Nå blomstrer duetreet i Botanisk hage!

Det er alltid spennende med planter som det egentlig ikke er mulig å få til i Norge. Duetreet i Botanisk hage på Tøyen ble plantet på midten av 1950-årene, men blomstret ikke før 30 år etterpå!

Vi var innom Botanisk hage for noen dager siden, og da hadde duetreet – Davidia involucrata – begynt å få de karakteristiske hvite høybladene. De egentlige blomstene gjør lite av seg, det er bare en rund, rødbrun kule som du må helt på nært hold for å se. Men når hele treet er dekket av hvite høyblader er duetreet et spektakulært syn.

Det er egentlig bare de runde kulene som er blomstene, men det er de hvite høybladene som er mest spesielle med duetreet.
Lommetørklær eller duer?

På svensk kalles treet for «näsdukstre» – lommetørkletre – og det er et veldig beskrivende navn. Men høybladene kan også minne om hvite duer.

Duetreet stammer fra Kina og blomstrer på våre breddegrader som regel i slutten av mai, litt tidligere i år på grunn av varmen vi opplevde i april. Siden treet er så stort og ikke blomstrer før etter veldig mange år, er det få som planter duetre i hagen. Men det er som sagt et flott duetre i Botanisk hage i Oslo, og vi har også vært og sett de to eksemplarene de har i Botaniska i Gøteborg.

Les også: Gøteborg botaniske hage – en oase midt i storbyen
I Botaniska i Gøteborg strømmer folk til for å se på «lommetørkletreet» i blomstringen.
Her er det svenske duetreet litt på hell. Norske entusiaster mener uansett at «vårt» tre er finere.

Den franske misjonæren Armand David var den første europeeren som merket seg duetreet i 1869. Han var også den første som beskrev panda. Løvtreet ble beskrevet som eneste art i en helt ny slekt og fikk navnet Davidia til ære for oppdageren.

Hentet av plantejeger

I 1900 dro den berømte plantejegeren Ernest H. Wilson til Kina for å gjenfinne treet etter Davids kartbeskrivelse. Wilson ble betatt og skrev «blomstene beveger seg ved det minst vindpust og ligner kjempestore sommerfugler eller små duer som svever rundt treet. Ved Wilsons begravelse ble det lagt en gren av dueetreet på hans kiste.

Duetreet er enormt stort, og kanskje ikke så egnet i vanlige hager.

I 1904 var første gang duetreet ble plantet i Europa, og til Norge og Botanisk hage kom det som nevnt i midten av 1950-årene.

I hjemlandet Kina er treet viltvoksende, men truet på grunn av skogsdrift.

Treet er det eneste i sin slekt – Davidia.

For den som vil prøve å plante duetre i egen hage trenger det en lun og varm plass med lett, men likevel næringsrik jord som holder godt på fuktigheten. Og så trenger du god tålmodighet – det tok som sagt 30 år før treet i Botanisk hage begynte å blomstre.

Les også: Plant et tre i en stor krukke
Besøk Botanisk hage

Kanskje det er like greit å stikke innom Botanisk hage og ta en titt – blomstringen varer en uke eller to til.

Den rødbrune blomsterstanden tiltrekker seg insekter som hjelper med pollineringen.

Og om du bommer på blomstringen er det alltid noe vakkert å se i Botanisk hage – de mest kjente attraksjonene er kirsebæralleen, snømagnolian, fjellhagen og oldemors hage.

Les også: Prydkirsebær, prydeple eller vanlig frukttre?

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut