Sopot – et slags Syden i Polen

En kjempelang strand, 22 grader i vannet, hyggelige lunsjrestauranter og en flere kilometer lang strandpromenade. Vi har vært i Sopot som ligger mellom Gdansk og Gdynia ved kysten av Østersjøen.

Polen er kanskje ikke et land de fleste forbinder med badeferie, men det burde de. For i Gdynia-bukta finner du en strand som kan konkurrere med hvilken som helst strand i Spania eller Hellas.

Man blir aldri for gammel for å bygge sandslott. Tore (50) tar fram kunnskap lært i Danmark for 40 år siden…
Tilrettelagt badeby

I vår familie har vi sans for aktive ferier, men i år hadde vi mest lyst til å dra et sted der vi kunne slappe helt av. Siden vi likevel skulle til Gøteborg i forbindelse med et idrettsarrangement, valgte vi å reise videre med bil til Nord-Polen.

Hvis du er på stranda, må du naturligvis grave ned broren din.

Vi leide en leilighet en kort spasertur fra badebyen Sopot, som er en by der det meste er tilrettelagt for at du skal slappe av og ha ferie. De fleste feriegjestene er polske, men de siste årene har også mange nordmenn og svensker oppdaget at du ikke trenger å reise så langt for å finne en flott strand. I tillegg er maten god og prisene lave sett med norske øyne.

Det finnes overnattingsplasser i alle prisklasser og standarder, fra campingplass til luksus-hotell, og alt ligger i gangavstand til stranda.

Finn ledige hoteller i Sopot 
Med egen leilighet kunne vi lage mange av måltidene selv, noe vi setter pris på også når vi er på ferie.

Er været bra, finnes det ikke noe bedre sted å være enn på stranda i Sopot. Mesteparten av stranda er offentlig, slik at du kan ta med din egen strandstol og legge deg til der det er ledig. Selv på gode dager var det greit å finne plass da vi var der i begynnelsen av juli. Vil du leie strandstol er det også mulig, og i nærheten av piren leies det ut klassiske tyske «Strand-korbe».

Sopot er rent, pent og hyggelig og så langt fra myten om «slitent Øst-Europa» som du kan komme. Vi ble spesielt imponert over alle de fine beplantningen i sentrum.
Les også: Rügen er et tysk strandparadis

På stranda er det også volleyballnett, fotballbane, hoppeslott og rutsjebane for de som ikke klarer å sitte i ro så lenge av gangen.

I Sopot kan både små og store trives på ferie.

Men til forskjell fra mange andre strender vi har vært på, får du være veldig i fred for selgere som skal tilby alskens produkter, en kar som solgte popcorn fra en ryggsekk var den eneste selgeren vi så.

Strandpromenade og pir

Sopot har lang historie som feriested, og sentrum i den lille badebyen er bygget opp rundt det grandiose Sofitel Grand Sopot. Hotellet er fra 1927, og byr den dag i dag på luksus med blant annet et privat strandområde og en flott park. Og kasino, hvis du har sans for det.

Den 500 meter lange piren er faktisk snart 200 år gammel, naturligvis vedlikeholdt noen ganger på den tiden.

Hovedattraksjonen i Sopot er Europas lengste tre-molo, som er over 500 meter lang. Den er faktisk enda eldre enn hotellet, og ble bygget i 1828 for rekreasjon og båttrafikk. Det koster noen få zloty å gå ut på piren, men det er det verdt. Fra piren kan du bli med på forskjellige båtturer, eller du kan sette deg ned på en av restaurantene og innta en god lunsj eller middag.

Ute på piren blir det noen ganger vist utendørs kino.
God fisk og mye kjøtt

God mat og drikke hører med på ferie, og i Sopot finnes det massevis av muligheter til det, uten å tømme lommeboka. På de fleste stedene ligger prisnivået på rundt halvparten av norske priser, noen steder enda lavere.

Strandhatter og rav er blant det du kan finne i suvenirbutikkene.

Vi testet ut flere steder, blant annet White Marlin og Restaurant Modern Food & Wine som ligger rett ved piren. Her er det godt utvalg av både kjøtt og fisk, med rause porsjoner. Yngstesønn Andreas testet for eksempel ut en entrecote-biff som må ha vært noe av det største vi har fått servert på restaurant, hos White Marlin.

Burger er populært i vår familie, også på ferie. Disse fikk vi på en amerikansk diner i Gdansk.

Siden Sopot er en kystby er det mange fiskerestauranter og gode fiskeretter på de fleste spisestedene.

Vi er litt usikre på om disse båtene fortsatt brukes til fiske, eller om de bare står til pynt på stranda.

Det eneste som trekker ned når det gjelder restaurant-opplevelser er at servicen godt kunne vært litt kjappere. Hvor lang tid tar det å servere en kopp kaffe, liksom? Det var litt sånn over hele linja – det tok sin tid å få både mat, drikke og regninga. Men vi har jo ikke dårlig tid på ferie, heldigvis, og maten var verdt å vente på.

Lei by-sykkel

Hele Gdynia-bukta er svært godt tilrettelagt både for gå-turer og sykkel. Det er en strandpromenade med adskilt sykkelvei, og mange steder å leie sykkel. Det beste er å leie elektriske bysykler, de kan du leie via en app for en veldig billig penge. 2 døgn leie koster 20 zloty, eller drøyt 40 kroner, og du kan leie to sykler via samme app.

Elektriske bysykler er et bra fremkomstmiddel på ferie i Sopot.

Vi syklet til Gdansk, det er en drøy mil med fin sykkelvei hele veien, og avstanden til Gdynia er omtrent den samme. Fordelen med bysykkel er også at du kan sette den fra deg i et annet stativ enn der du hentet, veldig praktisk og du trenger ikke å tenke på å levere tilbake sykkelen innen en viss tid.

Hvordan er været?

Siden Sopot ligger såpass langt nord i Europa, er du naturligvis ikke garantert Syden-temperatur hele tiden. Det holder seg som regel stabilt på mellom 20 og 30 grader hele sommeren, og badetemperaturen er behagelige 22 grader i Østersjøen. Men det kan være dårlig vær også, så hvis du er «allergisk» mot regn/vind bør du heller dra til Gran Canaria. Men i motsetning til mange andre typiske strand-reisemål, er det mye å finne på i og rundt Sopot selv om været skulle bli dårlig. For eksempel er det et badeland.

Noen hadde kledd på seg godt før de gikk på stranda.

Du bør i hvert fall bruke en dag eller to i Gdansk, som er en veldig fin by med et historisk bysentrum. Her finnes det mye historie helt tilbake fra Hansa-tiden, fra 2. verdenskrig og ikke minst Solidaritetsplassen der Lech Walesa startet opprøret som ble begynnelsen på slutten for det øst-europeiske jernteppet.

Finn ledige hoteller i Gdansk
I Gdansk kan du ta en tur med pariserhjulet og få flott utsikt.

Vi anbefaler også et besøk i Gdynia, som er en moderne by og et godt eksempel på vellykket kommunist-arkitektur, hvis det er lov å si.

Selv om Polen er i det tidligere Øst-Europa, er standard både på biler og hus jevnt over svært god. Men noen spor etter kommunismen er det, som støpte lyktestolper og veldig mye bruk av betong.
Syden uten å fly

Den enkleste og mest behagelige måten å reise til Sopot med bil fra Norge, er å ta ferje fra Karlskrona til Gdynia. Det er cirka 65 mil kjøring fra Oslo til Karlskrona, og Stena Line-båten over tar 10 timer. Vi valgte å reise over natta, altså med lugar. Det var utrolig greit, vi bare gikk ombord og rett til middag, så var det leggetid. Og når vi våknet (det vil si, ble vekket av Rod Stewart med «I am sailing» på høyttaleren), var vi fremme i Gdynia. Fra Gdynia til Sopot er det bare noen kilometer å kjøre.

Har du «ferjeskrekk» går det an å kjøre via Malmø-København-Tyskland, men det blir en laaang biltur.

Hvis du ikke er så gira på bilkjøring er det veldig greit å komme seg til Polen med fly også – det går rimelige direktefly til Gdansk både fra Oslo og andre norske byer. Gdansk ligger cirka en mil fra Sopot.

Den største utfordringen med å handle i polske butikker er å skjønne hva som står på emballasjen. Google translate er et godt hjelpemiddel.