Nå er det Allium-o-rama i hagen!

Det har sett likt ut en stund, men i helga startet endelig den store Allium-blomstringen i Spirea-hagen. Det er en eksplosjon!

Tulipaner er flotte, men som de fleste har erfart bør løkene tas opp for å tørkes og deles om sommeren for at de skal blomstre i år etter år.

Allium derimot trenger du ikke å gjøre noe med, og de blomstrer like fint, er vår erfaring. Derfor har vi flere Allium enn tulipaner i hagen vår.

En bonus er også at mens tulipaner er livretten til rådyr, får Allium stå i fred.

Vi liker også å ha besøk av insekter i hagen, og insektene elsker Allium.

Tore liker å lage buketter med ting fra hagen. Her har det meste sett sine beste dager, men allium kjører på.

Elegante planter

Vi synes at de er veldig elegante planter med de runde kulene på toppen av en tynn stilk, og de blomstrer lenge. De ser nesten ut som de vil knekke i første vindkast, men det gjør de ikke.

Allium er en plante det er morsomt å følge med fra dag til dag. Den ligger på lur inni kapselen sin, og så eksploderer den plutselig som en fyrverkeri-rakett!

Vi har to ulike Allium-sorter i vår hage, en lys lilla og en skarp lilla. Vi synes begge er like fine. Det finnes også Allium som er hvite, burgunderrøde og blå.

Det vi synes er spesielt stilig er når Allium stikker opp av et staudebed. Vi har satt Allium-løkene våre midt mellom andre planter som regjerer nede på bakken, og så kan Allium være «luftens dronning».

Allium synes ikke så godt på dette bildet, men den gjør seg veldig godt sammen med de andre «innbyggerne» i dette staudebedet.

Fint å samplante

Samplanting med Hosta eller andre bladplanter har dessuten den fordelen at du får skjult bladverket på Hosta, som ikke er så veldig pent etter avblomstring. Det er som med andre løkblomster en stor fordel om bladverket får visne ned av seg selv og trekke næring tilbake i løken. For å gi løken en ekstra næringspakke kan du også gjødsle med litt beinmel før blomstringen.

Les også: Beinmel til løkblomstene
Slektning av spiseløk

Selv om vi som regel bruker navnet Allium på prydvarianten av løken, betyr navnet Allium egentlig hvitløk. Både vanlig løk, hvitløk, sjalottløk, purreløk, gressløk og ramsløk kommer fra løkslekten Allium.

Den blomstrende varianten heter egentlig kirgisløk eller prydløk. Det finnes ulike sorter, med litt forskjellige egenskaper. Den ene sorten vi har heter Allium «Purple Sensation», de har vi hatt i mange år og de kommer igjen like fine år etter år.

I dag fikk vi koselig besøk av hagevennen Cecilie Hauge Eggen. Hun fikk en full omvisning i Spirea-hagen.

Etter avblomstring kan du velge om du vil la frøstandene stå eller klippe dem av. Vi synes frøstandene er ganske dekorative og det går også an å ta dem inn og tørke dem.

Som annen vårblomstrende løk skal Allium settes om høsten, september-oktober er fint men husk å få dem i jorda før det blir frost i bakken.

Les også: Fargelegg hagen med blomsterløk