I år skal vi dyrke jordskokk!

Vi utvider stadig kjøkkenhagen, og nå skal vi også dyrke jordskokk! Vi gleder oss til å lære mer om denne gamle knollveksten som har blitt super-trendy de siste årene.

Her om dagen fikk vi en melding fra en dame i nabolaget: «Jeg vil gjerne ha settepoteter av dere, vil dere ha jordskokk?» Selvfølgelig ville vi det!

Dette er vår nåværende beholdning av jordskokk, som vi var så heldige å få av en nabo. Det skal bli mye mer!

I likhet med poteten kommer jordskokken fra Sør-Amerika, men til tross for dette så kan den overvintre og tåler temperaturer ned til minus 30 grader. Nabodamen hadde kjøpt noen knoller på Hagemessen i fjor, og nå har hun en hel pallekarm full av jordskokk!

Bør bo alene

Siden jordskokk er en plante som sprer seg uhemmet hvis den får lov, er det ikke noen god idé å sette jordskokk i et bed sammen med andre planter. Da vil det bli bare jordskokk i hagen, og selv om jordskokk både smaker godt og har pene blomster, kan det bli for mye av det gode.

- Innhold fra Spirea.no -
Jordskokkene hadde fått lange groer, som vi var forsiktige med.

Vi satte derfor i gang med å lage i stand et eget bed der jordskokken kan bo, uten at den sprer seg til andre bed.

Les også: Her er vår nye hengende kjøkkenhage

Siden dette bedet er på sted der det er fare for at det kan bli for tørt, valgte vi å bygge opp bedet etter hügelbed-prinsippet. Et hügelbed er litt enkelt forklart et bed der du legger trestokker i bunnen, fyller på med annet organisk materiale, og fyller litt jord på toppen. Gamle, halvråtne stokker funker best, og det har vi god tilgang til fra en nabo.

Legg noen halvråtne stokker i bunn av bedet, så har du et bed etter «hügelbed»-prinsippet.
Hügelbed-prinsippet

Fordelen med et hügelbed er at det holder bedre på fuktigheten, fordi trestokkene lagrer vann som plantene kan gjøre nytte av i tørre perioder. De vil også gradvis brytes ned og bli til kompostjord, som igjen gir næring til plantene. Siden jordskokk gjerne vil dyrkes i kompost, har vi stor tror på denne måten å bygge opp bedet.

Vil du lære mer om hügelbed anbefaler vi denne artikkelen på bloggen Datsja.

Men for å si mer om jordskokk så er det altså en knollvekst som høstes på samme måte som potet om høsten. Jordskokk har også en smak og konsistens som ligner på potet, men er mer nøtteaktig. Den kan spises både rå og kokt, brukes i suppe, stappe eller ovnsbakt. Knollene ser ut som ingefærrøtter og kan spises med eller uten skall.

Ligner på solsikke

I tillegg til at den får spiselige knoller, har jordskokk også gule blomster. Den kalles ofte knollsolsikke. Planten kan bli høy, opptil 2 meter er vanlig.

Sett jordskokkene 10-12 cm dypt, med 35-40 cm mellomrom. Det virker utrolig, men de kommer til å fylle hele bedet.

Siden jordskokken tåler frost kan du altså høste det du ønsker om høsten når blomstene visner, og så lar du bare noen knoller ligge igjen over vinteren. Da kan du høste igjen til våren.

Ifølge nabodamen som ga oss knollene, blir det mye jordskokk! Vi gleder oss til å høste erfaringer med denne spennende nykommeren i vår hage.

En annen vi kjenner som dyrker jordskokk er Venstre-leder Trine Skei Grande, det kan du lese om her. 

Har du også lyst til å dyrke jordskokk er det beste at du får noen knoller av noen som dyrker. De er ikke så lett å finne i salg.

OBS: Det er ikke anbefalt å sette jordskokk du kjøper i butikken i jorda. Disse kan ha med seg skadegjørere som vi ikke ønsker i Norge, og kjøpe-jordskokk vil som regel også være fra sorter som ikke er egnet til å dyrke her til lands.