Bygg drivbenk – når du ikke har plass til drivhus

Med en hjemmesnekret drivbenk kommer vi litt tidligere i gang med grønnsaksdyrkingen. Perfekt for oss som ikke har plass til drivhus i hagen!

En drivbenk kalles også en kaldbenk eller vekstbenk, og var mye brukt i kjøkkenhager for noen år siden. Konstruksjonen er enkel, det er rett og slett en kasse uten bunn og et gammelt vindu som du legger oppå. Det går også an å bruke plast som «tak».

Varmere luft = tidligere start

Fordelen med å bruke en drivbenk i stedet for å dyrke i en åpen kasse eller bed, er at lufta inne i benken blir varmet opp under glasset. Dette gjør at jorda også blir varmere, og du kan så noen uker tidligere enn hvis du dyrker på friland.

Bjørnhild har «snekker-ferie» i påsken, og det foreløpig siste prosjektet var å lage nettopp en drivbenk.

Ja, tomta vår er faktisk så bratt som gjerdet viser. Her gjelder det å holde seg fast og bygge platåer. Bjørnhild har bygget denne drivbenken som er forankret i fjellet.
Les også: Slik lager du opphøyd bed i impregnert tre

Den vanlige måten å lage en drivbenk på er å snekre en ramme, eller bruke pallekarmer, som settes rett oppå jorda. Siden Spirea-hagen ligger bokstavelig talt i en fjellskrent, har vi ingen flate områder igjen til å sette en slik benk.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Forankret i fjellet

Derfor ble løsningen i stedet å bygge opp en ganske høy kasse som vi forankret i fjellet og plassbygget inntil ytterveggen på en bod. Her var det ikke noe jord under.

For å sikre at konstruksjonen holder seg på plass, er den forankret i fjellet med stolpesko. Heldigvis har vi en diger drill!

Kassen ble fylt med stein i bånn for å sikre god drenering. Deretter kledde vi hele innsiden av drivbenken med duk, for å hindre at jorda kommer i direkte kontakt med det impregnerte treverket.

Vi ønsker å ha muligheten til å bruke drivbenken som en varmbenk senere, og laget den derfor cirka 1 meter høy. Som nevnt fylte vi stein i bånn. For å ikke måtte bruke veldig mange sekker jord, fylte vi den også med gressklipp og kvernet kvist fra naboen, samt resten av varmkomposten som ikke var helt gått ferdig. Dette vil jo også bli jord etterhvert.

Det er bra at Bjørnhild fikk sin egen kappsag i bursdagsgave. Den blir flittig brukt til ulike snekker-prosjekter.

Helt på toppen fylte vi på 2 sekker plantejord av typen Tigerjord fra Oslo kommune. Dette er jord laget av kompostert hageavfall, husdyrgjødsel og torv. Hvis du bor i Oslo kan du kjøpe slik jord på en av de kommunale gjenbruksstasjonene, pris i 2019 er 600 for 10 sekker á 40 liter. Det er både billigere og bedre enn jorda du kjøper i hagesentrene.

Vi lot det være igjen cirka 15 cm på toppen, slik at plantene har plass til å vokse under vinduet.

Temperer jorda

Får såing er det viktig at jorda er gjennomvannet, særlig hvis det er mye tørre materialer lenger ned i benken. Jorda bør også være temperert før du sår, vent eventuelt et par dager.

Skal du bruke drivbenker så tidlig som i april, bør du så planter som tåler lave temperaturer. Vi har sådd polkabeter, gulrøtter og rucola-salat. Andre ting som egner seg er spinat og reddiker. Du kan også plante ut mer varmekjære vekster som agurk og squash, men disse må forkultiveres innendørs og plantet ut når det ikke er noe fare for nattefrost.

Polkabeter har vi dyrket før, med suksess.

Fordelen med en drivbenk er som nevnt at det blir varmere inne i benken enn ute i friluft, men varmen forsvinner også fort når sola går ned. Er det fare for nattefrost bør du derfor dekke over drivbenken så de små spirene klarer seg.

Vi har ikke prøvd å dyrke i drivbenk før, men gleder oss til å teste ut – og til å bygge videre på «Høyenhall svar på Babylons hengende hager».

Les også: Tripp-trapp – vi har bygget ny trapp!