Klart for ferie med appstyrt vanningsanlegg

Det er trist å komme hjem fra ferie til planter som har visnet på grunn av tørke. Vi har fått oss et automatisk vanningsanlegg som kan styres med mobilen!

SPONSET PRODUKT

Har du mange planter som står i krukker, kan det være risikosport å reise på ferie. For når sola steker tørker jorda ut, og krukkeplantene er helt avhengige av å få påfyll.

Hele poenget med et sånt anlegg er enheten som skrur av eller på vannet. Denne styres automatisk etter et system du selv bestemmer, eller du kan overstyre den manuelt fra din telefon.

Den tradisjonelle måten å fikse ferievanning, har vært å få en nabo til å vanne mens du er borte. Det er som regel ikke en optimal løsning. For naboen har ikke lyst til å stå med vannslangen hele tiden, og kommer sannsynligvis ikke på at det trenger å vannes før det er knusktørt i krukkene. Og da er det egentlig for sent. Og hva gjør du hvis alle naboene også er på ferie?

Vi tester smartvanning

Smart-hjem har det vært mye snakk om en stund, og nå skal også hagen bli smart. Det vil si at du kan koble for eksempel vanningsanlegg og robotgressklipper til wifi-nettverket, som igjen kobles opp mot en app. Da trenger du ikke å mase på naboen verken om vanning eller plenklipping lenger.

Alle enhetene i Gardena Smart System snakker trådløst med hverandre. Denne forteller om jorda er tørr, hvor varmt det er og hvor lyst det er.

Vi i Spirea har i sommer en samarbeidsavtale med Gardena om å teste ut bruk av automatisk vanningsanlegg i hagen vår. For noen dager siden monterte vi selve vanningsanlegget med dryppvanning i krukker og kasser og tåkespredere i bed.

Monteringen av vanningsanlegget kan du lese om her.
Genialt på ferie

Det er ikke tvil om at et vanningsanlegg er smart, også når du er hjemme. Men skal du på ferie er det helt genialt!

Automatisk vanningsanlegg med tidsstyring er ikke noe nytt, det har vi hatt i flere år. Det fungerer enkelt og greit på den måten at du setter en «dings» på vannkranen som du kan stille inn til å vann for eksempel 30 minutter hver dag mens du er borte.

Selv om du er på ferie i et annet land, kan du sjekke om hagen din trives.

Ulempen med tidsstyrte vanningsanlegg er at de vanner like mye selv om det regner. Og hvis det skulle slumpe til å bli hetebølge, vil det ikke være mulig å få anlegget til å forlenge vanningsperioden uten å reise hjem.

Det som er bortimot revolusjonerende med Gardenas system er at det er koblet til en fuktighetsmåler som kjenner om det er behov for vanning. Denne er igjen koblet til en app, der du kan sette på vanning uansett hvor du befinner deg i verden.

Kom i gang

Vårt Gardena smart system (Gardena smart Water Control set) består som sagt av tre ulike komponenter, pluss en app. Det er en Gateway, som du kobler til det trådløse nettverket inne i huset. Til vannkranen kobler du en Water Control, som styrer vanningens varighet og på hvilket tidspunkt den skal slås av og på. For å gjøre anlegget komplett, har vi en Smart Sensor som stikkes i jorda og kjenner etter hvor fuktig det er.

Appen Gardena smart laster du ned gratis i AppStore eller Google Play.

Med dette systemet på plass kan vi altså styre vanningen ut fra når det er behov. Dette er bedre for plantene, og i tillegg er det en mye mer effektiv bruk av vannet enn ved å bruke en vanlig vannspreder.