EM i beach-håndball – tidenes mest absurde ferieopplevelse

Heftig musikk, kjempestemning på tribunen og veltrente ungdommer med lite klær som spiller håndball i sanda – «what’s not to like»? Vi har vært på EM i beach-håndball i Stare Jablonki i Polen der det norske herrelaget tok sølv.

Trodde du at beach-håndball må spilles på stranda? Neida, det kan også foregå midt ute på den polske landsbygda, to timers kjøring fra nærmeste sandstrand.

Det er ikke så rart å se damer i bikini på stranda, men litt rart i en idrettskonkurranse.

Vi som driver Spirea.no er for tiden på ferie i Sopot, en koselig badeby noen kilometer fra Gdansk. Men badeværet er ganske ustabilt, så for noen dager siden fikk vi ideen om å kjøre til Stare Jablonki for å heie på det norske herrelaget i dette spesielle europamesterskapet.

Det var ikke så mange på stadion som kunne den norske nasjonalsangen, men noen av de norske gutta sang i hvert fall.
Les også: Rügen er et tysk strandparadis
Agurknytt om bikini

EM I beach-håndball, eller sandhåndball/strandhåndball om du vil, har gått ubemerket for seg i de norske mediene, bortsett fra en sak om at kvinne-lagene er nødt til å spille i bikini på grunn av regelverket. Vanligvis pleier det norske damelaget å gjøre det bra, men i år røk de ut i kvartfinalen. Derimot overrasket herrelaget, eller Beachgutta som de kaller seg, med å ta seg helt til finalen.

Den norske treneren Anders Holand Pettersen ledet Beachgutta frem til et historisk EM-sølv, som betyr at Norge er kvalifisert til VM i Italia neste år. Herrelaget har aldri spilt i VM før.

Dette måtte vi bare se! Vi sjekket også nettsiden til EM og så at ingen norske journalister var akkreditert, og ringte NTB og tilbød å levere stoff til norske medier. «Ellers takk, dette er ikke noen stor greie», var svaret.

That’s the spirit! Vi vet ikke helt om den danske jenta er sint eller blid, men det ser ut som hun har noe viktig på hjertet.

Neivel, nei. Men det er jo fordelen med å drive sitt eget nettsted, vi kan skrive om akkurat hva vi vil. Så vi fikk overtalt det europeiske håndballforbundet om å gi oss akkreditering, pakket kamerautstyr og kulepenn og kjørte i vei.

Husets tenåringer ble også med, men bare hvis vi også kunne se på dame-finalen….

De ungarske jentene hang med lenge, men «de danske pigene» ble for sterke til slutt. Kanskje fordi Danmark har flere strender enn Ungarn?
Sted uten gateadresser

Etter halvannen time i 120 km/t på polsk motorvei, forteller GPSen at vi skal ta av til Stare Jablonki. Det er et så lite sted at det ikke har gateadresser, bare en jernbanestasjon og et gedigent hotell.

I bronsefinalen møttes Kroatia og Nederland, og Nederland dro i land seieren etter en jevn og spennende kamp.

For noen år siden fikk eieren av Hotell Anders tilkjørt noen lass med finkornet sand og anla ett av verdens største anlegg for sandvolleyball ved bredden av innsjøen Mazury. Når vi tenker på det så er det jo egentlig en genial idé: Du har et digert hotell på et sted der det ikke skjer noe som helst. OK, da får du ting til å skje, sånn at folk kommer og bor på hotellet ditt. Det største som har skjedd hittil er nok VM i sandvolleyball i 2013.

EM i sandhåndball har ikke bare kvinnelige utøvere i bikini, men også duskedamer.

Sandhåndball og sandvolleyball har i hvert fall én ting felles: Det er sand på banen. Med andre ord kan anlegget brukes til alle sand-sporter. (Finnes det flere?)

Polsk speaker og ungarsk trommeslager

Før vi kom dit var vi litt bekymret for om vi ville finne frem til stadion, men det viste seg å gå helt greit. Det var bare å gå etter lyden, og parkere på et jorde i nærheten.

