrikt sted der den ikke «kveles» av naboplanter. Lavendel som står i skyggen eller for tett inntil andre planter, blomstrer lite og blir stranten i veksten.

Lavendel liker også best å stå i litt sandholdig jord. Det har ikke vi tenkt så mye på når vi har plantet, men hvis du vil kan du gjerne blande litt sand i jorda. Du får kjøpt sekker med sand beregnet til lekeplass i hagesenteret.

Hvis lavendel står et sted der den trives, trenger du ikke å gjøre så mye mer med den. Men ser du at den mistrives, er det verdt et forsøk å flytte den til et annet sted.

Stell og klipping

Vi tenker gjerne på lavendel som en staude, men egentlig er det en liten busk og bør beskjæres deretter.

Beskjæring kan skje om høsten etter avblomstring, eller tidlig på våren. Vi har prøvd begge deler, det går like bra.

Her er en guide vi har laget om beskjæring av lavendel

For å få maks blomstring kan du også knipe av visne blomster etterhvert.

Her er blomsten til vanlig lavendel på veldig nært hold.

Lavendel trenger ikke mye gjødsel, men vi hiver på litt hønsegjødsel om våren samtidig med at vi gjødsler resten av hagen.

Bruke lavendel

Mange synes lavendel dufter godt, og tar inn buketter til tørk som de henger på badet for eksempel. Lavendel er også spiselig, du kan strø både blader og blomster over salaten eller bruke i marinader til kjøtt, for eksempel.