Bergenia – en oldemorsstaude

Du har helt sikkert sett den i gamle hager. Bergenia – eller bergblom blomstrer tidlig om våren og er en fin bunndekker med sine store blader.

Bergenia cordifolia (hjertebergblom) og Bergenia crassifolia (spadebergblom) er to stauder som klarer seg fint i hagen selv om eieren ikke er det minste hageinteressert. Vi har ingen i vår egen hage, men flere av naboene har.

Noe av gleden med stauder er å kunne studere blomstene på nært hold.
Veldig hardfør

I engelsk hageflora heter det at bergblom «are extremely resistant to neglect», og de kan ofte bre seg utover store arealer hvis de får lov til det. Den omtales som hardfør til H7 eller til og med H8, ergo klarer den seg i hele Norge.

Les også: Hardføre stauder – lett å lykkes med i hele Norge 
Bergenia liker å stå i godt drenert jord, så klarer den seg selv.

Det eneste Bergenia ikke liker er å stå med røttene i vann. Men står den i veldrenert jord i delvis skygge vil blomstre fint med rosa blomster hver vår. Etter avblomstring glemmer vi den litt, for bladverket er ikke så veldig interessant egentlig. Det er vintergrønt og kan bli litt stygt i løpet av vinteren – da er det bare å klippe av så kommer det nye, friske blader.

Det er to sorter Bergenia som er mye brukt i Norge. Dette er mest sannsynlig spadebergblomst, det ser du på bladfasongen.
Opprinnelig fra Sibir

Bergblom vokser naturlig i Sibir, kom til Europa i 1779, og ble dyrket i Danmark i 1817. Til Norge kom den ifølge Plantearven i 1879. Statsgartner Peter Nøvik skrev i 1902 i Norsk Havetidende at Bergenia var en av de få artene som fantes i hager i Finnmark.

Blomstene er ganske søte på Bergenia.

I tillegg til de to opprinnelige Bergenia-sortene finnes det også flere nyutviklede navnsorter, blant annet «Biedermeier» og «Baby Doll» med lysrosa blomster, og «Bressingham White» og «Jelle» med hvite blomster. Nettbutikken Garden Living selger disse navnsortene og flere andre «moderne» Bergenia.

Les også: Skap et flott staudebed i skyggen
Denne planten bor i en hage der eieren ikke er så veldig hageinteressert, men klarer seg fint likevel.