Gjenbruk løkblomstene i din egen hage

Har du i likhet med oss kjøpt mange blomstrende påskeliljer og andre løkblomster i vår? Det er litt for dumt å kaste dem etter én blomstring, ikke sant? Les videre og få årets enkleste gjenbrukstips.

Ferdig drevet løk i potte kom som et skudd for noen år siden. Sikkert fordi mange hagesentre begynte å holde helårsåpent og ville ha noe fint og blomstrende å tilby kundene også tidlig på våren.

Les også: Ornithogalum – fargesprakende solstjerne
Søte små tete-â-tete påskeliljer gir etterlengtet blomsterglede tidlig om våren. Her har de fleste visnet og er klare for deling.
Tidlig blomsterglede

Påskeliljer som blomstrer til påske er ikke så vanlig ute i norske hager, selv ikke når påsken er så sen som i 2019. Men kjøper du de små pottene med en klynge påskelilje-løker som er ferdig drevet i et gartneri, kan du få påskegule blomster både i mars og april. Og så står de der og blomstrer så fint, noen dager eller uker avhengig av om de står inne eller ute. Står de ute blomstrer de lengst, løkblomster tåler til og med frost.

Les også: Påskeliljer – vårens gule glede

Og det er ikke bare påskeliljer, både krokus, våriris, perleblomster og tulipaner kan du få kjøpt som ferdige, blomstrende løkplanter i potte.

Men, hva skal du gjøre med løkene etter at de er avblomstret? Kaste dem i søpla? Legge dem på komposten?

OVER 2.300 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Løkene står ofte tett i tett i pottene. Det er lurt å dele dem fra hverandre hvis du planter dem ut i hagen.

Nei, en mye bedre løsning er å plante dem ut i hagen. Da vil de blomstre igjen neste år og årene etter det, og sånn sett har du fått rimelige hageplanter ut av påskeliljene på tilbud.

Tørke, dele, plante

Når løkene er ferdige med å blomstre, kan du ta dem ut av potta og dele løkene forsiktig fra hverandre. La gjerne løkene tørke litt, men du trenger ikke å vente helt til høsten med å sette dem. Ikke klipp dem ned, men la dem trekke mest mulig av plantekraften tilbake til løken.

Krokusen får nytt liv i hagen etter å ha blomstret fra seg i vår-dekorasjonen.

Så er det bare å finne et fint sted i hagen som du ønsker deg litt tidlig blomstring. Velg gjerne et sted der vårsola varmer og snøen er borte tidlig, da blir det tidligst blomster. Det kan være i et staudebed, under noen busker eller i en krukke ved inngangspartiet.

Når du planter løken bør den plantes dobbelt så dypt som den er høy. Altså hvis løken er 3 cm høy, skal den plantes 6 cm ned i jorda. Det er også best å plante i grupper, én enkelt løkblomst gjør lite av seg.

Ikke klipp med bladverket, men la det visne ned sånn at mest mulig av plantekraften lagres i løken.
Les også: Krokus – de søteste vårblomstene

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut