Derfor elsker vi kattemynte!

Katten bryr seg ingen ting om prydkattemynte, men både vi og insektene elsker den! Blått i blått hele sommeren, og lettere å få til enn lavendel.

Prydkattemynte – Nepeta faassenii – er en staude vi virkelig fikk øynene opp for da vi besøkte Jonsereds Trädgårdar utenfor Gøteborg i 2017. Der har de plantet en lang rabatt med bare kattemynte, som blomstret fantastisk blålilla da vi var der i midten av juni.

Gedigen rabatt med kattemynte utenfor Jonsereds trädgård ved Gøteborg. Kattemynte blomstrer hele sommeren.
Les også: Dette er Sveriges mest inspirerende park

I Den engelska trädgården på Svabesholm i Skåne har de også plantet hekker med kattemynte som innramming av gangstiene.

Hekker av kattemynte omkranser staudebedene, og en romantisk grusgang leder inn til dette åpne lysthuset i Den engelska trädgården i Skåne.

Det er nemlig flere fordeler med å bruke kattemynte som lav hekk i stedet for lavendel, som er vanligst i engelske hager. Vi har begge deler i vår hage, men kattemynte blir uten tvil finest her.

Hardfør staude

For det første er kattemynte en staude som visner helt ned om vinteren, mens lavendel er en liten busk. Det betyr for eksempel at kattemynte fint kan skuffes ned med snø uten å ta skade av det, mens lavendel har stive greiner som kan knekke.

Se så nydelige blomstene til kattemynte er på nært hold! I løpet av sommeren blir fargen enda mer intens.

En busk må også beskjæres av og til, mens en staude ikke trenger annet stell enn at den kan graves opp og deles med noen års mellomrom.

Les også: Slik får du tett og fin lavendel med beskjæring

Kattemynte er dessuten langt mer hardfør (H6) enn lavendel (H4) slik at det er lettere å få den til å takle vinteren.

Kattene bryr seg ikke

Du har sikkert hørt at kattemynte kan gjøre at katter blir helt ville og gale. Dette gjelder ikke for prydkattemynte, det er en annen sort, legekattemynte (Nepeta cataria). Vår katt har i hvert fall aldri brydd seg døyten om noen av kattemynte-plantene vi har i hagen.

Humle inn for landing! Liker du å få besøk av summende hagegjester, er prydkattemynte et godt valg i staudebedet.

I vår hage har vi både «vanlig» prydkattemynte, og navnsorten «Walker’s low», som blir lavere/mer krypende. «Walker’s low» starter også å blomstre tidligere, i år begynte den å blomstre allerede i begynnelsen av mai hos oss. Den vanlige prydkattemynten står på spranget til å blomstre nå.

Det finnes ulike navnsorter av prydkattemynte som har litt ulik høyde, og det finnes også noen med hvite blomster (Snowflake).

I tillegg til blomstringen er de sølvgrå bladene veldig dekorative synes vi, og planten har også en mild mynte-aktig duft. Insektene liker veldig godt kattemynte, så det er stadig summing i bedet.

Blomstringstiden på kattemynte er veldig lang, fra mai-juni til september som regel. Unntaket er når vi får sommere som i fjor, da ble det rett og slett for tørt og planten blomstret av litt tidligere enn normalt.

Les også: Velg stauder med lang blomstringstid
Hvor kan du plante?

Kattemynte kan du få til å trives både i krukker og bed, men de blomstrer mest i sol. Den egner seg godt som bunndekker eller kantplante, bare husk på at den blir stor og omfangsrik. Planter du i krukke bør den helst stå der alene.

Vi har plantet kattemynte blant annet i en 7 meter lang modulbasert plantekasse fra den norske produsenten BEDD, det er virkelig blitt et blikkfang i hagen.

Kattemynte blir nokså omfangsrik, så den bør få litt plass der du planter den. Den er fin i en kasse der den kan velte ut over kanten.
Les også: Derfor valgte vi plantekasser fra BEDD

En annen fordel vi har oppdaget med kattemynte er at den er veldig lett å så. Det vil si at den sår seg selv. Det vi pleier å gjøre når vi ser at vi har fått selvsådde småplanter av en viss størrelse i et bed, er at vi tar dem forsiktig opp og setter i en potte med jord så de får vokst seg litt større under kontrollerte forhold. Deretter kan vi plante dem ut et annet sted der det er plass til flere planter. Det tar litt tid å få store planter på den måten, men det er jo til gjengjeld helt gratis.

Kattemynte kan også graves opp og deles for å få flere planter, dette bør helst gjøres om våren. Hvis planten er blitt for stor for voksestedet kan det være en fordel å gjøre det, i likhet med andre stauder.

Les også: Del staudene og få et gratis bed

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.