Den polske felespilleren Thomas et-eller-annet skulle visstnok være en av de beste i Polen til å traktere instrumentet. Han var flink.

Tribunen har plass til over 2000 tilskuere, men det er litt vanskelig å si om det var publikum eller det gedigne musikk-anlegget som skapte mest stemning.Speakeren snakket i ett sett på en merkelig blanding av polsk og engelsk, en ivrig ungarsk trommeslager med løsskjegg gjorde også en god innsats.

Sikker på at dere ikke heller skal satse på en karriere som akrobater, gutter?

Vår vurdering var at en stor del av publikum var andre spillere som allerede hadde røket ut. Pluss kjærester og foreldre, og lokalbefolkningen i den grad det finnes i Stare Jablonki.

Vi kom til stadion akkurat i tide til å se Nederland slå Kroatia i bronsefinalen for damer, før Ungarn banket Russland i kampen om bronsen i herreklassen. I damefinalen var Danmark suverene mot Ungarn, selv om de ungarske jentene ifølge sikre kilder var de søteste.

Nederland hadde med seg egen heiagjeng som lagde mye lyd.
Viktig jobb som publikum

Men så var det altså klart for dagens høydepunkt: EM-finale mellom Danmark og Norge.

Da de norske gutta entret banen fikk vi øye på 1 (ett!) norsk flagg på tribunen. Vi hadde dessverre glemt flaggene hjemme i Norge. Danskene hadde en større heiagjeng, trolig fordi damelaget nettopp hadde spilt finale og derfor ikke hadde reist hjem ennå.

Det er ganske stor forskjell på sandhåndball og parkett-håndball. Blant annet dette. Bildet er fra bronsefinalen mellom Ungarn og Russland, som Ungarn vant.

Vi følte derfor at vi måtte ta ansvar for å støtte de norske gutta, når verken Rune Tribune eller Håndballens venner hadde klart å finne frem til stadion i tide til kampstart. Vi sang med av full hals til «Ja, vi elsker», og ropte «heia Norge» så høyt vi kunne under hele kampen.

Men til tross for hederlig innsats både på banen og på tribunen måtte de norske gutta gi tapt mot danskene. De så ut som de taklet det bra, og ble i hvert fall ikke så lei seg som det kroatiske damelaget da de tapte bronsefinalen.

Hvordan kan noen bli så glad for å ta bronsemedalje i EM i sandhåndball, undret 15-åringen. Etter denne kampen dro de nederlandske publikummerne hjem, uten stemme.

Husets tenåringer, som inntil dagen før aldri hadde hørt om sporten sandhåndball, uttalte følgende: «Tenk å bli så glad for bronse i en sport ingen har hørt om, eller så lei seg for å tape.»

Tidenes morsomste

Vår konklusjon er likevel at dette kanskje er det aller morsomste idrettsarrangementet vi har vært på, noen gang. Det kommer nok også på topp 10-listen over ferieopplevelser, og vi glemmer det i hvert fall aldri. Unikt, og ganske absurd.

I beach-håndball blir kreative og spektakulære mål belønnet med 2 poeng. Derfor prøver spillerne nesten alltid å spinne/snurre rundt en gang før de skyter.

Etter å ha sett et par kamper skjønte vi til og med litt av reglene, for eksempel at det gir 2 poeng hvis du snurrer rundt før du scorer. Nesten alle måter å score på gir 2 poeng, virket det som. Omgangene varer i 10 minutter, og den som vinner omgangen, vinner settet. Står det 1-1 i sett etter full tid blir det straffekonk (Shoot-out).

Ungarn ble også veldig glade for at de vant bronsen.

Banen er mindre enn en vanlig håndballbane og det er fire spillere på hvert lag der en av dem står i mål av og til. Kan hende vi har misforstått, så hvis du faktisk er interessert i reglene i beach-håndball, anbefaler vi å klikke her.

Danskene slapp jubelen løs etter seier i begge klasser i EM i beachhåndball.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.