Vanningsanlegget er på plass!

Skulle årets sommer vise seg å bli like tørr som i fjor, er vi godt forberedt. I løpet av helga har vi nemlig montert et supert vanningsanlegg fra Gardena.

SPONSET PRODUKT

I hagen vår har vi mange krukker, kasser og bed med relativt lite jordvolum og dermed er utsatt for tørke dersom det går noen dager mellom hver ganger det regner. Det tar veldig mye tid å vanne alt for hånd, og en vanlig vannspreder fungerer dårlig fordi den vil vanne mye på belegningsstein og terrasse.

Takket være vårt nye vanningsanlegg kan vi gjøre andre ting i sommer enn å bære rundt på vannkanner.

Etter fjorårets tørkesommer bestemte vi oss derfor for å anskaffe et vanningsanlegg til deler av hagen. Dette har vi fått sponset av Gardena, i bytte mot at vi tester løsningene og skriver om det i bloggen.

Fordelen med å bruke en tåkedyse som denne i stedet for en vanlig vannspreder, er at du får vannet et mer begrenset område.
Kan skreddersys

Den store fordelen med Gardenas systemer for vanningsanlegg er at det kan skreddersys og tilpasses til den aktuelle hagen. Vi har bygget et kombinert vanningsanlegg til krukker, kasser og bed der alt er koblet én og samme kran.

Gardena har alt fra enkle krukkevanningssystemer som vanner 5 krukker, til et tåkedyse-system som kan vanne en kjøkkenhage på inntil 40 m2.

Gardenas systemer for vanning er laget slik at du kan kombinere flere ulike moduler. Her er alt vi brukte i vårt vanningsanlegg.

For å få dekket vårt behov brukte vi følgende produkter, som ble satt sammen til 1 anlegg:

  • Gardena Micro-Drip System Start Set 40m2
  • Gardena Micro-Drip System Start Set 7 +3 (for krukker)
  • Gardena Micro-Drip System Start Set 5 (krukker)
  • Gardena Micro-Drip System Expansion Set 5 (krukker)

Systemet kan også utvides med noe som kalles Sensor Control Set. Da kan du blant annet styre anlegget fra din mobiltelefon og en egen sensor sjekker fuktigheten i jorda for å unngå unødvendig vanning. Vi har fått dette ekstrautstyret også, og en detaljert forklaring på hvordan dette fungerer kommer senere i sommer.

I krukker og kasser vannes det med dyser der vannet pipler ut rett ved rota.

I tillegg brukte vi diverse ekstrautstyr for å koble sammen de ulike modulene.

Tilsammen klarer vi å vanne 7 krukker, vår 7 meter lange plantekasse fra BEDD, 1 bed jordbær samt 1 staudebed. Ved å flytte alle små krukker sammen med staudebedet, får vi også vannet disse når vi reiser på ferie.

Det er en stor fordel med denne typen tåke-spredere at de sprer vannet «mykt», slik at planter og blomster ikke blir skadet.
Lag en plan på forhånd

Hvis du ønsker deg et vanningsanlegg som skal dekke hele hagen din, er det viktig å lage en god plan før du kjøper inn utstyret. Tell opp hvor mange krukker, kasser og areal av bed som trenger vanning, sånn at du får det riktige antallet dyser.

I vår plantekasse fra BEDD brukte vi Gardena Micro-Drip System Start Set 7 + 3.

Fordelen med Gardenas system for vanning er at det er modulært slik at det er enkelt å tilpasse både lengder på slanger og antall vanningspunkter til ditt behov.

Fordelen med dryppvanning er at du får vannet rett ned i rotsystemet til planten.

Det er litt jobb å montere, men etter at vi hadde forstått prinsippet, synes vi det gikk veldig greit. Vi la først ut alle hovedslanger og koblet deretter til dysene. I og med at systemet er modulært klarte vi også å lage et nesten skjult anlegg.

Det er ikke så lett å se vanningsanlegget, men det er jo også noe av poenget.

Det hadde nok vært enda enklere å montere hvis vi hadde gjort det litt tidligere på våren, før plantene hadde kommet opp av jorda.

Det ser litt kaotisk ut her, men systemet til Gardena er egentlig ganske enkelt å skjønne – og bruke.

Dersom vi ved et senere tidspunkt ønsker å flytte på krukker eller vi får flere, er det ikke noe problem å skjøte på slanger for å flytte dyser eller legge til flere dyser.

Det første vi gjorde var å lage ferdig noen dyser med slange og jordspyd som skal brukes i krukker.

Imidlertid kan det bli et problem med trykket dersom det er alt for mange vanningspunkter påkoblet samme vannkran.

Med denne koblingen kan du koble 3 «avdelinger» ut fra vanntilførselsslangen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut