Zorn – mer enn nakne damer

For nordmenn er Anders Zorn best kjent som «svensken som malte nakne damer i naturen». Men Zorngården og Zornmuseet er vel verdt et besøk også om du ikke er interessert i den typen kunst.
Når man brukte dress og slips til hverdags, var det lurt å iføre seg denne frakken. Oljemaling kan bli nokså grisete…

Anders Zorn ble født i 1860 og vokste opp i enkle kår i Mora i Dalarne i Sverige, men kom seg raskt til penger da han møtte Emma Lamm, som kom fra en langt rikere familie.

Anders Zorn likte ikke å henge opp sine egne malerier på veggene hjemme i huset. Men i museet kan du se dette selvportrettet.
Portretterte presidenter

For å bli godtatt av Emmas far, måtte den unge kunstneren bevise at han klarte å tjene penger. Det gjorde han ved å male portretter av rikfolk, blant annet har Anders Zorn portrettert de tre amerikanske presidentene Taft, Roosevelt og Cleveland.

Har du lyst på en fyrstikkeske med Zorn-motiv? Du får kjøpt det i museumsbutikken.

Ekteparet Zorn reiste mye, og bodde i perioder i Paris til de i 1896 slo seg permanent ned på Anders’ hjemsted Mora. Her hadde Zorn kjøpt en tomt ved siden av Mora kirke i 1886, som han i årenes løp bygde opp til en meget spesiell eiendom.

Det første han gjorde var å flytte dit en liten tømmerstue som hadde vært morfarens hjem, og rundt denne bygde han et hus som i dag er over 600 kvadratmeter stort.

I «partyrommet» er det både bøker, spill og dekor som skulle skape den riktige feststemningen.
Les også: Lær fattigfolkets tøffe historie på Kystens Arv
Hadde ofte fest

Zorngården er i dag et meget godt bevart og svært innholdsrikt kunstnerhjem, og står mer og mindre uforandret fra slik det så ut da Emma og Anders Zorn bodde der. Ekteparet hadde ingen barn, men til gjengjeld et svært aktivt sosialt liv.

De hadde gjester til middag så og si hver dag, og andre kunstnere som Carl Larsson og Bruno Liljefors var jevnlig på besøk. En annen omgangsvenn var prins Eugen, bror til kong Gustav 5. av Sverige.

Er du opptatt av blå tallerkener bør du ta turen til Zorngården. Det meste av serviset kommer fra Rørstrand.

I hovedhuset som i dag er åpent for besøkende, er det et etter den tidens standard svært moderne kjøkken og hverdagsservise med 100 kuverter.

Zorngården var de første i Mora som fikk både elektrisk kjøleskap, vannklosett, varmtvannsbereder og telefon. Anders Zorn kjøpte mye på sine reiser i Europa og USA, og fikk sendt hjem. Det var både kunst, møbler og andre gjenstander til huset.

Det elektriske kjøleskapet ble kjøpt i USA og sendt hjem til Mora.

Det mest spesielle rommet i Zorngården er «partyrommet» der et biljardbord er sentralt i rommet. Her er det hele 9 meter høyt under taket! I det store rommet er alt lagt opp til fest og moro, hvilket det var mye av i Zorngården.

Fru Emma var svært hageinteressert, og hadde naturligvis en samling pelargonier.

Fru Emma var svært hageinteressert, og hadde naturligvis en samling pelargonier.

Les også: Tiden stoppet opp i 1887 på Huseby Bruk
Ekstremt dyktig maler

Zornmuseet i Mora har verdens største samling av Anders Zorns verker. I museet er det alltid en fast utstilling av Zorns akvareller, oljemalerier, etsninger og skulpturer. Sommeren 2019 har de også en spesiell utstilling om Carl Larsson og Anders Zorn, i forbindelse med at det er 100 år siden Carl Larssons død.

Anders Zorn samlet på gamle tømmerhus. I dette huset hadde han sitt atelier.

Anders Zorn er en av Sveriges absolutt mest anerkjente kunstnere. I motsetning til mange andre klarte han å oppnå suksess i sin egen levetid, og han ble svært rik. Hva var årsaken til at han ble så populær?

– Først og fremst var han en ekstremt dyktig maler. Han kunne sine saker. Men han var nok også heldig at han slo gjennom før fotografiet fikk gjennomslag, for eksempel tjente han mye av pengene sine på å male portretter, sier Ylva Fahlberg, markedsansvarlig ved Zornmuseet.

Selvportrett av Anders Zorn sammen med en av sine hunder.
Nakne ungjenter ved sjøen

Men selv om han malte svært naturtro, er det litt for enkelt å si at Anders Zorn bare malte noe du kunne tatt bilde av med et kamera. Det er ikke så vanlig å treffe på nakne, unge damer rundt Siljan-sjøen, for eksempel… Det er heller ikke først og fremst at det ligner som er fascinerende med Zorns bilder, men den spesielle stemningen, og lyset.

Selv om Emma og Anders ikke hadde barn, var det som oftest minst 8-10 til middag.

Modellene til bildene og skulpturene var lokale unge piker, og fru Emma var nok av det tolerante slaget. – Det måtte du være for å være gift med en kunstner, mener vår guide Ylva.

Her er noen av de mest kjente bildene Anders Zorn laget, som henger utstilt i museet.

Fru Emma var også den som styrte driften av forretningene, mens Anders tok seg av kunsten. Hun hadde et stort organisatorisk talent og tok seg av kontakten med utstillere, museer, forlegger og transportører. Emma engasjerte seg også i lokalsamfunnet, som husflidsforeningen og folkebiblioteket, samt det Zornske barnehjemmet og Mora folkehøyskole.

I dag er biljard-bordet dekket til med et svenskt teppe. Den gangen lot mennene som de kunne spillet.
Besøk Zorn i Mora

Anders Zorn døde i 1920, men Emma Zorn fortsatte å bo i Zorngården til hun gikk bort i 1942. Emma ga bort hele eiendommen til den svenske staten.

Besøker du Zornmuseet i Mora kan du både se kunsten i museet og få en guidet omvisning i  kunstnerhjemmet Zorngården.

Zorn-navnet fikk Anders fra sin far, den tyske bryggermesteren Johann Leonhard Zorn.

I tillegg til å være kunstner hadde Anders Zorn som hobby å samle på gamle hus. En kilomenter fra Zorngården ligger Zorns gammelgård, med en samling av 40 gamle, svenske tømmerhus.

Les også: Gøteborg – den grønne storbyen

Spirea besøkte Zornmuseet på en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Prins Eugen var fast gjest i Zorngården, og hadde sitt eget rom som sto til hans disposisjon.
Kjører du forbi Mora i sommer bør du legge inn en stopp på Zornmuseet.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut