Nå trives rødbladet vrihassel mye bedre!

Vårt eksemplar av rødbladet vrihassel sto på et sted med for mye skygge, og sturet. Men nå har vi flyttet den til et solrikt sted, og den stortrives!

For to år siden kjøpte vi en rødbladet vrihassel (Corylus avellana «Red Majestic») som vi plantet i et opphøyd bed sammen med jordbærplantene våre. Det viste seg ganske fort at det ikke var noen stor suksess. Bladene ble ikke så røde som de skal være, og planten vokste dårlig.

Les også: Rødbladet vrihassel – midtpunkt i bedet
Fikk en solrik plassering

I fjor høst gravde vi derfor opp hele vrihasselen og plantet den på nytt på et solrikt sted med god jord. Faktisk i hagen til naboen, som synes det er helt greit at vi planter busker og trær til felles glede.

Naboen er ikke så interessert i hage, men det er vi, så da setter vi planter som trenger sol i hans hage. Til venstre enn rødhyll som vi også synes er ganske fin, den sto i hagen fra før.

Sånn som vrihasselen er plassert nå, er den et flott syn for hele nabolaget. Det er også tydelig at den vokser og trives mye bedre enn før, og bladene er akkurat så røde som de skal være.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Det er nemlig sånn at de fleste planter som har røde/mørke blader, trenger mer sol/lys enn planter med grønne blader.

Les også: Derfor får noen røde blader
Japansk lønn får ny sjanse

Siden vi har skikkelig dilla på planter med kult bladverk, faller vi stadig for fristelsen til å kjøpe nye skjønnheter med røde blader eller andre uvanlige bladfarger.

Et annet prosjekt som ikke gikk så bra var at vi plantet en japansk blodlønn i en stor krukke. Den sto i en kjempestor krukke så det burde ikke være problemet, men i år kom det bare et par skudd helt nederst på stammen. Det kan virke som den ikke tålte den kuldeperioden som kom i mai etter de varme ukene i april.

Etter å ha blitt brutalt klippet ned, ser vår japanske blodlønn sånn ut nå. Alt over var dødt. Er det håp? Vi tror det.

Japansk blodlønn er herdig til H3, sånn at det uansett er litt på grensen å få den til å trives i Oslo. Og i en krukke bør du også gå opp en klimasone for å være sikker på at planten vil klare seg.

Les også: Plant et tre i en stor krukke

Vi bestemte oss derfor for å prøve å gi den en ny sjanse et annet sted i hagen. Vi kuttet den nesten helt ned, og har nå plantet den ut i et bed sammen med stauder. Kanskje dette går bedre? Det er i hvert fall vårt håp, for det er aldri gøy å måtte kaste planter vi har betalt for i «dyre dommer».

Flytt de som ikke trives

Det er fort gjort å bli litt optimistisk når du faller pladask for en plante i hagesenteret, men det er som regel vanskelig å få en plante til å trives hvis du ikke gir den de vekstforholdene den ønsker seg. Men hvis det går feil, er det ikke for sent å snu som regel, det er bare å grave opp rotklumpen og prøve på nytt et annet sted.

 

Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut