Nytt bed binder sammen hagen

Vi delte noen stauder, kjøpte noen nye, flyttet en lavendel – og vips fikk vi skikk på «problemområdet» ved siden av trappa. Se så fint det ble i det nye bedet!

For snart to år siden laget Tore og Andreas en veldig fin steintrapp ved hjelp av tråkkheller. Trappa fungerte bra, men vi har fundert ganske lenge på hvordan vi skulle få det fint rundt den. Vi hadde først tenkt å la det vokse til med gress, men i praksis ble det mest ugress.

Ny start uten ugress

Vi renset derfor vekk alt og startet på nytt. Det eneste som fikk stå igjen var en ertesypress, Chamacyparis pisifera filifera «Nana».

Her var det tidligere mest ugress, nå er det blitt et flott bed som binder sammen hagen. Med tiden vil plantene vokse mer og mindre sammen, men inntil videre bruker vi flis for å unngå for mye ugress.

En lavendel som ikke trivdes der den sto, ble flyttet til det nye bedet. Vi tok også en bit av en bunndekkende beinved og litt av bispelue (Epimedium).

I tillegg dro Bjørnhild på hagesenteret og kjøpte to forskjellige flekktvetann Lamium Mac. «Roseum» og Lamium mac. «Beacon Silver». Disse trives godt i skygge/halvskygge, og dekker godt. Vi har prøvd flekktvetann før også, men da har de blitt oppspist av brunsnegler. Siden vi nesten ikke har sett snegler i år, tar vi sjansen på at det går bedre nå. Flekktvetann er forøvrig en skikkelig humle-favoritt.

Vi plantet også en ny lav storkenebb med røde blader, Geranium «Sanne» som er lav og får hvite blomster.

To Hosta ble til ti

Hovedbeplantningen i «trappe-bedet» ble åtte nye Hosta-er, som vi laget ved å dele to to flotte eksemplarer av Hosta tardiana «Halcyon» som sto i et annet bed.

Spirea-Bjørnhild er glad i å flytte rundt på stauder – og Hosta er greie å ha med å gjøre i så måte.

Dette er en lav Hosta med blågrå blader. Disse har vi hatt i 6-7 år, men som det meste annet i hagen vår er de blitt flyttet flere ganger. Nå har de imidlertid fått stå på samme sted i et par år, og hadde derfor vokst seg så store at de med fordel kunne deles.

Vi synes også Hosta gjør seg godt når du planter mange sammen, og derfor deler vi stadig opp de vi har for å lage nye planter. Den av våre Hosta vi har delt flest ganger er Hosta «Francee», som er lys grønn med hvite striper.

Hosta tardiana «Halcyon» er ikke så stor, men veldig dekorativ med sine gråblå blader.

Hosta, eller breibladlilje som den egentlig heter på norsk, er etter vår mening geniale planter å ha i hagen. Det aller beste med dem er at liker seg godt i skygge, og det er det ikke så mange planter som gjør.

Les også: Hosta – perfekt for skyggebedet
Slik deler du Hosta

Det å dele Hosta kan du gjerne gjøre nå på våren før det har blitt alt stort bladverk. Slik gjør du det: Grav opp hele rotklumpen, del deretter rotklumpen opp i flere biter. Bruk en rett spade når du deler, det er bare å være hardhendt.

Det er best å dele Hosta om våren, før de har fått for mye bladverk.
Les også: Slik deler du stauder

Er det en stor Hosta kan den fint deles i fire-fem biter. Så er det bare å plante de nye Hosta-ene der du ønsker.

Vi synes det nye bedet vårt ble skikkelig fint, og for å unngå at det blir for mye ugress før det har vokst seg til ordentlig, la vi på oppkvernet kvist som jorddekke.

Les også: Fordeler og ulemper med jorddekke i bed

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.