En hengende kjøkkenhage på Høyenhall!

Den kan nok ikke helt måle seg med Babylons hengende hager, men jammen har vi ikke klart å lage vår egen kjøkkenhage her i fjellskrenten!

Hvis du ikke har plass til å dyrke, er svaret som regel å lage kjøkkenhagen i pallekarmer. Men hos er det ikke noe sted på tomta som er flatt nok til å sette opp en dobbel pallekarm.

Sånn så det ut rett etter at vi startet prosjektet i vår. Duger ikke med pallekarmer her…
Gjenbruks-hage

Gir vi opp av den grunn? Aldri i verden. I påsken og uka etter har gravd jord og snekret for harde livet, og nå er altså Høyenhall hengende kjøkkenhage blitt til virkelighet.

Store deler av prosjektet er blitt til virkelighet takket være gjenbruksmaterialer fra naboen. Både billig og miljøvennlig, med andre ord.

Det eksisterende gjerdet ble forsterket med noen gamle forskalingskasser som vi fikk av naboen. Perfekt!

Som vi tidligere har skrevet om her på Spirea.no, startet vi prosjektet med å bygge en ny trapp.

Trappa ble forlenget med en gangbane som gir oss adkomst til resten av kjøkkenhagen.

Til trappa og gangbanen brukte vi impregnert tre, men til resten av prosjektet har vi for det meste brukt noen gamle forskalingskasser og planker som naboen hadde på lager. Så lenge det er brukbart, er det fint å bruke materialer som ellers ville blitt kastet. De holder naturligvis ikke i «all evighet», men det går nok greit i noen år. Vi har også brukt duk på innsiden av dyrke-kassene for å unngå at de råtner så fort.

Kvist, jord og kjøpe-jord

Tilgang til jord er et problem på vår tomt, siden det er veldig kort ned til grunnfjellet. Men vi skrapte sammen det som var på stedet, og brukte det i bunnen av kassene. Vi fylte også opp med kvernet kvist som naboen laget for oss, samt det vi hadde i kaldkomposten. På toppen fylte vi på med noen sekker kjøpe-jord, men vi har ikke brukt mer enn 7-8 sekker totalt til hele prosjektet.

En av kassene ble potetåker – det kan du lese mer om her. 

I de to andre har vi plantet og sådd ulike grønnsaker, samt at det sto en rabarbra der fra før som fikk plass i et hjørne.

Les også: Dyrk salat hele året – inne og ute
Nå skal det bli grønnkål fra egen hage!

Vi har «juksa litt» og kjøpt grønnsakplanter i hagesenteret – grønnkål, sommerkål, sellerirot, stangselleri og purre. I tillegg har vi sådd rødbeter, regnbue-gulrøtter og reddiker. Reddikene sådde vi mellom grønnkål-radene, siden de blir ferdige lenge før grønnkålen trenger all plassen.

Vær forsiktig så du ikke ødelegger røttene når du planter ut grønnsakplanter som har stått sammen i en liten potte. Dette er purreløk.
Unngå uttørking

I slike opphøyde kasser tørker jorda fortere ut enn i bakken, så planen er å sette opp et vanningsanlegg som gjør at vi slipper å stå pal med vannslangen i sommer.

Det er fortsatt egentlig for tidlig på året til å plante ut grønnsaker, men med det sommerværet som vi har nå, og bare fint vær på langtidsvarselet, tar vi sjansen på at det går bra. Jorda er i hvert fall varm nok nå, og hvis det blir væromslag legger vi over fiberduk for å beskytte. Det kan forresten være lurt uansett for å få raskere vekst, og at jorda ikke tørker ut så fort, samt at duken beskytter mot skadeinsekter.

Les også: Bygg drivbenk når du ikke har plass til drivhus

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut