Slik redder du plantene i nordavinden

Plutselig var det slutt på sommervarmen – og Yr truer med temperaturer ned mot 0 de neste nettene. Det er dårlig nytt for sommerblomster som er plantet ut!

Vi lar oss jo lure hvert år: Nå kan det vel ikke bli frost, vel? Joda, det kan det. Det er absolutt ikke uvanlig at det er frostnetter både i mai og til og med juni.

Her må det gjøres en bedre jobb med å sikre fiberduken mot vind.
Ta inn sommerblomstene

Noen planter, som stemor, ranunkler og løkblomster tåler fint en frostnatt. Men andre sommerblomster som pelargonier og spanske margeritter – de liker dårlig å stå ute i kald nordavind og temperaturer under 5 grader. Helst vil de ha stabilt over 10 grader. Det er et godt hint at de heter sommerblomster – det er ikke sommer i Norge i april.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Les også: Ranunkler – tøffe vårblomster

Spørsmålet blir; hvor lenge skal du vente med å pynte ute? Har du vært smart har du bare plantet i krukker og kasser som kan flyttes inn om natta. Bare det å sette dem i garasjen eller boden vil hjelpe veldig. Det er ofte vinden som er det verste for plantene, og står de i ly er de vesentlig tryggere.

Les også: Derfor skal du ikke flytte ut plantene for tidlig
Kål og andre grønnsaker har fått en «dyne!» av fiberduk inntil det blir varmere i været igjen. Pass på å feste den godt så den ikke blåser avgårde.
Fiberduk hjelper

Men, så har du sikkert som oss falt for fristelsen til å plante ut grønnsaksplanter i kjøkkenhagen. Nå er i utgangspunktet kål og slike vekster robuste nok til å tåle lave temperaturer, men det spørs hvor de har gått i «barnehagen». Har de stått inne i et oppvarmet drivhus i gartneriet, blir det et sjokk å komme rett ut i nordavinden.

Under fiberduken blir det som et telt, der plantene får lys, men ikke blir utsatt for vind. Denne rabarbraen hadde sikkert klart seg uansett, men grønnkålen bak har vokst opp i et oppvarmet drivhus.

Det vi gjorde i går kveld var derfor å dekke over alle plantene med fiberduk. Det hjelper ikke så mye for temperaturen, men tar av for vinden i hvert fall. Bare pass på å feste godt, duken vår var på vei til å blåse vekk da vi sjekket i dag tidlig.

Har du ikke fiberduk kan du bruke fleecepledd, laken eller noe annet du har tilgjengelig.

De grønnsakene som vi har sådd i en ny vekstbenk vi har laget har glassvindu over seg, så de har det fint.

Les også: Bygg drivbenk når du ikke har plass til drivhus
Under glasset i drivbenken har polkabeter, gulrøtter og ruccola det greit.
Spirer under plastlokk

Vi har også noen nysådde sommerblomster, ringblomst, solsikke og erteblomster blant annet. De står i plastkasser som vi har dekket med plastlokk, og vi har plassert dem på et lunt sted på terrassen. Da bør det gå greit, dette er heller ikke de skjøreste vekstene så lenge de hittil har stått ute helt siden såing.

Små spirer av solsikker og ringblomster har fått lokk på seg så de ikke blir ødelagt av den kalde nordavinden.

Tomatplantene våre har også vært ute på «ferie» et par dager, men de har absolutt ikke noe å gjøre utendørs i dette været. De er derfor trygt plassert under vekstlysene i kjelleren igjen. Tomatplanter liker ikke temperaturer under 12 grader, blir det kaldere enn det slutter de å vokse i flere uker.

Les også: Når er det trygt å sette ut tomatplantene
Tomatplanter må stå innendørs eller i oppvarmet drivhus på denne tiden av året.
Vekstlys er en god investering hvis du vil komme tidlig i gang med hagesesongen.
Slutter å vokse

Dette gjelder også andre planter – og det er den store ulempen ved å plante ut tidlig. Blir det kaldt, kan det være at de overlever, men de «sturer» og veksten stopper.

Hos oss brukes kjellerboden delvis som tomatgartneri på denne tiden av året. Her har vi jevn temperatur på rundt 15-17 grader og vekstlys.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Det gjelder jo også blomstene ute i hagen – blomstringen varer mye lenger hvis det blir kaldt. Akkurat det er jo en positiv effekt, men vi skulle gjerne sett at det holdt seg litt varmere enn det ser ut til å bli de neste dagene.

Denne tomatsorten heter Hundreds and Thousands, og er spesielt godt egnet til å plante i krukke. Inntil videre bor den i boden.

Går an å håpe at Yr tar feil, men de gjør dessverre sjelden det.

Trøsten er også at det er mer enn god nok tid til å plante på nytt hvis grønnsakene våre tar kvelden. Selv om vekstsesongen er kort i Norge, rekker vi fint å dyrke kål og poteter.

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.