Slik lager du en ramme med takløk

Begynner det å bli fullt på «gulvet» i hagen? Det går an å plante på veggen også! Les videre om hvordan vi laget en ramme med takløk til å henge på veggen.

En grå mur er ikke spesielt dekorativ, så vi tenker å gjøre den litt penere ved å henge opp saker og ting. Takløk er en sukkulent plante som ikke trenger så mye vann, og kan derfor plantes vertikalt også.

Takløk er veldig kule planter som tidligere ble brukt på tak som et brannsikkerhetstiltak.

Ideen om å lage en ramme som et slags bilde med takløk fant vi på nettsiden Tove Kristins Hage, samt at vi ble inspirert av et besøk hos en nabo som virkelig har tatt veggene i bruk med både sedummatter og eføy plantet i store rammer.

Sjekk gjerne ut Instagram-kontoen til Hanne & Rune som har et veldig spesielt uterom litt lenger borti skråningen fra her vi bor.
Trinn 1: Snekre en ramme med bunn

Det første vi gjorde var å skaffe materialer til å lage en treramme med bunn som takløken skulle plantes i. Bunnen ble laget av noe vi hadde liggende, sidene av impregnert lekt 23 X 48 mm. Lektene ble skråskjært 45 grader i hjørnene og festet med skruer i bunn og sidene.

- Innhold fra Spirea.no -
Tre takløkplanter ble innkjøpt til helgens DIY-prosjekt.
Trinn 2: Klargjøre til planting

På innsiden av den ferdige rammen stiftet vi fast svart duk, vi brukte vanlig ugressduk.

Siden rammen med takløk skal henges på veggen, er det også nødt til å være noe foran for å hindre at jorda bare renner ut. Her brukte vi hønsenetting, som vi stiftet fast til rammen.

Ved å dekke overflaten med hønsenetting, unngår vi at jorda renner ut.

Vi brukte tang og laget noen hull i nettingen der takløkplantene skulle settes.

Deretter fylte vi hele rammen med jord, og plantet takløk. Vi hadde kjøpt 3 planter i hagesenteret som vi delte i to og fordelte utover. Det ble veldig fint, synes vi!

Takløk ble plantet i hull i hønsenettingen.
Trinn 3: Ligge flatt til røttene har festet seg

Planen er som nevnt å henge opp rammen med takløk på en murvegg. For å gjøre det enklere å vanne, har vi satt på et beslag som kan festes til veggen med to kroker og hele rammen kan enkelt hektes ned. Da kan vi også ta den ned før vinteren og legge den flatt slik at den snør ned, da er det større sjanse for at den klarer seg gjennom vinteren enn hvis den henger udekket på veggen.

Etter planting vannet vi godt, slik at takløken får etablert seg på det nye voksestedet.

Vi kan imidlertid ikke henge opp rammen med en gang, da vil jorda bare renne ut. Den må derfor ligge flatt et par uker slik at røttene får festet seg. Det er også viktig å vanne godt ved nyplanting.

Takløk er en av våre absolutte favoritter som vi har plantet flere steder der det er en sprekk som trenger «noe» – og de trenger absolutt ikke stell. Når vi planter på veggen må vi passe på å vanne av og til, for helt uten vann er det ingen planter som klarer seg (unntatt plastblomster…).

Les gjerne også disse artiklene vi har skrevet tidligere om takløk og steinbed:
Plant takløk i fjellsprekkene
Sedum og takløk – fint for de glemske
Fra kaosbed til flott steinbed