Prydkirsebær, prydeple eller vanlig frukttre?

Det er lett å forelske seg i et rosa-blomstrende prydkirsebærtre om våren. Men mange steder i landet er det lurere å satse på prydeple – eller et vanlig frukttre.

Prydkirsebær kalles ofte også japankirsebær, og i Japan er det offentlig feiring av nettopp kirsebærblomstringen. I Botanisk hage på Tøyen i Oslo er det mange flotte prydkirsebærtrær som blomstrer nå.

Vil du lese mer hagestoff og samtidig støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Prydkirsebær er mye brukt i offentlige parker, som her i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. I forgrunnen rosemandel (Prunus triloba).

På grunn av den plutselige sommervarmen vi fikk i april, startet blomstringen mye tidligere enn normalt i år. Vanligvis blomstrer prydkirsebær rundt 17. mai i Oslo – i år startet det nesten en måned før.

Les også: Sein fruktblomstring lover godt
Det er flott å gå tur i Botanisk hage nå, med disse nydelige japanske kirsebærtrærne i full blomst.
Krever mildt klima

Det finnes flere sorter prydkirsebær, og de fleste har lyse rosa blomster. Det finnes også noen med hvite blomster, men da kan du like godt ha et vanlig kirsebær- eller morelltre.

Ta gjerne en titt på de vakre blomstene på nært hold.

Bor du i sone H3 eller mildere er det ikke noe problem å få prydkirsebær til å trives. De fleste sortene er hardføre til H3-H4. Den mest hardføre du får kjøpt i Norge er trolig Prunus sargentii «Symfoni» E – som altså er en E-plante. Denne er hardfør til sone 4-5.

Prunus serrulata «Kanzan» har vakre, fylte blomster.

Prunus serrulata «Kanzan» (H4) med fylte blomster er også populær.

Elsker du rosa, elsker du nok også japanske kirsebær.

Se forøvrig nettsidene til Mellbyes Planteskole for å lese mer om prydkirsebær tilpasset norske forhold.

Rosemandel er en busk som blir opptil et par meter høy, og et godt alternativ hvis du ikke har plass til flere trær i hagen.
Prydeple tåler mer

Bor du i Innlandet eller i Nord-Norge er det derimot smartere å satse på et prydepletre dersom du ønsker deg et flott, blomstrende tre i hagen. Prydeple har litt mørkere rosa blomster enn prydkirsebær, og blomstrer litt senere på våren. De fleste sortene er minst hardføre til H5-H6.

Et flott prydepletre med et vell av rosa blomster. Nydelig!

Prydeple er etter vår mening også mer interessant enn prydkirsebær resten av sesongen. Treet har form som et vanlig epletre og får en fin krone hvis du lar det vokse fritt, og har i tillegg til blomstene dekorative frukter om høsten. Prydeple får også fine høstfarger.

Blomstene til prydeple ligner på vanlige epleblomster i formen, men har som regel en skarp rosa farge.

Det finnes flere hardføre sorter prydeple, for eksempel Malus «Royalty» (H5), Malus purpurea «Mari» E (H4-5) og Malus «Dolgo» E (H6). Dolgo har hvite blomster, de andre er røde.

Blomstene sitter tett i tett på hver eneste gren.
Vanlig frukttre i stedet?

Både prydeple og prydkirsebær er mye brukt i offentlige parker og store hageanlegg, men i en privat hage er det verdt å vurdere om du heller skal plante et vanlig frukttre. Både eple- pære-, plomme- og kirsebærtrær har en vakker blomstring om våren, og i tillegg får du jo frukt. Epleblomstene synes vi er spesielt fine akkurat når de er i ferd med å springe ut.

Naboens epletre har akkurat begynt å blomstre og er et vakkert syn for oss.

Plommer og kirsebær blir modne sensommer-tidlig høst og hvis du velger en sort som er tilpasset klimaet på ditt hjemsted skal du lykkes med disse. Epler krever lengre vekstsesong, så det er ikke sikkert de rekker å bli modne hvis du velger en sein sort.

Et epletre er en pryd for hagen både i blomstringen og senere på året når det blir epler.

Men uansett frukt eller ikke har du jo glede av blomstringen, og ikke minst et flott tre i hagen!

Les også: Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
Plant riktig med en gang

Skal du først plante et tre i hagen, er det viktig at du finner en god plassering med én gang. Stauder og mindre busker kan du fint flytte på, men et tre bør få stå der det er plantet.

Kirsebær og moreller blomstrer med fine hvite blomster tidlig om våren.

Alle frukttrær trives godt i vanlig hagejord som ikke er for tung. Grav et stort plantehull og fyll gjerne litt kugjødselkompost rundt rotklumpen for å gi treet en kick-start.

Les også: Kugjødselkompost er gull for plantene

Det er også best å plante trær om våren så de får etablert seg godt på voksestedet.

Prydeple blir et stort tre som passer fint i et borettslag eller en offentlig park.

Voksestedet bør være et sted der det er sol i hvert fall deler av dagen og der treet ikke er utsatt for sjøsprøyt eller veisalt. Velger du å plante prydkirsebær bør det stå på et lunt sted i hagen.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Bruk gjerne også en stokk eller lignende til å støtte opp treet så det vokser rett.

Les også: Plant et tre i en stor krukke
Se opp gjennom trekrona og få et like vakkert syn som om du var i Japan.