Magiske magnolia blomstrer nå!

Har du en lun, solrik krok i hagen er dette stedet du skal plante magnolia. Nå blomstrer magiske magnolia flere steder i vårt nabolag.

Magnolia er en av få planter der blomstene kommer før bladene, altså at den blomstrer på bar kvist. Og den er tidlig ute – slutten av april til begynnelsen av mai. Noen ganger kan magnolia til og med blomstre i mars! For ordens skyld finnes det også noen magnolia-sorter som blomstrer om sommeren.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Et søtt lite magnoliatre i en hage i vårt nabolag.
Rosa og hvite prakteksemplarer

Her om dagen fikk vi en melding fra en venninne som bor i nabolaget, med bilder av hennes nydelige rosa magnolia. Denne står i en veldig lun og solrik krok i hagen der snøen går tidlig og det er masse som blomstrer fra tidlig vår. Årets magnolia-blomstring er penere enn noen gang.

Rosa magnolia inntil en hvit vegg matcher jo bra. Vi vet dessverre ikke hvilken sort som er på bildet.

I tillegg til de vakre blomstene, er de hårete blomsterknoppene utrolig lekre. Og magnolia  har også en god duft.

Det er vel verdt å studere magnolia-blomstene på nært hold.

På vår fotosafari rundt i nabolaget fant vi også to hvite prakteksemplarer av magnolia. Og stolte eiere som var glade for at vi var ute med kamera!

Denne magnoliaen har stått i 4-5 år siden den ble plantet, fortalte eierne.

Det er nemlig ikke for amatører å prøve seg på magnolia. Eller rettere sagt, det er ikke gitt at en magnolia klarer seg i alle hager. Hos oss, for eksempel,  er det for lite sol så tidlig på året som magnoliaen trenger det. Vi bryr oss derfor ikke om å prøve, men beundrer heller magnolia i andre hager.

Snømagnolia i Botanisk hage

Det finnes over 200 ulike sorter i magnolia-familien, men ikke alle disse egner seg i Norge. De største magnoliaene vi vet om her i landet er snømagnolia (Magnolia kobus ’Borealis’) i Botanisk hage i Oslo. De blomstrer hver vår med snøhvite blomster og er et sikkert tegn på at våren er i gang.

Snøhvite magnolia blomstrer like etter at snøen er borte fra bakken.

Magnolia som folk planter i hagen er som regel mer buskete i veksten, og har enten hvite, gule eller rosa blomster. Det finnes flere sorter som er hardføre nok til å trives mange steder i Norge. Vi har ingen egen erfaring med magnolia, men anbefaler å lese artikkelen «Magnolias for cold climates» av Ole Jonny Larsen. Der får du gode tips om hvilke magnoliaer plantesamleren selv har fått til å klare seg i sin hage i Ålesund.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Den spesielle blomsterformen gjør at mange faller pladask for magnolia.
Trenger lun sone

Det finnes magnolia som er hardføre opp til sone H5, under gode forhold. Men siden de blomstrer så tidlig er de utsatt for nattefrost, så du må skape en lun «sone» for den der det helst ikke blir minusgrader i blomstringen.

Les også: Et blått hav av Scilla
Magnolia-slekten er minst 95 millioner år gamle, og ble utviklet før biene. Blomstene er derfor utviklet til å kunne pollineres av biller.

Jorda bør være godt drenert, samtidig som den ikke må bli utsatt for tørke inntil den er skikkelig etablert. Magnolia har grunne røtter og du må absolutt ikke flytte den rundt i hagen etter at den er plantet. Er du en sånn som stadig flytter på planter (som Bjørnhild gjør…) bør du stålsette deg akkurat når det gjelder magnolia.

De hårete knoppene er en av de mest spesielle trekkene til magnolia.
Les også: Magnolia – det vakreste vårtreet

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.