Blomstene du kan så i april og mai

Har du lyst på en fargerik, blomstrende hage? Ringblomst, solsikker, blomkarse, kornblomst, erteblomst og pyntekorg er sommerblomster som du kan så selv i april og mai.

De fleste sommerblomstene som du får kjøpt i hagesentrene, som petunia, stemor og margeritter, er det litt styrete å drive å så selv. Disse sortene må nemlig såes veldig tidlig på året, noen allerede i januar.

Ringblomst og kornblomst er to flotte og lettdyrkede sommerblomster du kan så selv.
Tyvstart gir tidligere blomstring

Men heldigvis finnes det flere andre sommerblomster som er enklere å produsere selv. Hvis du vil kan de gjerne såes direkte ut på voksestedet i slutten av mai når jorda er varm nok, men det går også fint an å tyvstarte litt. Da får du blomstring i juni i stedet for juli, og det gjør at det er verdt å legge ned en ekstra innsats nå.

LES OGSÅ: Plagsomme kviser? Prøv ringblomst!

Påsken 2019 har vært både sen og varm, og vi har benyttet anledningen til diverse hagesysler.

Ringblomster sådd i plastbegre og satt i en oppbevaringskasse med lokk fra Biltema. Et lite drivhus 🙂

Blant annet har Bjørnhild funnet frem noen pakker med frø som vi har hatt liggende et par år, men ikke rukket å så. Heldigvis holder frø seg godt så lenge det er lagret tørt og kjølig, så det er ingen fare å bruke gamle frø. Det kan være at spiringsprosenten er litt lavere enn da pakken var ny, men som regel spirer de like bra som før.

PÅ TIDE MED NYTT PLEDD?
Du finner garantert din favoritt hos Jotex.no
(Annonselenke)
Så i dorull-hylser

Erteblomster, eller dufterter som de også kalles, har vi aldri hatt før, men har hatt lyst til å prøve. Dette blir slyngplanter slik at vi trenger et espalier de kan klatre på.

I likhet med andre erter og bønner, er ikke erteblomster den enkleste planten å potte om. Problemet er at røttene er veldig sprø, slik at de lett vil brekke hvis du skal prikle dem om på vanlig måte.

Løsningen er å så enten i Jiffy-potter (torvpotter) eller rett og slett gamle doruller! Dette trikset leste vi på bloggen Det grønne skafferi som drives av Maria Berg Hestad. Dorull-hylsene kan du nemlig plante rett ut i jorda og de vil gå i oppløsning slik at røttene får mer plass.

Doruller fungerer perfekt som potter når du skal så. Her er det blomkarse som snart dukker opp under det litt «rare» (rosa/lilla) vekstlyset.

Frøene til erteblomster bør ligge litt i vann før såing, da spirer de lettere. Dette gjelder forøvrig også blomkarse. Så 1-2 frø i hver dorullhylse, som er fylt med jord. Dekk med 2 cm jord. Er det mildt nok kan de stå ute i en plastboks med lokk til spiring, men er det fare for frost bør de heller stå i en kjeller med 12-15 grader. OBS: Skal du dyrke innendørs er Jiffy-potter lurere enn dorullhylser, hylsene kan mugne hvis de står inne.

LES OGSÅ: Slik samler du frø fra din egen hage

Andre sommerblomster som du med fordel kan få i jorda nå i slutten av april er ringblomster, kornblomster, solsikker, pyntekorg og som nevnt blomkarse.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

For å unngå å måtte tynne ut mye og gjøre det lettere å prikle om etterhvert, er det lurt å få litt avstand mellom frøene. Du kan så i potter, melkekartonger, gamle isbokser, plastkopper eller hva du har tilgjengelig. Følg anvisningen på pakken for hvilken jord som skal brukes og hvordan frøene skal behandles.

De gule ringblomstene er faktisk spiselige! Prøv dem i salaten, da vel.

De nysådde frøene kan du sette i vinduskarmen til spiring, eller ute hvis det holder seg jevnt over 10 grader. Et veldig bra triks er å bruke en gjennomsiktig plastkasse med lokk som minidrivhus. I denne vil temperaturen bli høyere enn i friluft og de små spirene er ikke så utsatt for trekk. Er det fortsatt kalde netter kan de settes inn om kvelden.

Etter såing er det bare å vente i spenning på når de første spirene viser seg. Og viser det seg at det går helt skeis er det fortsatt tid til å så på nytt.

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!