Det er ikke vanskelig å dyrke egne jordbær

Skal du først dyrke noe spiselig i hagen, hvorfor ikke gå for det beste: Jordbær. Det er ikke spesielt vanskelig å lykkes som jordbærdyrker.

I vår har vi hatt salg av egenproduserte jordbærplanter til naboer og andre hagegjester, og har fått mange spørsmål om «hvordan dyrker man egentlig jordbær».

Her er jordbæråkeren vår, med planter som er tre år gamle. De bør fjernes og erstattes med nye til høsten for å få best mulig avling. Rundt plantene har vi lagt flis, som vi håper skal holde sneglene unna.

Vi anla vår «jordbæråker» for to år siden, tidligere har vi bare dyrket littegrann i krukker. Bjørnhild vokste for øvrig opp i gartneri som blant annet drev jordbærproduksjon, og har både plukket bær på akkord og laget egne jordbærplanter for salg.

Les også: Slik lager du et opphøyd bed til å dyrke jordbær
Jordbær er flerårige

For å gå helt grunnleggende inn på temaet, så er altså jordbær flerårige planter som klarer seg fint utendørs i Norge. De kan plantes i åker, i krukker eller blomsterkasser og det vil som regel gå veldig bra.

Store og små elsker jordbær, i fjor kunne vi høste hver dag.

Jordbærplanter setter du i jorda med 20-30 cm avstand mellom hver plante. De heter seg at de skal gjødsles sparsomt om våren slik at de ikke lager alt for mye bladverk. Vi har gjødslet jordbærplantene samtidig med resten av hagen om våren, og det har gått bra det også. Men skal du gjøre det helt etter boka, skal du altså gjødsle etter høsting.

Dette er et lovende syn! Umodne jordbær heter kart.

Vi pleier å gjødsle med pelletert hønsegjødsel, (Helgjødsel), det er det vi bruker på alle plantene i hagen bortsett fra de som skal ha spesialgjødsel (rhododendron og noen til).

De som dyrker jordbær profesjonelt legger plast under blant annet for at bærene ikke skal få jord på seg. Vi har valgt å droppe plasten, da vi ikke dyrker spesielt profesjonelt og heller ikke synes svart plast er så pent å ha i hagen.

Men i år har vi dekket bedet med oppkuttet flis som vi hentet i nabolaget etter at e-verket hadde linjerydding. Da slipper vi at bærene ligger rett på jorda. Noen bruker halm, det gjør samme nytten.

Mest bær år 2

Det blir ikke så voldsomt mye jordbær det første året etter planting. Best avling blir det på år to, da kan du regne med 0,5 – 1 kilo bær pr plante. År tre går det litt ned, og deretter bør du skifte ut plantene.

Det er absolutt ikke vanskelig å lage sine egne jordbærplanter hvis du først har noen morplanter som utgangspunkt.

Det er enkelt å lage nye jordbærplanter selv, det trenger du ikke å kjøpe. Plantene danner utløpere som blir til avleggere du kan klippe av å sette i en liten potte med jord. Vi pleier å ta avleggere om høsten og overvintre under snøen.

Les også: Ta stiklinger av jordbærplanter

Tidligere på sesongen kommer det også utløpere, disse er det lurt å klippe av så planten i stedet kan bruke energien på å lage jordbær.

Det er også noen som gir råd om å klippe vekk blomstene det første året – det skjønner vi ikke hvorfor skal gjøres. Skal du først dyrke jordbær, må du jo få plukke jordbær også.

Disse plantene kommer til å gi jordbær allerede i år.
Korona smaker best

Den sorten som er best å spise heter Korona. Den er også motstandsdyktig mot sykdom og er derfor den mest brukte også blant profesjonelle. Den gir som regel avling i juli.

Det finnes også noen sorter som er remonterende og som gir bær fra tidlig på sommeren til langt utpå høsten. Og månedsjordbær, som er en slags kultiverte markjordbær.

Apropos sykdom som hender det at det kommer gråskimmel på jordbær. Dette er en soppsykdom som finnes overalt i naturen, og som typisk kommer på jordbær når det er våte sommere.

Den beste måten å forebygge sykdom på jordbær er å sørge for at plantene er friske og fine. Klipp av alle visne blader og utløpere om våren, da er mye gjort.

Hvis du ser at noen bær har fått gråskimmel (mugg) på seg, er det også viktig at du tar dem vekk for at de ikke skal smitte de andre.

Hvis du sørger for å holde plantene friske og sunne får du også sunne og gode bær.
Les også: Her er plantene brunsnegler ikke liker

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.